Office for Mac 2011: documenten in Mac OS en Windows identiek

Door: Wouter Hoeffnagel | 28 september 2010 15:00

Mac

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Microsoft heeft Office for Mac 2011 officieel geïntroduceerd aan de pers tijdens een persconferentie op 23 september 2010. Het softwarepakket is volgens Eric Paquin, International Product Manager bij Microsoft, op een aantal punten verbeterd. Zo claimt Microsoft dat documenten die in Office for Mac 2011 zijn gemaakt exact hetzelfde eruit zien in Windows-versie van het Office-pakket. Voorheen kon het voorkomen dat een op de Mac mooi opgemaakt document er in Windows totaal anders uit zag.

Ook foutmeldingen zoals "quicktime and decompressor are needed to see this pictogram" zullen volgens Microsoft niet meer voorkomen. De interface van het programma is veranderd, maar houdt wel vast aan de 'Office-aanpak'. Dit wil zeggen dat een groot deel van de vele werkbalken zijn verdwenen en plaats hebben gemaakt voor een ribbon-interface, die we ook al uit Office for Mac 2008 kennen.

Functies snel bereikbaar

Het kwam regelmatig voor dat een optie die je regelmatig gebruikt verstopt zat onder meerdere menu's. Dit is volgens Microsoft nu veranderd waardoor alle belangrijke functionaliteiten binnen enkele klikken beschikbaar zijn. De interface verschilt qua iconen van de Windows-versie van het Office-pakket, maar bevat dezelfde functionaliteiten. Dit is gedaan om een 'Mac-gevoel' mee te geven aan Office for Mac 2011, zodat gebruikers niet het gevoel krijgen dat zij in een Windows-omgeving aan het werk zijn.

De ribbon van Office for Mac 2011

De inhoud van de ribbon kun je naar eigen wens aanpassen. Niet alleen kun je menu-items aan- of uitvinken, ook is het mogelijk binnen een menu aan te geven welke functionaliteiten wel of niet moeten worden getoond. Voor mensen die zich hinderen aan de ribbon-interface is het ook mogelijk de ribbon te minimaliseren.

Feedback van gebruikers

Voor de ontwikkeling van het nieuwe Office-pakket voor de Mac heeft Microsoft gebruikers gevraagd om feedback. Hierin konden zij slechte punten van Office for Mac 2008 aangeven en vertellen welke functionaliteiten of mogelijkheden zij in de 2011-versie wilden terug zien. Hieruit bleek dat de voornaamste wensen van gebruikers een eenvoudigere interface, snellere prestaties en betere mogelijkheden tot samenwerken met Windows zijn. Daarnaast willen gebruikers uiteraard dat het pakket goedkoper wordt.

Het pakket gaat aangeboden worden in verschillende vormen zoals een Home & Student-pakket en Home & Business-versie. Beide versies zijn beschikbaar in een 'Single Install'- en 'Multi Pack'-versie. De Single Install-versie mag maar op één computer worden geïnstalleerd, terwijl de Multi Pack-versie op maximaal drie computers mag worden geïnstalleerd.

Inhoud van de pakketten

Het Home & Student-pakket bevat de applicaties Word, PowerPoint, Excel en Messenger for Mac. Het Home & Business-pakket bevat de zelfde applicaties en heeft als extra programma Outlook. Voor bedrijven is Office for mac ook beschikbaar onder Volume Licensing, waarmee zij grotere hoeveelheden licenties kunnen kopen.

Een andere belangrijke functionaliteit van het Office-pakket is de integratie van Office Web Apps. Hierdoor kun je met het pakket samenwerken met andere personen door een document online aan te passen. In Office Web Apps zijn de basis functionaliteiten van de Office-applicaties beschikbaar. Office Web Apps werkt in combinatie met Live SkyDrive, het online opslagsysteem van Microsoft. Als je een Live ID hebt krijg je gratis 25GB aan opslagruimte tot je beschikking.

Windows Live SkyDrive

De bestanden online bewerken kan door de bestanden op te slaan op Windows Live SkyDrive. Hiervoor hoef je niet apart naar SkyDrive toe te gaan, aangezien je vanuit de Office-applicaties rechtstreeks op de online opslagruimte kunt opslaan. Office Web Apps is ook geschikt voor de iPhone en iPad en bevat online versies van Word, Excel, PowerPoint en OneNote. OneNote is overigens geen onderdeel van Office for Mac 2011. Om bestanden via Web Apps te kunnen openen is het niet nodig om het bijbehorende Office-pakket op je computer geïnstalleerd te hebben.

Windows Live SkyDrive

Tijdens het werken aan een document dat voor meerdere mensen beschikbaar is wordt onder in de applicatie aangegeven hoeveel mensen momenteel aan het document werken. Door op dit item te klikken krijg je een overzicht van de gebruikers te zien. Vanuit dit scherm kun je ook berichten versturen, afspraken maken of videochatten. Om te voorkomen dat door het samenwerken een chaos in het document ontstaat zet Office het onderdeel waar jij aan werkt op slot. In Word wordt bijvoorbeeld de alinea waarin iemand bezig is voor andere gebruikers afgesloten. Dit voorkomt dat andere gebruikers dit stuk eveneens gaan aanpassen.

Office Web Apps

Om gebruik te kunnen maken van Office Web Apps moet je verbonden zijn met het internet. Om te voorkomen dat je hierdoor lastige situaties krijgt op het moment dat de internetverbinding wegvalt wordt een lokale kopie van het document opgeslagen. Je kunt dus offline door werken aan het document, waarna de wijzigingen worden doorgevoerd in het online bestand zodra de internetverbinding weer is herstelt.

Aangezien Office Web Apps niet weet of jij bezig bent met een document op het moment dat de internetverbinding verloren is gegaan wordt de alinea op dat moment niet afgesloten. Om te voorkomen dat dubbele wijzigingen in bijvoorbeeld een tekst tot problemen leidt krijgt de eigenaar van het document, de gene die het document in eerste instantie naar SkyDrive heeft geupload, de mogelijkheid te kiezen welke wijzigingen worden doorgevoerd.

Presentation Broadcast

Een andere coole functionaliteit is de mogelijkheid PowerPoint-presentaties via Office Web Apps te broadcasten. Dit wil zeggen dat je de presentatie via het internet aan andere toont, zonder dat zij invloed hebben op het verloop van de presentatie. Voorheen stuurde je de presentatie in dit geval vaak naar iemand door via de mail. Op dit moment ben jij echter de regie over de presentatie kwijt. Met Presentation Broadcast krijgen genodigden alleen een link in hun mail, waarmee zij de presentatie digitaal kunnen bijwonen. Je kunt maximaal vijftig personen naar de presentatie laten kijken.

De eigenaar bepaalt in dit geval wanneer de volgende slide wordt getoond en wanneer de presentatie is afgelopen. Na afloop van de presentatie kunnen kijkers de presentatie ook niet opnieuw aanzetten of terugbladeren. Het is dus puur bedoeld om mensen op afstand deel te laten nemen aan een presentatie. Overigens is het niet noodzakelijk dat de digitale deelnemers in het bezit zijn van PowerPoint of een Live ID. Het is ook mogelijk om de presentatie vanaf Office Web Apps te presenteren.

De Visual Basic Editor in Office for Mac 2011

Veel gebruikers van Office for Mac 2008 vonden het jammer dat de Visual Basic Editor, Visual Basic for Applications (VBA), was verdwenen. De editor is daarom in de 2011-versie terug. Met de VBA kun je macro's maken voor alle applicaties in het Office-pakket. Denk hierbij aan macro's die veel voorkomende taken automatiseren zoals het dikgedrukt maken van bepaalde worden, het verwerken van HTML-codes in de tekst of het hanteren van een bepaalde opmaakstijl. Deze macro's werken helaas niet in Office Web Apps.

Dynamic Reordering

Een andere handige functionaliteit is 'Dynamic Reordering'. Hiermee krijg je in 3D een overzicht van de verschillende lagen die je in PowerPoint hebt aangemaakt. Dit overzicht wordt vanaf de zijkant getoond, waardoor je een goed kunt zien waar welke laag precies staat. Vervolgens kun je de volgorde van de lagen aanpassen door simpelweg een laag op te pakken en te verslepen.

Bepaal de volgorde van verschillende lagen met Dynamic Reordering

Alle applicaties in het softwarepakket hebben daarnaast een aantal nieuwe mogelijkheden gekregen om foto's aan te passen. Zo kun je nu eenvoudig de achtergrond van een foto verwijderen, waardoor een object of persoon overblijft, kleuren veranderen en snijden in de afbeelding. Wat hierbij handig is is dat je al tijdens het aanpassen in een preview-scherm kunt zien wat de aanpassingen zijn.

Preview van templates

De zelfde functie is ook ingevoerd bij het kiezen van templates. Hou je je muis op een template in Office for Mac 2011, dan krijg je alle pagina's hiervan te zien in een soort kleine slideshow. Ook kun je vast kleuren en andere opties van de template aanpassen, waarna ook dit in het preview-scherm te zien is. Dit voorkomt dat je templates opent met het idee dat je hem een beetje aanpast, zonder te weten wat het eindresultaat hiervan gaat zijn.

De preview-functie is tot slot ook in Outlook verwerkt. Hier heeft het de functie bijlages te laten zien voordat je deze opent. Hierdoor kun je documenten, PDF-bestanden of afbeeldingen alvast bekijken. De functie ondersteunt alle bestandstypes die Apple's Preview aan kan waaronder PSD, EPS, ICO, PS, RAW, en XBM. In alle applicaties zijn overigens functionaliteiten die overeenkomen op de zelfde plek te vinden. Hierdoor heeft Microsoft geprobeerd de user interface van Office for Mac 2011 gebruiksvriendelijk en eenvoudig te maken.

Presenter View

Ook Presenter View is in PowerPoint 2011 voor de Mac aanwezig. Hiermee krijg je een beeld te zien waarop je de slide ziet die de kijker momenteel ziet, de volgende slide, een timer waarop staat hoelang de presentatie al bezig is en notities die je per slides hebt gemaakt.

In Presenter View krijg je als presentator extra informatie te zien

Cocoa

Outlook 2011 is geschreven in Cocoa, een API voor Mac OS X. Hierdoor herkent de applicatie de taal waarin je een email schrijft en past hierop het woordenboek dat wordt gebruikt voor de spellingscontrole aan. Schrijf je dus een mail in het Nederlands, dan controleert hij de Nederlandse taal. Schrijf je hem in het Engels, doet hij dit in het Engels. Het mooie van de technologie is dat deze ook de taal herkent als jij midden in een mail een andere taal begint te schrijven. Op dit moment worden twee woordenboeken gebruikt voor de spellingscontrole.

Als je wel eens hebt gewerkt met Gmail van Google komt de volgende functionaliteit je vast bekend voor. Outlook bundelt namelijk e-mails over het zelfde onderwerp of van de zelfde afzender om de mailbox overzichtelijker te maken. Het is ook mogelijk zelf criteria op te geven waarop het programma e-mails selecteert die moeten worden samengevoegd. Na het samenvoegen verschijnt er een pijltje voor het gesprek, die aangeeft dat er meerdere e-mails onder verstopt zitten. Door op het gesprek te klikken krijg je een overzicht te zien van alle e-mails die hier in zijn opgeborgen. Een andere maatregel die genomen is om Outlook overzichtelijk te houden is de mogelijkheid om in alle tabbladen, zoals kalender, notities en taken, categorieën aan te maken.

Zoekfunctie

Het programma is ook uitgerust met een zoekfunctie is gebaseerd op Spotlight. Hierdoor verschijnen de zoekresultaten zodra je begint met typen, wat tijd kan besparen. Een andere optie waar gebruikers tijd mee kunnen besparen is de full screen view. Met deze stand verdwijnen alle factoren op het beeldscherm die je mogelijk kunnen afleiden. Je houdt alleen nog de tekst over. Als je met de muis naar de bovenkant van het scherm gaat, verschijnt er een werkbalk waarin je een aantal basisfunctionaliteiten kunt vinden. Full screen view is vooral bedoeld om de productiviteit van mensen te vergroten door te voorkomen dat zij worden afgeleid.

Ook Excel 2011 heeft een nieuwe functie gekregen, namelijk het maken van sparklines. Het gebruiken van sparklines is een manier om data te visualiseren, waardoor deze eenvoudiger te analyseren en begrijpen is. Ook kun je snel zien of er grote pieken en dalen in de gegevens aanwezig zijn.

0 Reactie(s) op: Office for Mac 2011: documenten in Mac OS en Windows identiek

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.