Noodbackups waarvan je niet wist dat je ze had

Door: Redactie Computer!Totaal Redactie Computer!Totaal | 26 februari 2013 10:00

How To

Je harde schijf ratelt. Elke klik lijkt een ronddraaiende strandbal los te ontketenen. Disk Utility brengt je het slechte nieuws. Wanneer je harde schijf aan zijn eind staat te komen is een goede backup je beste hoop. Natuurlijk is dat zo. Maar wat als je geen backup hebt?

Of als je dacht een backup te hebben, maar die is mislukt? Op dat moment zal iemand uiteraard zeggen: “Je zou redundante backups bewaard moeten hebben.” Tja. Dat had je moeten doen, maar je hebt het niet gedaan. Dus, wat nu?

Blijf rustig, en probeer de situatie in te schatten. Je hebt namelijk waarschijnlijk, bedoeld of niet, wel backups van op zijn minst een gedeelte van je data.

Je e-mail berichten

Gebruik je Webmail of IMAP voor je e-mail? Als dat zo is, dan hoef je je over je e-mail berichten geen zorgen te maken; ze staan veilig opgeslagen op een server. Wanneer je je falende Mac repareert of vervangt hoef je alleen maar de informatie van je e-mail accounts in je e-mail client in te voeren, of je kunt een Web browser gebruiken wanneer je gebruik maakt van Webmail, en de berichten worden automatisch gedownload.

Data die je gesynchroniseerd hebt met iCloud

Heb je Apple’s iCloud gebruikt om je e-mail, kalenders, Safari bookmarks, herinneringen, of notities te synchroniseren? Ga dan op de nieuwe of gerepareerde computer naar Apple Menu > System Preferences en kies iCloud. Log in op je iCloud account en vink de relevante categorieën aan (Contacts, Safari, Calendars & Reminders). En je informatie verschijnt op je computer.

Bestanden in de cloud

Gebruik je Dropbox of Google Docs om je documenten op welke computer dan ook te kunnen zien? Studenten, bijvoorbeeld, slaan vaak artikelen op in Dropbox zodat ze ze op school via een Web browser kunnen benaderen. Of misschien gebruikt je bedrijf Google Docs om het collega’s gemakkelijker te maken om samen te werken. Deze bestanden staan nog steeds op dezelfde plek waar je ze in de cloud hebt achtergelaten, log gewoon opnieuw in op je account.

Als je een up-to-date versie van Dropbox gebruikt hebt is de kans groot dat de dienst ook automatisch een backup van je foto’s heeft gemaakt wanneer je een USB-camera, iOS-apparaat of geheugenkaart met de computer verbonden hebt (tenzij je dit verzoek destijds hebt afgewezen). Download de mobiele app van Dropbox op je iPhone, iPad of ander mobiele apparaat en controleer het even.

Je aankopen via iTunes

Als je het grootste deel van je muziek via iTunes hebt gekocht is het eenvoudig om je collectie te herstellen. Zorg er eerst voor dat je op iTunes bent ingelogd met de account die je gebruikt hebt om je muziek te bestellen. Klik vervolgens op de iTunes Store knop rechts bovenaan in het iTunes scherm, en klik op de link Purchased die onderaan rechts verschijnt. Klink in het volgende scherm op het tabblad Music en vervolgens op All Songs, en alle muziek die je gekocht hebt komt in een lijst tevoorschijn. Klik op de knop Download All om je hele collectie te downloaden. Je kunt met dezelfde techniek ook films, TV-shows, TV-seizoenen en boeken opnieuw downloaden.

Als je je voor $25 per jaar abonneert op de iTunes Match service kun je alle muziek die je gematcht of geüpload hebt downloaden.

Alles op je iPhone

Misschien draag je wel kopieën van belangrijke data in je handpalm. Op zijn minst bevat je iPhone waarschijnlijk een gedeelte van je foto- en muziekcollectie.

Je foto’s

Je foto’s worden automatisch gedownload wanneer je je iPhone op de nieuwe computer aansluit.

Geripte muziek

Als je uren bezig bent geweest om je CD’s naar je iTunes library op je telefoon te rippen, dan is er hoop. Apple maakt het niet gemakkelijk om muziek te herstellen van je iPhone naar je Mac, maar het is mogelijk. Met een tool als Ecamm Network’s PhoneView ($30) kun je data en media van je iOS-apparaat afhalen.

Plug gewoon je apparaat in, start PhoneView, selecteer het soort media dat je wilt herstellen, en – als het bijvoorbeeld om muziek gaat – kopieer het rechtstreeks naar je iTunes library door op Send To iTunes te klikken.

Kalender en contacten: Wat als je geen gebruik maakt van iCloud, maar je hebt je kalender en contacten met je nog steeds functionerende iPhone gesynchroniseerd? In dat geval moet je een iCloud account aanmaken, mocht je er nog geen hebben. Log erop in, en laat je iPhone je contacten en kalenders synchroniseren met iCloud. Als je later die data op je Mac wilt hebben, maak er dan een iCloud account op aan, configureer iCloud zodat contacten en kalenders gesynchroniseerd worden, en de data verschijnt in een mum van tijd op je Mac.

De geheugenkaart van je camera

Verwijder je regelmatig foto’s van de geheugenkaart in je camera? Als het antwoord “nee” is, dan heb je vandaag geluk. Houd die kaarten bij de hand, zodat je de afbeeldingen naar je nieuwe of gerepareerde computer kunt downloaden.

Dit artikel is een vertaling gebaseerd op dit artikel dat geschreven is door Scholle Sawyer McFarland (@schollem), van onze UK-zustersite Macworld: “Emergency backups you didn't know you had“.

0 Reactie(s) op: Noodbackups waarvan je niet wist dat je ze had

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.