Office vs. iWork

Door: Edmond Varwijk | 18 februari 2011 12:27

iPad

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Microsoft Office voor Mac 2011

Editie 2011 van Microsoft Office bestaat uit Word, Excel, PowerPoint, MSN Messenger, Extern Bureaublad en Outlook. De laatste vervangt Entourage dat de Apple-versie van Outlook moest zijn maar dat nooit helemaal geworden is. Nu Apple-producten (bescheiden maar toch) terrein winnen, is het voor Microsoft vestandig zijn beste troefkaarten te spelen, met een maximaal compatibele Office inclusief een echte Outlook.

De belangrijkste vernieuwing in Office voor Mac 2011 is de komst van het lint. Deze vervanging van de klassieke menu’s en werkbalken zit al in twee versies (2007 en 2010) van Office voor Windows en doet nu ook zijn intrede in Office voor Mac. En met hetzelfde succes mag wel gezegd, want dit is duidelijk de derde (doorontwikkelde) generatie. Nog net even beter doordacht opgezet dan het lint in Office 2010 voor Windows. Het is vooraal nog strakker en heeft daarmee een nog grotere bijdrage aan de gebruiksvriendelijkheid van de suite.

Net als de programma’s in iWork, starten ook Word, Excel en ­PowerPoint op met een scherm vol kant en klare, maar wederom erg heftig vormgegeven sjablonen. Opnieuw is de waarde daarvan zeker in een zakelijke omgeving twijfelachtig. Liever hadden we meer subtiele en snel aan te passen sjablonen gezien. Verbeteringen over de hele suite zijn de Media Browser waarmee foto’s, muziek en filmbestanden vanuit één zoekvenster gevonden kunnen worden, en Visual Basic for Applications voor het automatiseren van taken.

3. Samenwerken

De andere belangrijke vernieuwing is de integratie met SharePoint en Skydrive. Beide dienen om met meerdere gebruikers aan één document te kunnen werken, commentaar te kunnen geven en elkaars commentaren te kunnen verwerken in een document. De koppeling met SharePoint en de Exchange-link via Outlook, onderstrepen dat Office voor Mac ook voor zakelijke gebruikers een interessante optie is. Vooral wanneer in een gemengde omgeving met Windows-pc’s en Macs wordt gewerkt en infrastructuur zoals Microsoft SharePoint aanwezig is.

Voor thuisgebruikers zal een koppeling via Windows Live ID met SkyDrive meer voor de hand liggen. Dit koppelen gaat via Document Connection en is erg eenvoudig. Net als bij Office voor Windows komt ook Office voor Mac met de gratis Office Web Apps die ook via Safari te gebruiken zijn. Deze online versies van Word, Excel, PowerPoint en OneNote maken het mogelijk documenten die op SkyDrive zijn bewaard, via de webbrowser te openen en te bewerken. Ook kunnen nieuwe documenten online worden gemaakt en later weer via Office voor Mac worden geopend. Dankzij de Web Apps kan Microsoft zichzelf aanwezig verklaren op bijna ieder platform waarop een browser draait, inclusief pc’s met Linux en smartphones als de iPhone.

Windows Live SkyDrive zal voor veel gebruikers dé manier worden om met Office voor Mac samen aan documenten te werken en deze online te delen.

4. Word en Outlook voor Mac

Documenten maken met Word voor Mac is simpeler dan ooit. Het lint biedt te allen tijde de op dat moment benodigde functies, ver zoeken is nooit nodig. Ook biedt het pakket bij zowel tabellen als afbeeldingen als tekst, de rijke functieset die bekend is van de Windows-versie. Zodra een afbeelding geselecteerd wordt, verschijnt op het lint een extra item ‘Format Picture’ met alle op dat moment benodigde functies inclusief opties om de weergave, de plaats en ook de invloed op het document te bepalen.

Voor het maken van mooie en complexe documenten biedt Word nu de Publishing Layout View waarmee binnen een document in lagen gewerkt kan worden. Door de Master Page te openen en daar een afbeelding te plaatsen, wordt deze op elke pagina van het document of de sectie zichtbaar. Ook handig zijn de thema’s waarmee in één keer alle kleuren en tekstdelen kunnen worden veranderd.

Behalve de vele grote veranderingen zijn er ook kleinere dingen die heel handig zijn, zoals het zoekvenster bovenin ieder documentvenster dat volledig geïntegreerd is met Apple Spotlight. Ook is er een volledig-schermmodus voor concentratie op de tekst, maar met toch een heel snel toegankelijk pallet met alle belangrijke functies.

De Publishing Layout View van Word voor Mac biedt mogelijkheden die de Windows-versie (nog?) niet kent.

Echt nieuw in Office voor Mac 2011 is Outlook. Vele jaren geleden kende Office voor Mac ook al een Outlook-versie (Entourage), maar die deed functioneel heel veel onder voor Outlook op Winodws. In deze 2011-versie wordt Outlook opnieuw geïntroduceerd, dit keer als uitgebreide versie. Het programma lijkt als twee druppels water op de Windows-versie, de opdracht van de programmeurs zal weinig anders zijn geweest dan die versie na te maken. De overgang naar Outlook verloopt soepel, een wizard helpt de informatie uit Entourage of een ander programma te importeren. De gebruiker kan zelf kiezen wat moet worden geïmporteerd: alleen de berichten of bijvoorbeeld ook de contacten. Outlook ondersteunt POP, IMAP en Exchange en kan meerdere accounts tegelijk beheren. Om de binnenkomende berichten te beheren kunnen regels worden opgesteld en bij elkaar behorende berichten kunnen als conversaties worden weergegeven. Verschillen zijn er ook. De meest opvallende daarvan is de nog van Entourage bekende mogelijkheid de kalender van deze dag als apart My Day-venster altijd te weergeven. Outlook voor Mac gebruikt geen pst-bestand om de mails op te slaan, maar bewaart alle informatie in kleine losse brokken. Problemen in de samenwerking met Apple’s back-upprogramma TimeMachine en ook de schijfversleuteling worden zo voorkomen. Outlook zit helaas niet in elke versie van Office voor Mac maar alleen in de versie voor Thuisgebruik & Zelfstandigen.

Outlook voor Mac lijkt als twee druppels water op de Windows-versie.

Outlook voor Mac gebruikt om redenen van compatibiliteit geen pst-bestand maar bewaart alle informatie in afzonderlijke bestandjes.

5. Excel en PowerPoint voor Mac

PowerPoint is, evenals in de Windows-versie, flink opgefrist. Niet alleen zijn er meer en mooiere templates, vooral functioneel zijn er flinke uitbreidingen. Het gebruiken van video’s binnen een presentatie is veel gemakkelijker en animaties kunnen nauwgezetter worden geregeld. Dit laatste is ook een groot verschil met Keynote uit iWork ‘09. Op een aantal plekken gaat de Mac-versie van Office weer verder dan die voor Windows. Een voorbeeld hiervan is de Arrange-functie waarmee overlappende objecten op een grafische manier gerangschikt kunnen worden. De objecten worden dan getoond als naast elkaar staande lagen, waarvan met de muis de volgorde kan worden aangepast. Presentaties kunnen via het internet worden gepresenteerd via de PowerPoint Broadcasting Service. Voor het gebruik hiervan is een Windows Live ID nodig, bepaalde functies (zoals audio en video) worden hierbij nog niet ondersteund.

Ook Excel voor Mac is verbeterd. Het profiteert van het lint, beschikt over een krachtige draaitabelfunctie en kan spreadsheets er erg mooi uit laten zien. De kwaliteit van grafieken is erg hoog en de (al van de Windows-versie bekende) Sparklines, waarbij een reeks gegevens met een kleine trendlijn binnen een cel kan worden verduidelijkt, zijn ook hier een uitkomst.

Overlappende objecten laten zich in PowerPoint voor Mac visueel herschikken.

0 Reactie(s) op: Office vs. iWork

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.