Office vs. iWork

Door: Edmond Varwijk | 18 februari 2011 12:27

iPad

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Verschillen tussen Office 2010 voor Windows en Office 2011 voor Mac

In hoeverre de ontwikkelteams van de beide Microsoft Offices samen overleggen of juist proberen de ander te slim af te zijn, is onbekend. Duidelijk is wel dat veel functionaliteit gedeeld is tussen beide versies, en ook dat op sommige punten Office 2011 voor Mac nu weer een stap verder is dan het één jaar oudere Windows-pakket. Dit geldt vooral voor het lint, dat in Office voor Mac mooier en duidelijker is vormgegeven, en de Publishing Layout View in Word. De Publishing Layout View kan een oplossing zijn voor de nog altijd onvoldoende beantwoorde vraag naar meer controle over de opmaak van complexe documenten. Deze handige functionaliteit die Word in de Mac-versie nu biedt, ontbreekt nog volledig in Word voor Windows. Tot slot mag ook Outlook niet ongenoemd blijven. Traditioneel is dit een grote plus van de Windows-versie. Iedereen die dit programma zo waardeert kan nu zonder bezwaren overschakelen op Mac OS X.

Het mag duidelijk zijn dat er nog nooit een Office voor Mac was die zo lijkt op zijn Windows-broer en er daardoor ook zo weinig voor onderdoet. Een punt waar Office voor Windows duidelijk nog beter scoort dan Office voor Mac, is de variatie in programma’s binnen de Office-familie. In de Mac-versie ontbreken nog Publisher, Visio, InfoPath en OneNote. Vooral de laatste zou een praktische uitbreiding voor gebruik van Office op Mac kunnen zijn. Plannen voor OneNote voor Mac zijn bij ons niet bekend.

6. Licentie en verkrijgbaarheid

Office voor Mac verschijnt in twee edities: Thuisgebruik & Studenten en Thuisgebruik & Zelfstandigen. Het verschil is dat Outlook alleen in het duurdere pakket voor Thuisgebruik & Zelfstandigen zit. Beide pakketten zijn verkrijgbaar als ‘Single pack’ voor gebruik op één computer. Ook is er van zowel Thuisgebruik & Studenten als Thuisgebruik & Zelfstandigen een versie voor gebruik op meerdere Mac’s, met daarin een belangrijk verschil. Het familiepakket van Office voor Mac Thuisgebruik & Studenten mag binnen één huishouden op drie computers worden geïnstalleerd en door meerdere gebruikers tegelijk worden gebruikt. Het pakket voor meerdere computers van Thuisgebruik & Zelfstandigen is maar voor één gebruiker bedoeld die de software dan op een desktop en een laptop mag installeren.

Microsoft Office voor Mac 2011

Prijs € 109,- (Thuis­gebruik en Studenten), € 249,- (Thuisgebruik & Zelfstandigen)

Taal Nederlandstalig

OS Mac OS X 10.5

Systeemeisen Mac met Intel-processor, Mac OS X 10.5.8 of hoger, 1 GB geheugen, 2,5 GB vrije schijfruimte

Oordeel 8/10

Pluspunten

Voldoet prima voor allerhande kantoorwerk

Veel sjablonen

Outlook

Gebruiksvriendelijk

Meer functionaliteit dan iWork

Minpunten

Snelheid

Hoge meerprijs versie met Outlook

Sjablonen weinig toepasbaar in dagelijks gebruik

7. Conclusie

De verschillen tussen de Windows-versie van Microsoft Office en de versie voor Mac waren nog nooit zo klein, de overeenkomsten nog nooit zo groot. De implementatie van het lint, de nieuwe functies voor samenwerken, de komst van Outlook, het maakt Office voor Mac een zeer rijk pakket waarmee alledaagse taken met veel gemak kunnen worden uitgevoerd. Er is echter ook een verschil, en dat is de snelheid. Office voor Mac mist de snelheid die de Windows-versie wel biedt. De oorzaak ligt vermoedelijk in het feit dat Microsoft met de release van het product niet heeft gewacht tot het alle code heeft overgebracht naar het Apple Cocoa-framework. Als gevolg daarvan is er ook geen 64bit- maar alleen een 32bit-versie beschikbaar. Dramatisch is het niet, maar soms wel vervelend en ook echt merkbaar. Ook is Office van Microsoft, anders dan iWork van Apple, alleen geschikt voor gebruik op een Apple-computer met Intel-hardware. Bezitters van oudere G4 of G5-processors zullen een oude versie van Office voor Mac moeten gebruiken of moeten kiezen voor iWork, dat hun platform (nog) wel ondersteunt. Of ook de volgende versie van iWork ook nog G4- en G5-processors ondersteunt is ­onzeker, want ook Apple moet vooruit. Met de komst van Office voor Mac 2011 staat het namelijk wel weer op een achterstand, hoe leuk sommige functies in Pages en vooral Numbers ook zijn.

0 Reactie(s) op: Office vs. iWork

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.