Office vs. iWork

Door: Edmond Varwijk | 18 februari 2011 12:27

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Hoewel echte Apple-adepten hun neus ophalen voor alles wat van Microsoft is, maken velen een uitzondering voor Office. Microsoft Office voor Mac zet namelijk de standaard voor kantoorsoftware op ‘het andere OS’ met functionaliteit die geen van de concurrerende titels heeft. Wij kijken of ook de nieuwste Office zo’n voorkeursbehandeling verdient; of dat ook hier Apple de voorsprong heeft ingelopen?

Dit artikel bestaat uit drie pagina’s:

Apple iWork ‘09

Pagina 1: Inleiding; Keynote en Numbers;

Microsoft Office voor Mac 2011

Pagina 2: Samenwerken; Word en Outlook voor Mac; Excel en PowerPoint voor Mac;

Pagina 3: Licentie en verkrijgbaarheid; Conclusie.

Hoewel Apple-producten in reclamespotjes vooral in de handen van mooie en jonge mensen met een heel flitsend leven verkeren, worden Macs zeker ook gebruikt in saaie kantoren en alledaagse gezinnen. Plekken waar niet alleen iTunes en Garageband een rol spelen, maar ook wel eens een document wordt geschreven of een berekening wordt gemaakt. Software die daarvoor gebruikt kan worden is voor het Mac-platform niet heel ruim beschikbaar. Maar dit is voor het Windows-platform niet anders, hier is alleen MS Office een echt grote speler. Voor Mac OS X is er het Apple-kantoorpakket iWork en het Microsoft- pakket Office voor Mac.

Na drie jaar komt Microsoft met een nieuwe Office voor Mac. De nieuwe versie lijkt meer dan ooit op zijn Windows-broertje. Dit komt vooral door de nieuwe interface met het lint (ribbon): de brede band met daarop de meeste functies. Het gelijktrekken van beide Office-versies is een groot pluspunt. Ook is Outlook – erg populair bij een grote schare zakelijke en thuisgebruikers – nu uitgebreid beschikbaar als vervanger van Entourage.

Word (onder) en Pages (boven) strijden om de mooiste templates, maar hoe bruikbaar zijn ze?

Apple iWork ‘09

 

Kantoorsoftware op iPad en iPhone

Via de Apple App Store zijn verschillende apps te koop waarmee u Office-documenten kunt bekijken en soms ook bewerken op iPhone en iPad. De bekendste hiervan is Documents To Go van DataViz. Hiermee opent en bewerkt u Word- en Excel-bestanden, de duurdere Premium-versie voegt hier nog ­PowerPoint-bestanden aan toe. Alle versies van Microsoft Office worden ondersteund. Ook iWork-documenten kunnen worden geopend en bewerkt. De duurdere Premium-versie kan bestanden via Google Docs, Dropbox en Mobile Me synchroniseren. Documents To Go is beschikbaar voor zowel iPhone als iPad en kost 7,99 euro voor de standaardversie en nog eens 5,99 euro voor de upgrade naar Premium. Concurrent Office2 kan Excel- en Word-documenten openen en bewerken maar biedt geen ondersteuning voor PowerPoint. iWork-bestanden kunnen bovendien alleen bekeken worden. In de gratis versie kunnen Word- en Excel-bestanden niet worden opgeslagen, dit kan wel met de betaalde versie, die 4,99 euro kost voor de iPhone en 5,99 euro voor de iPad. Net als Documents To Go ondersteunt ook Office2 synchronisatie van bestanden via onder meer MobileMe en Google Docs.

De nieuwste versie van iWork stamt, zoals de nummering al aangeeft, alweer uit 2009. Aangezien iWork iedere één à twee jaar vernieuwd wordt (‘05, ‘06, ‘08 en ‘09), mogen we verwachten dat Apple volgend jaar iWork ‘11 of ‘12 introduceert. iWork ‘09 bestaat uit de tekstverwerker Pages, het spreadsheetprogramma Numbers en het presentatieprogramma Keynote. Ondanks de Engelse namen zijn de programma’s volledig Nederlandstalig en beschikken ze over een Nederlandse spellingscontrole. De programma’s hebben een zekere flair over zich. Vooral Pages en Numbers laten door de vrije manier van werken duidelijk weten voor meer dan alleen standaard­documenten in de wieg te zijn gelegd. Met Pages kunt u meer dan slechts tekstverwerken en met Numbers kunt u niet slechts megatabellen maken. Voor alle programma’s worden veel sjablonen meegeleverd, die echter in de praktijk redelijk nutteloos zijn. De kans dat een ervan voor u voldoet is zeer gering, daarvoor zijn ze veel te heftig vormgegeven. Een nadeel van dit pakket is ook de interface: deze is duidelijk minder ontwikkeld dan die van Office voor Mac. Op het eerste gezicht lijkt het alsof de programma’s van iWork een eigen versie van het lint hebben, maar de grote knoppen bovenin ieder documentvenster zijn alleen bedoeld om losse functies te activeren en vertonen geen enkele samenhang. Bovendien is de functionaliteit op de werkbalk verre van compleet en moeten vaak extra vensters of menu’s worden geopend.

Wie vooral wil schrijven kan Pages schermvullend gebruiken. Het document is dan paginavullend in beeld, samen met het paginanummer en een live woordenteller. Om de menu’s te raadplegen moet de cursor naar de bovenzijde van het venster worden bewogen. Een functie die Apple met iWork ‘09 introduceerde was Mail Merge in Pages, waarmee u snel mails verstuurt naar meerdere mensen. Dit werkt goed met het standaard Adresboek van Mac OS X, maar het koppelen met een andere lijst is erg lastig te configureren.

Gebruik voor het schrijven van teksten in Pages de beeldvullende modus, zo wordt u nergens door afgeleid.

iWork for iPad

Apple levert een versie van iWork voor de iPad, voor de iPhone is geen iWork beschikbaar. Voor de iPad kunnen Pages, Keynote en Numbers ieder apart via de App Store worden gekocht voor telkens 7,99 euro. U krijgt daarmee geen gelijkwaardige versies van de iWork-programma’s voor Mac OS X, maar ze doen er ook niet veel voor onder. Het zijn vooral de geavanceerde functies die ontbreken, denk hierbij aan overgangseffecten in Keynote of aangepaste ­opsommingstekens in Pages. Deze gebruikt u – zo zult u merken – minder vaak dan op voorhand gedacht. De grote kracht van de iWork-versie voor de iPad is dat alle bestaande documenten die gemaakt zijn met MS Office of iWork ermee geopend en bewerkt kunnen worden. De functionaliteit gaat verder dan die van Documents To Go of Office2. Tekst invoeren is minder gemakkelijk dan via uw pc of Mac, wanneer u serieus op de iPad aan de slag wilt is de Keyboard Dock voor de iPad echt noodzakelijk. Helaas is Keynote hiermee niet compatibel, doordat het niet in portretmodus wil. De belangrijkste functie die de iPad mist voor gebruik in combinatie met kantoorsoftware, is een printfunctie.

 

Documenten bewerken in iWorks voor de iPad kan wel maar komt met beperking.

2. Keynote en Numbers

De andere onderdelen van iWork zijn Keynote en Numbers. Numbers is hiervan het leukste omdat het een heel verfrissende benadering van rekenbladen heeft. In tegenstelling tot in Excel is in Numbers een rekenblad niet altijd één grote tabel. Het kan ook een verzameling zijn van kleine tabellen, grafieken en foto’s, die samen een set gegevens vormen. Iedere tabel kan daarbij zelfstandig worden opgemaakt. Ook de grafiekfunctie is prima verzorgd, de keuze in grafieken is bovendien groot genoeg voor alledaagse taken. Een helaas duidelijk minder sterk punt van Numbers is het werken met formules. Weliswaar zijn er meer dan 150 standaardfuncties die gebruikt kunnen worden, het opstellen van een formule blijft lastig. Numbers kent ook geen echte draaitabellen. In plaatst daarvan biedt Numbers Categorieën: weliswaar visueel erg aantrekkelijk vanwege de ogenschijnlijke eenvoud, maar uiteindelijk is het met een echte draaitabel toch makkelijker om analyses uit te voeren. Keynote is de tegenhanger van PowerPoint. Eigenlijk is het maar op één punt beter dan het Microsoft-programma, namelijk de manier waarop dia’s binnen een presentatie gesorteerd kunnen worden. Dia’s opmaken en vullen met tabellen of afbeeldingen wil prima, maar zodra een presentatie vormgegeven moet worden ontbreken functies als een geavanceerde tijdlijn en de mogelijkheid animaties op de seconde nauwkeurig te regisseren.

De mogelijkheden die Numbers biedt om soorten informatie in een rekenveld te stoppen is erg verfrissend.

Apple iWork ‘09

Prijs € 79,- (Family Pack voor op 5 Macs: € 99.-)

Taal Nederlandstalig

OS Mac OS X 10.5

Systeemeisen Mac met Intel / PowerPC G5- of G4-processor, Mac OS X 10.4.11 / 10.5.6 of hoger, 512 MB geheugen, 1,2 GB vrije schijfruimte

Oordeel 6/10

Pluspunten

Voldoet prima voor kantoorwerk

Verfrissende aanpak in Numbers

Veel sjablonen

Prijs

Minpunten

Geen geïntegreerde Personal Information Manager met Exchange-support

Interface vereist veel klikken en muisbewegingen

Minder functionaliteit dan Microsoft Office

Sjablonen weinig toepasbaar in dagelijks gebruik

0 Reactie(s) op: Office vs. iWork

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.