Onderzoek naar werkomstandigheden Apple-fabrieken

Door: martin-bruining | 14 februari 2012 10:39

Nieuws

Apple laat onaangekondigde inspecties doen in zijn Chinese fabrieken. Het bedrijf kwam verschillende keren in opspraak vanwege de werkomstandigheden in fabrieken van buitenlandse leveranciers.

Apple heeft de Fair Labour Association (FLA) gevraagd onderzoek te doen naar de werkomstandigheden in Chinese fabrieken. De FLA zal onaangekondigde inspecties uitvoeren bij onder meer Foxconn, laat het bedrijf weten in een persbericht.

“Wij vinden dat werknemers overal recht hebben op een veilige en eerlijke werkomgeving, daarom hebben we de FLA gevraagd om onze leveranciers onafhankelijk te beoordelen", zegt Apple CEO Tim Cook in het statement. “Die inspecties zijn nu bezig en zijn ongekend voor de elektronica-industrie." De FLA zal volgens Apple duizenden werknemers spreken over hun werk- en leefomstandigheden. De eerste inspecties zullen plaatsvinden bij het bedrijf Foxconn in Shenzhen en Chengdu.

Apple in opspraak

Foxconn is een van de belangrijkste leveranciers van Apple, de leverancier de laatste jaren meermaals in opspraak gekomen vanwege de werkomstandigheden in zijn fabrieken. Apple is niet de enige klant van het bedrijf, maar uit een analyse van The New York Times bleek eind vorige maand dat het Amerikaanse bedrijf het hardst op de marges drukt en het daardoor moeilijk maakt voor leveranciers om geld over te houden voor goede werkomstandigheden.

"De enige manier om geld te verdienen als je aan Apple levert is uitvinden hoe je dingen goedkoper en efficiënter kunt doen", zei een anonieme manager van een Apple-leverancier tegen de Times. "En dan komen ze het volgende jaar terug, en eisen ze nog eens 10 procent korting." Leveranciers proberen daarom nog goedkoper te werken door bijvoorbeeld dure chemicaliën te vervangen door een goedkopere, onveiligere variant.

0 Reactie(s) op: Onderzoek naar werkomstandigheden Apple-fabrieken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.