Netwerk met Mac en pc

Door: Martin Gijzemijter | 13 september 2011 15:21

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

5. Automatisch verbinden

Wanneer u in Windows een verbinding maakt met een netwerkschijf, kunt u in het venster aangeven dat u deze verbinding automatisch wilt laten herstellen wanneer u de pc opstart. Dat kan handig zijn, maar het heeft ook nadelen. Zo kan deze optie er in sommige gevallen voor zorgen dat Word voortdurend 'blijft hangen' tijdens het opslaan van een document, omdat het programma een netwerkschijf zoekt die het niet kan vinden. Dat laatste is bijvoorbeeld het geval als u op een laptop werkt die u hebt meegenomen naar uw werk, zodat het apparaat geen verbinding kan maken met het lokale IP-adres dat u thuis hebt ingesteld. Wellicht is dit de reden waarom Apple deze functie in OS x wat heeft verstopt.

Ondanks de mogelijke problemen, kan het toch wenselijk zijn om het automatisch verbinden in te schakelen. Het is immers erg vervelend om steeds opnieuw een netwerkverbinding aan te moeten maken. Om automatisch verbinding te maken, opent u Systeemvoorkeuren, klikt u op Gebruikers en groepen en vervolgens in het verschenen scherm op het tabblad Inloggen. Hier ziet u de programma's en services die automatisch worden gestart wanneer u OS X start. Klik op het plusteken onderin en blader naar het netwerkstation. Klik op één van de gedeelde mappen om hem toe te voegen. U hoeft dit uiteraard maar voor één map te doen, want hierdoor wordt OS X gedwongen om verbinding te maken, waardoor de hele netwerkschijf automatisch in Finder verschijnt.

Door een gedeelde map toe te voegen aan de lijst met programma's die automatisch worden gestart, wordt er steeds automatisch een verbinding gelegd.

6. Schrijftoegang

De kans bestaat dat u dit allemaal wat omslachtig vindt, omdat u alleen een netwerkverbinding wilt leggen om bestanden snel van de ene naar de andere computer te krijgen. U zou kunnen denken dat het aanleggen van een 'hybride' Mac/pc-netwerk te veel moeite is, en dat het beter is om een externe schijf te kopen die u de ene keer aan de pc hangt en de andere keer aan de Mac. Een logische gedachte, maar u zult erachter komen dat dit standaard niet lukt. Het probleem is dat OS X niet in staat is om bestanden buiten een netwerk om weg te schrijven op een schijf die in NTFS is geformatteerd. Dit euvel kunt u gelukkig omzeilen middels NTFS-3G for Max OS X. Dit gratis programma kunt u downloaden via NTFS-3G for Max OS X en het zorgt ervoor dat u vanaf uw Mac probleemloos bestanden op kunt slaan op een externe pc-schijf. Let op: de site biedt ook software aan met de naam Tuxera NTFS for Mac. Dit programma kunt u niet voor dit doeleinde gebruiken, en u moet er bovendien voor betalen.

Standaard kunt u vanuit een Mac geen bestanden wegschrijven naar een externe Windows-schijf. NTFS-3G for Max OS X omzeilt deze beperking.

7. Printerdeling

Het delen van printers kon vroeger aardig problematisch zijn, zeker als het moest gebeuren tussen een Mac en een pc. Zowel Windows als OS X zijn op dit vlak echter sterk verbeterd. Los daarvan kunt u steeds meer printers rechtstreeks op uw router aansluiten, maar zelfs als u een usb-printer hebt, kunt u hem eenvoudig delen. Belangrijk is daarbij dat niet alleen bestandsdeling, maar ook printerdeling is ingeschakeld in de vensters die in tip 1 en tip 2 aan de orde kwamen. Een netwerkprinter toevoegen doet u op dezelfde manier als waarop u een printer normaliter aansluit. Het enige verschil is dat u vervolgens vanuit uw Mac of pc niet voor de lokale printer, maar voor de netwerkprinter kiest. Wordt de printer op de een of andere manier toch niet herkend, dan is er een hulpmiddel dat u kunt inschakelen. Surf naar Apple Support en download Bonjour Print Services voor Windows. Bonjour heeft een wizard aan boord die helpt om alsnog de printer te vinden die op uw Mac is aangesloten. Eenmaal geïnstalleerd binnen Windows, helpt het programma eventueel ook om vanuit de Mac de printer te vinden die aan uw Windows-pc is gekoppeld.

Het is tegenwoordig meestal geen probleem meer om printers te delen. Mocht het toch niet lukken, dan kan Bonjour uitkomst bieden.

8. Internet delen (Windows 7)

We gaan er in dit artikel van uit dat u een router gebruikt, omdat deze apparaatjes tegenwoordig niet veel meer kosten en de eenvoudigste manier bieden om verschillende netwerkapparaten met elkaar te laten communiceren. Hebt u geen router en komt er een Mac in huis die u toch graag met internet wilt verbinden, dan kunt u Windows 7 op uw Windows-pc zó configureren dat de bestaande netwerkverbinding wordt gedeeld. Om dit voor elkaar te krijgen, moet de pc zijn voorzien van een ethernetverbinding (die ervoor zorgt dat de pc op internet is aangesloten) en wifi-functionaliteit (die ervoor zorgt dat de Mac op internet is aangesloten). De snelste manier om een netwerk van computer naar computer (oftewel 'ad-hoc') in te stellen binnen Windows, is door te klikken op het pictogram voor draadloos netwerk in het systeemvak en vervolgens te kiezen voor Netwerkcentrum openen / Draadloze netwerken beheren. Klik daarna op de knop Toevoegen en vervolgens op Een ad-hocnetwerk maken / Volgende. Geef een naam in voor het draadloze netwerk, vul een beveiligingssleutel in en klik wederom op Volgende. Het draadloos netwerk is nu gereed, maar internet is nog niet gedeeld. Klik onderin het venster dat is verschenen op Internetverbinding delen inschakelen. Andere computers binnen het draadloze bereik van uw pc kunnen nu via wifi gebruikmaken van uw internetverbinding.

U kunt in Windows 7 eenvoudig uw internetverbinding draadloos delen.

9. Internet delen (OS X)

Als u dacht dat internetdeling in Windows 7 gemakkelijk was, dan hebt u nog niet gezien hoe eenvoudig dit werkt in OS X. Open Systeemvoorkeuren en klik op Delen. Klik nu links in het menu op Internetdeling. Hierbij geldt dat uw Mac moet zijn verbonden met een LAN. Standaard zijn Macs voorzien van een draadloze internetfunctionaliteit, zodat u zich daar geen zorgen over hoeft te maken. In het uitklapmenu selecteert u Ethernet, aangezien dit de verbinding is die moet worden gedeeld. Vervolgens plaatst u in het gebied daaronder een vinkje bij de optie Wi-Fi, waarmee de manier wordt aangeduid waarop u de ethernetverbinding gaat delen. Klik nu op Wi-Fi-opties, geef het draadloze netwerk een naam en plaats een vinkje bij Activeer codering als u het draadloze netwerk wilt beveiligen met een wachtwoord. Zodra u alles naar wens hebt ingesteld, klikt u links op het vinkje voor de optie Internetdeling. U krijgt nu een waarschuwing te zien. Lees deze door en klik vervolgens op Start. Andere computers binnen het draadloze bereik van uw Mac kunnen nu via wifi gebruikmaken van uw internetverbinding.

Ook binnen OS X is het eenvoudig om draadloos een internetverbinding te delen.

Server

In dit artikel gaan we uit van de situatie waarbij u een Mac koopt terwijl u al een Windows-pc hebt, of waarbij precies het omgekeerde speelt (u hebt een Mac, en koopt of krijgt er een Windows-pc bij). We gaan er daarbij niet van uit dat u al drie of vier computers in huis hebt. Is dat wel het geval en wilt u een centrale locatie inrichten voor de opslag van al uw bestanden, dan is het wellicht handiger om een aparte machine als server in te richten. U hoeft daarbij niet direct te denken aan een machine waarop u Windows Server of OS X Server installeert (met al het onderhoud dat daarbij hoort). Wanneer u één computer gebruikt als aangewezen opslagmedium, hoeft u niet alle computers afzonderlijk met elkaar te verbinden. De server dient dan immers als doorgeefluik.

0 Reactie(s) op: Netwerk met Mac en pc

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.