NMa houdt Apple kritisch in de gaten

Door: loek-essers | 08 februari 2011 17:23

Nieuws

De minister van Economische Zaken gaat de nieuwe App Store regels, waarmee uitgevers worden gedwongen hun abonnementen via de App Store te verkopen, niet aanpakken. De NMa houdt Apple wel goed in de gaten.

Dat antwoordt minister Maxime Verhagen van Economische zaken op kamervragen van de VVD. Apple maakte eerder dit jaar bekend de duimschroeven bij uitgevers flink aan te gaan draaien.

Zowel NRC Handelsblad als de Belgische uitgever Roularta kregen per brief een waarschuwing dat het verkopen van abonnementen buiten de App Store om binnenkort wordt verboden. Alleen aankopen binnen de applicatiewinkel zijn dan nog toegestaan, waarschijnlijk roomt Apple daar vervolgens de gebruikelijke 30 procent af.

Snel duidelijkheid

Verhagen wijst er nu op dat het te vroeg is om conclusies te trekken. "Ik kan me de schrik en verontrusting bij sommige uitgevers op zich voorstellen, omdat ze nieuwe kansen zien op de iPad en deze boodschap niet verwacht hadden. Echter, de exacte plannen van Apple en de consequenties daarvan zijn nog niet duidelijk." Wat hem betreft is het daarom nog te vroeg om bezorgd te zijn. Maar: "Onduidelijkheid over de exacte plannen van Apple kan leiden tot een afwachtende houding bij uitgevers om nieuwe initiatieven te ontwikkelen", aldus de minister. "Mede met het oog hierop is het van groot belang dat er snel duidelijkheid komt over de plannen."

Verhagen gaat niet in op de vraag of Apple zijn macht misbruikt. Hij wijst erop dat kranten hun digitale edities ook gewoon via het web kunnen aanbieden en dan zijn ze ook via de iPad te lezen, een model dat NRC in de vorm van een web app zelf ook opperde.

NMa volgt de zaak

Volgens Verhagen zijn er geen klachten van kranten bij de NMa binnengekomen, maar wordt er toch actie ondernomen. "Naar aanleiding van de berichten in de media heeft de NMa contact opgenomen met de Europese Commissie en mededingingsautoriteiten in andere lidstaten", rapporteert de minister aan de Kamer.

Er is geen formeel onderzoek gestart in Nederland. In België doen de mededingingsautoriteiten wel onderzoek op verzoek van de minister van Economische Zaken. Verhagen kijkt voorlopig liever de kat uit de boom en ook een EU-brede aanpak gaat wat hem betreft op dit moment te ver.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: NMa houdt Apple kritisch in de gaten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.