Nederland krijgt geen octocore Galaxy S4

Door: henk-jan-buist | 15 maart 2013 09:34

Nieuws

De octocore-versie van de vannacht gepresenteerde Samsung Galaxy S4 komt niet naar Nederland. Europa krijgt een quadcore Galaxy S4, met hogere kloksnelheid en 4G. De octocore is voor de VS.

In de Verenigde Staten wordt de iPhone-concurerent uitgerust met Samsung’s eigen Exynos octocore-processor (met een kloksnelheid van 1,6 GHz), de Europese versie doet het met een quadcore-processor (op 1,9 GHz) van chipfabrikant Qualcomm. De Amerikaanse versie gebruikt ARM’s big.little-technologie, waarbij vier lichte kernen worden gekoppeld aan vier krachtigere kernen.

Samsung opent vuur op iPhone

In de VS blijft het succes van de Galaxy-lijn achter in vergelijking met de rest van de wereld. Samsung valt met de krachtige octocore Galaxy S4 het thuisland van de iPhone binnen. De wereldwijde onthulling op Times Square in New York onderstreepte dat nog eens verder. Voorganger Galaxy S III werd nog in Londen onthuld.

Analisten denken dat de Galaxy S4 de eerste smartphone van de Zuid-Koreaanse fabrikant die de iPhone qua verkoopcijfers naar de kroon zal steken. "Samsung heeft nog geen los model gehad dat beter heeft verkocht dan een smartphone van Apple", zegt IDC-analist Jeronimo Francisco. "Ik denk dat de Samsung Galaxy S4 een belangrijke mijlpaal wordt voor de producent, omdat het de eerste smartphone kan worden die meer verkocht wordt dan een iPhone."

Hordes voor Samsung

Jan Dawson van Ovum ziet nog wel een paar hordes die het bedrijf moet nemen. "Samsung heeft nu dezelfde uitdaging als Apple: hoe verbeter je jaar na jaar je apparaten als bestaande telefoons al topmodellen zijn en geen duidelijke tekortkomingen meer hebben?"

Daarnaast moet het bedrijf zijn Galaxy-toestellen kunnen onderscheiden van de Android-concurrentie, vindt Dawson. "Als concurrenten als HTC en Sony de specificaties van hun toestellen verbeteren, wordt het steeds belangrijker voor Samsung om zich te onderscheiden met software en diensten."

Scherpere hardware

De variant met de SoC van Qualcomm is uitgerust met een chipset die 4G ondersteunt. De Snapdragon-versie en de eigen Exynos-versie worden op verschillende markten losgelaten, maar het is nog niet helemaal duidelijk welke varianten waar worden geintroduceerd. In een persbericht van Samsung Nederland specificeert de fabrikant een quadcore-processor op 1,9 GHz.

Verder weegt de nieuwe smartphone 130 gram en is hij 7,9 mm dik. Het scherm van 5 inch is helderder dan voorheen en Samsung hangt er nu de term 'Full HD super AMOLED' aan. De pixeldichtheid is 441 ppi en het scherm is voorzien van de nieuwste (derde) versie van het supersterke Gorilla Glass. Het toestel heeft een camera van 13 megapixel aan de achterkant en een tweede camera aan de voorzijde, net als het vorige model.

Onderscheidende software

Samsung is hard bezig met die onderscheiding van Android-toestellen die analisten verwachten door software en functionaliteiten toe te voegen die niet standaard in het besturingssysteem van Google zijn verwerkt.

Eén daarvan is het veelbesproken 'eye scrolling'. Daarbij bewegen gebruikers met hun ogen over bijvoorbeeld webpagina's, waarna deze beginnen te scrollen. De app 'S Health' is standaard in het toestel ingebouwd en helpt gebruikers gezonder te leven met toepassingen als een eetdagboek, sportschema en slaapritmemeter. Het toestel draait Android 4.2.

Update 10.27 uur: Commentaar analisten toegevoegd. Nieuwe alinea's: 3, 4, 5 en 8

0 Reactie(s) op: Nederland krijgt geen octocore Galaxy S4

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.