Onderzoek naar Nortel-patentopkoop door Apple

Door: Jasper Bakker | 11 juli 2011 14:03

Mac

Het opkopen van Nortels telecompatenten door Apple, RIM en Microsoft krijgt nog een staartje. De Amerikaanse overheid werpt een antitrustblik op de deal van 4,5 miljard dollar.

Android-maker Google heeft misgegrepen bij de verkoop van ruim 6000 patenten op basale telecomtechnieken. Een consortium van concurrenten heeft het bod van de zoekmachine overtroefd. Apple, RIM en Microsoft hebben samen met Ericsson, Sony en EMC vijf keer meer geboden. Met uitzondering van storageleverancier EMC zijn alle betrokken partijen in actief - en in meer of mindere mate en groot - op de smartphonemarkt.

Kartel

Antitrustonderzoekers van de Amerikaanse overheid kijken nu of Google mogelijk is buitengesloten door de zes concurrenten. Onderzocht wordt of er sprake is van kartelvorming, wat dan een oneerlijke en illegale vorm van concurrentie zou zijn. Dit meldt de Washington Post op basis van anonieme bronnen binnen de overheid. Experts op antitrust- en patentgebied spreken van een nucleaire wapenwedloop, schrijft de krant.

Verder dringt het American Antitrust Institute, een nonprofit denktank, bij het Amerikaanse ministerie van Justitie aan op een antitrustonderzoek. De leden van het patentopkopende consortium kunnen hiermee namelijk concurrentie in de mobiele markt frustreren, argumenteert de instantie in een brief aan Justitie.

Canada

Er zijn ook berichten opgedoken dat de Canadese overheid een onderzoek wil instellen naar de verkoop van Nortels patenten. Die failliete telecomaanbieder was Canadees en de patenten gaan voor veel geld over naar Amerikaanse bedrijven, naast het Canadese RIM en het Zweedse Ericsson. RIM heeft 770 miljoen (Amerikaanse dollars) bijgedragen aan het winnende bod van 4,5 miljard, schrijft de Wall Street Journal.

Inmiddels zijn die berichten over Canadese overheidsaandacht gerelativeerd: de patentverkoop zou toch niet in aanmerking komen voor overheidskeuring. Zo voldoet de verkoop van de ruim 6000 patenten niet aan het criterium dat de waarde van de investering of overname door buitenlandse bedrijven meer dan 312 miljoen Canadese dollars (324 miljoen Amerikaanse dollars) moet zijn..

0 dollar = 4,5 miljard

De nu verkochte patenten stonden in de boeken van Nortel namelijk gewaardeerd op nul dollar, meldt de Wall Street Journal in een update. Desondanks hebben de patenten 4,5 miljard dollar opgebracht. Verder zouden de leden van het patentopkopende consortium de patenten waarschijnlijk onderling verdelen, juist om antitrustaandacht te voorkomen.

0 Reactie(s) op: Onderzoek naar Nortel-patentopkoop door Apple

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.