Nieuwe MacBooks pompen data met 10 Gbps

Door: uhro-van-der-pluijm | 24 februari 2011 16:52

Nieuws

Apple heeft donderdag nieuwe modellen van haar MacBook Pro notebooks aangekondigd. De apparaten bieden nu ondersteuning voor Thunderbolt en krijgen een HD webcam.

Apple heeft donderdag nieuwe modellen van haar notebookserie MacBook Pro aangekondigd. De grootste wijziging van de notebooks is het toevoegen van een poort voor Thunderbolt (voorheen bekend als Light Peak). Die techniek biedt communicatie met randapparatuur tot een snelheid van 10 Gbps. Thunderbolt werkt via de DisplayPort aansluiting op een MacBook Pro die ook bedoeld is voor monitors.

Videochat in HD

Thunderbolt, is door Apple samen met Intel ontwikkeld. De MacBook Pro is daardoor de eerste met die aansluiting. Er zijn nog nauwelijks apparaten die deze nieuwe techniek ondersteunen. De twee bedrijven verwachten echter wel dat de nieuwe standaard binnen korte tijd mainstream zal worden. Apple zou USB 3.0 overslaan. USB 2.0-poorten zijn wel nog aanwezig.

Daarnaast krijgen de nieuwe laptops van Apple de beschikking over FaceTime HD. Die camera heeft een drie keer zo hoge resolutie als de webcams in de huidige MacBook Pro computers van Apple. Daardoor is het mogelijk om in HD-kwaliteit te videochatten met andere gebruikers van Apple producten.

Wie wil chatten met een gebruiker van een oudere Mac of een iPhone 4 of iPod Touch kan daar ook FaceTime voor gebruiken. Het is dan niet mogelijk om de volledige resolutie te gebruiken. Voor FaceTime is een aparte applicatie nodig om te kunnen videochatten. Die app kost 99 cent. De webcam is wel door andere programma’s te gebruiken.

Geen SSD voor Mac OS X

Alle modellen van de notebookserie worden zoals gebruikelijk uitgerust met een Intel-processor. Bij de modellen met een 13 inch scherm is dat een dualcore processor terwijl de laptops met een 15 of 17 inch scherm een quadcore cpu ingebouwd krijgen. Het werkgeheugen in alle modellen is 4GB.

Naast de nieuwe processors krijgen alle nieuwe MacBook Pro's ook de beschikking over een nieuwe grafische processor. Die is niet langer van NVIDIA maar van concurrent AMD.

Eerder deze week dook nog dook het gerucht op dat de nieuwe laptops van Apple standaard een kleine SSD-schijf met daarop het besturingssysteem zouden krijgen. Die geruchten blijken niet te kloppen. Alle modellen in de MacBook Pro-serie zijn namelijk uitgerust met een klassieke harde schijf.

Nieuwe OS X lijkt op iPad

Apple heeft donderdag eveneens een evaluatieversie van Mac OS X Lion beschikbaar gesteld voor ontwikkelaars. Mac OS X Lion is de achtste belangrijke versie van het besturingssysteem van Apple. Apple zegt dat in de nieuwe versie van het desktop OS de bekendste functies van de iPad ook op Macs beschikbaar komen.

Dat is het beste te zien bij de nieuwe functie ‘Launchpad’. Met die applicatie worden alle programma’s die op de computer geïnstalleerd zijn in een grote lijst weergegeven. Net als op de iPad of iPhone. Ook kunnen programma’s gegroepeerd worden in mapjes. Daarnaast kunnen ontwikkelaars vanaf de volgende versie van Mac multitouch bewegingen en schermvullende weergave aan een applicatie toevoegen.

Mission Control

Een andere noviteit in Mac OS X Lion is ‘Mission Control’. Apple omschrijft dit zelf als een combinatie van Exposé, Dashboard en Spaces. Met Mission Control is het mogelijk om alle geopende programma’s overzichtelijk weer te geven. Met een veegbeweging op de magic Mouse of toucpad kunnen gebruikers uitzoomen en zien zij miniaturen van schermvullende programma’s of het dashboard met widgets.

Mac OS X Lion moet deze zomer uitkomen voor eindgebruikers.

0 Reactie(s) op: Nieuwe MacBooks pompen data met 10 Gbps

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.