Nog eens drie verkeerde toekomstvisies

Door: josh-fruhlinger | 13 december 2011 11:32

Mac

Iedereen wil de weten wat de toekomst voor hem of haar inhoudt, maar weinigen kunnen dat accuraat voorspellen. Ook gerenommeerde bedrijven gaan daarmee de mist in. Dat zagen we al in [urlx=http://computerworld.nl/article/13360/3x-een-verkeerd-voorspelde-toekomst]deze serie[/urlx], maar dat weerhoudt ons er niet van om met nog drie voorbeelden te komen.

1987: Zelfs Apple kan niet alles goed doen

Na het onthullen van Siri voor de iPhone 4S, verscheen ook deze video uit 1987 opeens weer in het nieuws. In deze promo demonstreert Apple een hypothetische 'kennisnavigator'. Buiten dat deze video pure saaiheid ademt, verloopt hij traag, is 'ie slecht gemonteerd en is de protagonist niet echt sympathiek. (Het gaat eigenlijk over een professor in een mooi kantoor die vergeten lijkt dat hij les moet geven om brood op te plank te krijgen.) Deze video staat daarmee symbool voor het tijdperk Apple zonder Steve Jobs.

Waarom de clip weer zo populair werd? Er zit namelijk iets in wat lijkt op een (dubbel te vouwen) iPad met Siri daarop. Gooi daarover een sausje met Facetime, wat zaken die lijken op het huidige web en je hebt een bijna perfecte techvoorspelling.

Toch is de video maar saai. Vooral omdat het zolang duurt voordat de hoofdpersoon zijn informatie weet te vinden. Als hij het scherm als een touchscreen zou kunnen gebruiken, zou hij zijn info minuten eerder hebben kunnen vinden in plaats van door eindeloos commando's aan zijn digitale assistent te geven. Het slaat nergens op om zo slaapverwekkend traag te werk gegaan bij het opvragen van gegevens over een regenwoud. Gaap.1993/1994: AT&T gaat los

Deze video's van telecombedrijf AT&T (met de stem van Tom Selleck) zijn indrukwekkend, vooral omdat er zoveel goede en bijna-goede voorspellingen inzitten:

Juist voorspeld:

[list]GPS met turn-by-turn navigatie

Tabletcomputers

Wireless internet, zelfs aan het strand

Computer-naar-fax mogelijkheden

Draadloze tolbetaling onderweg

Digitaal kaarten kopen voor films en concerten

Videovergaderen

Video-on-demand op je eigen tv

Telefoons zo klein als een horloge (niemand gebruikt ze, maar ze bestaan)

Camerasystemen in huis die op afstand te bekijken zijn

Een spraakgestuurde digitale assistent[/list]

Onjuist voorspeld:

 • Boeken die je op afstand leest met camera's, in plaats van gedigitaliseerde karakters
 • Tabletinput via een styluspen
 • Draadloze tolbetaling via een creditcardcard en een kastje
 • Videochat in telefooncellen
 • Stemgeactiveerde deurvergrendelingen
 • Smartcards met medische data
 • Computergestuurde instant vertaling
 • Instant afrekenen bij supermarkten dankzij RFID-tags
 • Automatisch je rijbewijs verlengen bij een kiosk

Wat mij betreft een goede score, vooral omdat veel van de missers een iets andere implementatie kennen dan hoe de werkelijke situatie nu is. Anderen zijn nog niet doorgevoerd (denk aan smartcards met medische informatie en rijbewijzen die automatisch verlengd worden vanwege niet-technische redenen). Er was wel een gigantische misser die in iedere advertentie voorkomt, maar die niet in dit lijstje staat. Heb jij 'm gezien?

Die grote misser is namelijk dat geen van deze producten momenteel door AT&T geleverd wordt. Begin jaren '90 deed AT&T hard zijn best om een groter, meer algemeen productportfolio op te bouwen. Veel van de pogingen op gebied van kabeltv, internetdiensten en computerhardware flopten namelijk.1999: Iemand hackt het internet

De Hollywood-film Netforce uit 1999 speelt zich af in de verre toekomst van... 2005. In deze samenvatting wordt iedere quote vol technonsens getoond. De slechte voorspellingen voor een toekomst die slechts vijf jaar verder weg lag, liggen in deze film voor het oprapen.

0 Reactie(s) op: Nog eens drie verkeerde toekomstvisies

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.