Office Mobile: De introductie van Office op de iPhone

Door: Robin Smit | 25 juni 2013 10:22

iPad

Er zijn voldoende apps die je de mogelijkheid geven om teksten, spreadsheets of presentaties te openen op je iPhone. Toch bleef het tot voor kort erg lastig om een word-, excel- of powerpoint bestand goed te openen binnen deze apps. Komt daar nu verandering in met Office Mobile?

Office Mobile van Microsoft is een app die het voor Office 365-abonnees mogelijk maakt om office-bestanden te creëren, bekijken en bewerken op de iPhone. Anders dan bijvoorbeeld de iWork apps van Apple is Office Mobile geen losstaande app, maar onderdeel van het Office 365-abonnement waar onder andere ook het gebruik van de office apps voor de desktop en een vergrootte Skydrive opslagruimte vallen. Zonder een dergelijk abonnement is het niet mogelijk om gebruik te maken van Office Mobile.

Binnen Office Mobile is het mogelijk om nieuwe bestanden aan te maken of een koppeling met Windows Skydrive te maken. Op deze manier kan je bestanden waar je op je computer aan hebt gewerkt direct openen in Office Mobile en vice versa. Deze integratie werkt erg goed en geeft een duidelijke meerwaarde aan Windows Skydrive ten opzichte van bijvoorbeeld Dropbox.

Het aanmaken, bekijken en bewerken van office bestanden vindt plaats in drie verschillende omgevingen. Zo zijn er omgevingen voor Word, Excel en Powerpoint. Het openen van bestanden in deze omgevingen werkt over het algemeen beter dan bij alternatieve office apps voor de iPhone. Toch valt direct op dat de opmaak van een document in Office Mobile in veel gevallen toch anders is dan bij de Office desktop applicaties. Dit is opvallend, aangezien beiden afkomstig zijn van dezelfde ontwikkelaar. Microsoft geeft hierbij aan dat deze opmaak is geoptimaliseerd voor mobiel gebruik, maar we hadden ook graag de mogelijkheid gezien om de standaard opmaak te bekijken.

Een andere teleurstelling komen we tegen bij het bewerken van bestanden. Zo lijkt Office Mobile meer bedoeld te zijn als app om kleine aanpassingen door te voeren in bestanden, want onderdelen als verschillende lettertypes, de mogelijkheid om afbeelding toe te voegen of te wijzigen en de algemene opmaakopties van een bestand ontbreken. Hiermee kan Office Mobile niet tippen aan de mogelijkheden die vergelijkbare apps bieden. Ook is het opvallend dat Microsoft de keuze heeft gemaakt om de app alleen voor de iPhone uit te brengen. Productiviteit is toch iets dat je meer zou associëren met een iPad. Microsoft wist ons op dit moment nog niet te vertellen of de app op een later moment wel naar de iPad zou komen.

Kortom

Office Mobile is een app voor de iPhone die het mogelijk maakt om Word-, Excel- en Powerpoint documenten aan te maken, te bekijken en te bewerken. Het openen van bestanden in de app werkt nog niet perfect en de bewerkingsmogelijkheden zijn erg mager. Dit geeft het gevoel dat Office Mobile meer bedoeld is als middel om snel kleine aanpassingen te doen in bestanden of deze in grote lijnen te bekijken. Dit laatste maakt de app overigens wel erg eenvoudig door de goede integratie met Skydrive. We hopen dat updates er in de toekomst voor zullen zorgen dat alle facetten van de app zo goed werken.

Beoordeling 6/10

Prijs: Gratis (Office 365-abonnement vereist)

Beschikbaar voor: iPhone

Download Office Mobile in de AppStore

0 Reactie(s) op: Office Mobile: De introductie van Office op de iPhone

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.