Weg met die dure navigatiesystemen; uw smartphone helpt u de straten door! Steeds meer smartphones zijn voorzien van gratis wegwijzers, inclusief stembegeleiding. Daarnaast zijn er apps waarmee parkeren in de drukke stad geen probleem meer is. Wie mobiel navigeert, is dus goed op weg!

1. Waarmee navigeren?

Tegenwoordig zijn veel mobiele besturingssystemen voorzien van een ingebouwd gratis navigatiesysteem. Het maakt niet uit of u gebruikmaakt van een Nokia-telefoon, een Android- of Windows Mobile-toestel of een iPhone: als u internet hebt, kunt u navigeren. Daarnaast zijn er verschillende soorten speciale houders te koop waarmee u de telefoon gewoon tegen de voorruit plakt, precies zoals u dit zou doen met een los navigatiesysteem. Het voordeel van de smartphone ten opzichte van zo'n systeem is dat uw telefoon gewoon in een broekzak past en dat navigeren via dit apparaat relatief goedkoop is. Daarnaast hoeft u geen losse kaarten van werelddelen aan te schaffen, omdat de hele wereld via een 3G-internetverbinding kan worden gedownload.

© PXimport

U kunt voortaan altijd en overal over een route uitstippelen!

2. Mobiele websites

Mocht uw telefoon over een internetverbinding beschikken, maar het is geen zogenaamde smartphone, dan kunt u zich redden met navigatiewebsites. U hebt de keuze uit diverse altenatieven. Zo zijn er ook enkele vervangers voor Google Maps. Een voorbeeld daarvan is Ovi Maps, een website van Nokia. Ovi Maps is duidelijk in gebruik en biedt een prima routebeschrijving, volledig in het Nederlands. De site biedt daarbij satelliet-, kaart- en een omgevingweergave. Bing Maps van Microsoft gaat iets verder, door ook actuele verkeersinformatie te geven. Een voordeel van Bing Maps ten opzichte van Ovi is dat u geen account hoeft aan te maken voor het versturen van favoriete locaties. Op NAVTEQ, tot slot, vindt u de bètaversie van de Navteq route-informatie. Ook deze werkt op de vertrouwde manier. Helaas biedt Navteq geen verkeersinformatie per land, maar slechts voor enkele Europese steden. Amsterdam ontbreekt daarbij bijvoorbeeld.

© PXimport

Sommige navigatiesystemen geven actuele verkeersinformatie weer, zoals Navteq. Helaas doet deze dienst dat alleen voor een beperkt aantal Europese steden.

3. Websites op mobiel

Als u via uw mobiel navigeert, haalt u in feite de bijbehorende websites naar uw apparaat. Deze kunt u vaak ook als applicatie (app) installeren, al staat zo'n app in veel gevallen standaard al op uw smart­phone. Ovi, Google Maps en Bing Maps verschillen in werking weinig van elkaar. U vult een begin- en eindpunt in en vervolgens wordt de route geladen. Navigatie wordt gratis aangeboden voor Windows- en Nokia-mobieltjes, wat aanzienlijk in de kosten scheelt. In Google Maps kunt u Street View gebruiken (via Menu, Kaartmodus, Street View). De nieuwste Google Maps-versie vertelt u ook wanneer u moet afslaan. De app van Bing Maps spreekt zelfs de straatnamen uit, hét grote voordeel van dit navigatiepakket van Microsoft.

© PXimport

Google Maps is ook voorzien van Navigator.

4. Ovi Maps

Ovi Maps is wellicht de meest onbekende van de eerder genoemde navigatiesystemen. Ovi (Fins voor 'deur') bestaat sinds begin 2010 en is voorgeïnstalleerd op de nieuwste smartphone-modellen. Ovi Maps biedt volledige spraakherkenning en wandelnavigatie. Als u een Nokia-smartphone hebt, is het handig dat u vanaf de computer een route kunt plannen (via Maps Ovi) en deze vervolgens kunt synchroniseren met de telefoon. Zo kunt u met uw smart­phone op de eindbestemming komen terwijl u offline blijft. Dit scheelt naast eventuele datakosten ook in accugebruik. Om een en ander in werking te zetten, moet u eerst inloggen met uw Nokia-account - of uzelf registreren - op maps.ovi.com. Klik daarvoor op Aanmelden/Registreren, rechtsboven in beeld. Is dit eenmaal afgerond, dan maakt u een route door op dezelfde site op Aanwijzingen te klikken. Vul een begin- en eindpunt in en kies Routebes. (routebeschrijving). Er verschijnt nu een ster in beeld, wat voor 'favoriet' staat. Klik hierop. Pak nu uw smartphone erbij, ga in het Ovi-scherm naar Favorieten en kies Synchroniseren met Ovi. Let op: vergeet de kaarten niet eerst te downloaden, via het Ovi Suite-softwarepakket voor de computer. Dit programma werkt namelijk als 'tussenpersoon'.

© PXimport

Ovi Maps oogt anders, maar werkt net zo prettig als elke ander navigatietool.

Ovi Maps

Uw Nokia-telefoon met Ovi Maps herbergt een berg snelkoppelingen die van pas kunnen komen wanneer u in de auto rijdt.

De belangrijkste op een rij:

Toets op uw telefoon bij autonavigatie:

  • 1: Verander de kaart naar dag- of nachtnavigatie.

  • 4: Herhaal de laatst genoemde rijaanwijzing.

  • 5: Laad een alternatieve route.

  • 8: Toon verkeersinformatie.

Toets op uw telefoon bij wandelnavigatie:

  • 2: Opslaan van huidige locatie

  • 7: Toon de locaties op uw route

  • 8: Verander de kaart naar dag- of nachtnavigatie.

5. Falk voor iPhone

Als u een iPhone hebt en liever geen gebruik maakt van Google Maps, zijn er talloze commerciële pakketten te vinden die wellicht wel aan uw eisen voldoen, zoals de mobiele versie van TomTom. Een ander goed werkend alternatief is Falk Navigator Europe. Dit pakket (te koop voor 65 euro) biedt niet alleen standaardnavigatie, maar ook toeristeninformatie voor grote Europese steden. Dit onderdeel is zelfs voorzien van ingesproken gidsen. Daarnaast valt het signaal niet weg als u door een tunnel rijdt, en kunnen de kaarten worden bekeken in 3D. In steeds meer landen toont Falk bovendien live verkeersinformatie plus het weerbericht direct op uw scherm!

© PXimport

Voor Falk moet u in de buidel tasten, maar u krijgt wel waar voor uw geld.

6. Veilig navigeren

Soms is het handig als u, terwijl u achter het stuur zit, direct op de hoogte wordt gesteld van een boodschap, bijvoorbeeld omdat uw zakenpartner later komt doordat hij in de file staat. Voor dit soort situaties biedt de app Drivesafe.ly (onder andere beschikbaar voor Android- en BlackBerry-toestellen) een oplossing. Zoek in de app-winkel van uw telefoon naar Drivesafe.ly en installeer de toepassing. In de eerste set-upstap wordt u gevraagd om uzelf te registeren, maar dit is niet nodig, druk dus op Skip. U ziet vervolgens twee knoppen: Off en Settings. Als u op Off drukt, ziet u 'On' op uw scherm, ten teken dat het programma is gestart. Zodra u nu een sms of e-mail ontvangt, leest de app de eerste 25 woorden voor. Het is een typische computerstem, dus verwacht er niet teveel van, maar zo hoort u in ieder geval het belangrijkste nieuws. Tegen betaling van veertien euro per jaar of vier euro per maand krijgt u tot vijfhonderd woorden te horen, ingesproken door verschillende stemmen. Daarnaast kunt u een auto­matische reply instellen, zodat u tijdens het rijden geen los bericht hoeft te tikken.

© PXimport

Drivesafe.ly leest mail- en sms-berichten voor, zodat u uzelf veilig door het verkeer loodst.

7. Parkeerherinnering

Zodra u op uw plek van bestemming bent aangekomen, moet u uiteraard onthouden waar u uw auto hebt geparkeerd. U kunt daarvoor de straatnaam op een vel papier schrijven, maar het is slimmer om de app Find my Car te gebruiken. Zoek in de app-winkel van uw telefoontype naar deze naam. De gratis versie heeft de term 'Lite' als achtervoegsel. Find My Car gebruikt het GPS-signaal om uw huidige locatie waar te nemen (via Google Maps). In het scherm ziet u een kompas en de afstand tot uw auto. Als u hebt geparkeerd en naast uw auto staat, drukt u op de knop waarop de auto met een pijl naar beneden staat. Zo bevestigt u de parkeerlocatie. Als u later terug naar huis wilt, maar geen idee meer hebt waar uw auto staat, dan gaat u naar Find my Car en drukt u op het logo met een staande persoon. Een tik op het scherm brengt een zoomfunctie naar voren, waarmee u kunt uitzoomen op de kaart. Zo ziet u duidelijk waar u staat en waar uw auto is. Via Menu, More komt u bij betaalde functies, zoals een parkeermeter en de mogelijkheid tot navigatie naar de auto. In hetzelfde menu vindt u ook Car Management. In dit submenu kunt u (gratis) notities maken en eventueel de autolocatie verwijderen.

© PXimport

De auto kwijtraken in een drukke stad? Met Find my Car zal het u niet gebeuren!

8. Flitscontroles

De app Trapster geeft u het laatste nieuws over flitscontroles en andere verkeersbijzonderheden. Trapster is beschikbaar voor vrijwel elke smartphone en ook voor de 'normale' navigatiesystemen. Het gratis programma wordt inmiddels door 5 miljoen mensen gebruikt, zo stellen de makers. Via de Report-knop van de software kunt u kiezen uit meldingen over bijvoorbeeld flitspalen en controles door politiemensen. Als u uw scherm niet al te vol wilt laten lopen met berichten, gaat u naar Menu, Display. Hier kunt u ervoor kiezen om het scherm in de vorm van satellietbeelden of als navigatiekaart te tonen. U kunt desgewenst meldingen over routes, flitspalen en ongelukken uitschakelen. Haal eenvoudigweg de vinkjes weg bij informatie die u niet wilt ontvangen, zodat de betreffende opties worden gedeactiveerd.

© PXimport

Trapster waarschuwt u voor flitscontroles.

9. Snelheidsmeter

Of u nu in de auto, bus of trein zit, of op de fiets: het is altijd handig om de snelheid te weten waarmee u uw reis aflegt. Met de Speed-o-meter voor de iPhone (de Android-variant heet GPS Speedo) ziet u de actuele rijsnelheid, gebaseerd op het gps-signaal van uw telefoon. Dit systeem kent u misschien al van uw autonavigatiesysteem. Deze apparaten gebruiken immers ook de snelheid waarmee uw positie zich verplaatst, om de snelheid te bepalen. Speed-o-meter is daarnaast voorzien van een kompas. Een alternatief voor de iPhone is Car Dashboard, dat ongeveer dezelfde functies heeft. GPS Speedo, bedoeld voor Android-toestellen, kan bovendien het aantal knopen laten zien. Ideaal voor een zomers zeiltochtje!

© PXimport

De actuele snelheid bijhouden is niet alleen handig in de auto, maar ook in de trein. Zo kunt u in geval van oponthoud of problemen met de dienstregeling toch uw aankomsttijd inschatten.

10. Energiebewust rijden

Snel op het werk aankomen, flitspalen vermijden en precies weten hoe u moet rijden, het klinkt allemaal geweldig. Maar denkt u ook aan het milieu? 'Groen' rijden is hip en met de TripAlyizer voor de iPhone bent u helemaal bij de tijd. Deze app, voor 5 euro te downloaden in de App Store, geeft niet alleen uw reisinformatie weer, maar ook hoeveel CO2 u uitstoot en wat uw ritje aan benzine kost. Druk op Settings en vul uw merk en type auto in. Deze gegevens komen vervolgens in het hoofdscherm te staan. Hier vindt u ook alle rij-informatie, zoals de snelheid en uw richting. Bij het tabblad Fuel vindt u informatie over de hoeveelheid benzine in uw tank en de kosten van de rit, en er wordt aangegeven wanneer u moet tanken. De hoofdgegevens komen allemaal op het beginscherm te staan. Klik uw telefoon in de dashboardhouder, en u wordt onderweg geïnformeerd over alle zaken die met uw rijgedrag hebben te maken.

© PXimport

Houd rekening met het milieu en zie bovendien wat uw ritje kost.

Accessoires

Als u gebruikmaakt van autonavigatie, kunt u daar talloze extra gadgets voor kopen. Hier enkele apparaten die handig kunnen zijn tijdens het rijden.

 

Carkit

Als u uw telefoon in een houder klikt en die vervolgens tegen het raam of op het dashboard plaatst, hebt u in feite dezelfde opstelling als bij een 'gewoon' navigatiesysteem. Aansturing verloopt daarbij via het touchscreen of zelfs met stemherkenning, afhankelijk van de geïnstalleerde software. Sommige uitgebreide navigatieprogramma's bieden ook realtime 3D-navigatie aan, zodat u direct ziet waar u zich bevindt met uw auto.

 

Autolader

Met name smartphones zijn vaak voorzien van een accu die nog geen werkdag meegaat. Wanneer u enkele uren met u w GPS werkt terwijl er ook nog eens (navigatie)software actief is, is de kans groot dat uw telefoon er na drie tot vier uur mee stopt. Schaf daarom een lader aan die in de aanstekeringang van uw auto kan worden geplugd. Zo geeft de auto energie aan de telefoon en bent u zeker van voldoende accutijd.

 

Splitter

Voor de aanstekeraansluiting van uw telefoon is ook een splitter te koop. Daarmee hebt u niet één, maar twee oplaad-ingangen. Dit is ideaal wanneer u naast de telefoon ook een mp3-speler of laptop van stroom wilt voorzien. Een dergelijke aansluiting is voor minder dan een tientje te koop in diverse (online) electronicawinkels.

 

Headset

Een headset, bestaande uit twee 'oortjes' en een ingebouwde microfoon, is ideaal als u handsfree wilt bellen. Niet iedere telefoon werkt met spraakherkenning, maar bijna elke telefoon heeft Bluetooth aan boord. Via dit draadloze communicatiesignaal kunt u een Bluetooth-headset aansluiten. Terwijl uw telefoon in de dashboardhouder zit en de route aangeeft, kunt u uw inkomende telefoontjes gewoon beantwoorden!

11. Wandelaars en fietsers

U verplaatst zich niet altijd met de auto, maar maakt ook wel eens een wandeling of fietstocht? Download dan EveryTrail, dat zowel voor Android-toestellen als voor de iPhone beschikbaar is. Dit programma maakt op basis van het GPS-signaal een spoor op een kaart, zodat u 'live' ziet welke route u hebt afgelegd. Als u een foto maakt, kunt u er een geotag aan hangen, zodat u op basis van de coördinaten precies op de kaart ziet waar de plaat is geschoten. U kunt de route van uw tocht bovendien uploaden naar Facebook. Weet u vooraf al waar u heen gaat? Download de kaart alvast, zodat u eventuele datakosten vermijdt. Maak op EveryTrail een profiel aan en synchroniseer uw tochten met uw profiel, zodat u later op internet nog eens al uw tripjes kunt nakijken. Ook voor andere smartphones zijn dergelijke applicaties verkrijgbaar. Zoek daarvoor op woorden als 'track', 'trail' en 'hiking'.

© PXimport

Met EveryTrail kunt u 'off-road' navigeren, ook als wandelaar.

12. Google Maps

Met Google Maps kunt u ook zonder internetverbinding navigeren. Het enige dat u moet doen, is een route plannen terwijl u verbonden bent met internet. Zodra deze route is geladen, kunt u de internetverbinding uitzetten, dat kan eventueel met behulp van een app als APN on/off. De telefoon navigeert nu met de geladen kaarten en aanwijzingen. Let er wel op dat er een verbinding moet zijn wanneer uw rijroute afwijkt van de trip die op de kaart is voorbereid.

Deel uw locatie

Door in de Google Maps-applicatie op Menu, Latitude te klikken, geeft u toestemming voor het delen van uw huidige locatie met toegevoegde vrienden. Dat is handig wanneer u wilt weten waar u uw partner kunt vinden in het winkelcentrum! In het Latitude-menu kunt u berichten naar elkaar sturen en de status in Google Buzz (het sociale netwerk van Google) bijwerken. U kunt hierbij ook rekening houden met uw privacy. Ga daarvoor naar Google Maps, druk op Latitude, vervolgens op de menuknop en kies Privacy. Hier kunt u kiezen voor automatische locatiedetectie, een handmatige keuze of de instelling van onzichtbaarheid. Uiteraard kunt u Latitude ook helemaal uitschakelen.

13. Bing Travels

Om een zakenreis of vakantie te plannen, kunt u ook gebruikmaken van Bing Travel Planner voor Outlook. Zodra u een afspraak vastlegt in de agenda van het programma, kan er een ticket worden geboekt en kan de locatie van de afspraak in Outlook worden gezet. Dit zorgt voor integratie en tijdwinst bij het invullen van uw kalender. Surf naar Microsoft en typ Travel Planner in het zoekvenster. Klik vervolgens op Bing Travel Planner Beta for Outlook. Deze add-on verkeert nog in de bètafase, het gaat dus om een testversie. Kies nu Download, sla het bestand op en installeer het programma. Tijdens de installatie wordt ook gevraagd Microsoft's Silverlight te installeren of bij te werken. Klik in Outlook op Agenda en rechtsklik op een tijdstip. Kies nu New Bing Travel Flight, waarna een nieuwe browser wordt geopend. De goedkoopste vluchten kunnen hier worden opgezocht op de manier die u wellicht kent van Nederlandse vergelijkingsites. Travel heeft verschillende tabbladen, waarmee u de reis via Book Trip kunt boeken, een samenvatting op Trip Summary kunt lezen en een herinnering voor Outlook kunt instellen (bij Reminders). Zodra u op Complete klikt, worden alle gegevens opgeslagen en geladen in Outlook!

© PXimport

Plan uw luchtreisjes via Outlook en Bing!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten