Navigeren met uw smartphone!

Door: mark-swarts | 11 februari 2011 12:46

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Weg met die dure navigatiesystemen; uw smartphone helpt u de straten door! Steeds meer smartphones zijn voorzien van gratis wegwijzers, inclusief stembegeleiding. Daarnaast zijn er apps waarmee parkeren in de drukke stad geen probleem meer is. Wie mobiel navigeert, is dus goed op weg!

1. Waarmee navigeren?

Tegenwoordig zijn veel mobiele besturingssystemen voorzien van een ingebouwd gratis navigatiesysteem. Het maakt niet uit of u gebruikmaakt van een Nokia-telefoon, een Android- of Windows Mobile-toestel of een iPhone: als u internet hebt, kunt u navigeren. Daarnaast zijn er verschillende soorten speciale houders te koop waarmee u de telefoon gewoon tegen de voorruit plakt, precies zoals u dit zou doen met een los navigatiesysteem. Het voordeel van de smartphone ten opzichte van zo'n systeem is dat uw telefoon gewoon in een broekzak past en dat navigeren via dit apparaat relatief goedkoop is. Daarnaast hoeft u geen losse kaarten van werelddelen aan te schaffen, omdat de hele wereld via een 3G-internetverbinding kan worden gedownload.

U kunt voortaan altijd en overal over een route uitstippelen!

2. Mobiele websites

Mocht uw telefoon over een internetverbinding beschikken, maar het is geen zogenaamde smartphone, dan kunt u zich redden met navigatiewebsites. U hebt de keuze uit diverse altenatieven. Zo zijn er ook enkele vervangers voor Google Maps. Een voorbeeld daarvan is Ovi Maps, een website van Nokia. Ovi Maps is duidelijk in gebruik en biedt een prima routebeschrijving, volledig in het Nederlands. De site biedt daarbij satelliet-, kaart- en een omgevingweergave. Bing Maps van Microsoft gaat iets verder, door ook actuele verkeersinformatie te geven. Een voordeel van Bing Maps ten opzichte van Ovi is dat u geen account hoeft aan te maken voor het versturen van favoriete locaties. Op NAVTEQ, tot slot, vindt u de bètaversie van de Navteq route-informatie. Ook deze werkt op de vertrouwde manier. Helaas biedt Navteq geen verkeersinformatie per land, maar slechts voor enkele Europese steden. Amsterdam ontbreekt daarbij bijvoorbeeld.

Sommige navigatiesystemen geven actuele verkeersinformatie weer, zoals Navteq. Helaas doet deze dienst dat alleen voor een beperkt aantal Europese steden.

3. Websites op mobiel

Als u via uw mobiel navigeert, haalt u in feite de bijbehorende websites naar uw apparaat. Deze kunt u vaak ook als applicatie (app) installeren, al staat zo'n app in veel gevallen standaard al op uw smart­phone. Ovi, Google Maps en Bing Maps verschillen in werking weinig van elkaar. U vult een begin- en eindpunt in en vervolgens wordt de route geladen. Navigatie wordt gratis aangeboden voor Windows- en Nokia-mobieltjes, wat aanzienlijk in de kosten scheelt. In Google Maps kunt u Street View gebruiken (via Menu, Kaartmodus, Street View). De nieuwste Google Maps-versie vertelt u ook wanneer u moet afslaan. De app van Bing Maps spreekt zelfs de straatnamen uit, hét grote voordeel van dit navigatiepakket van Microsoft.

Google Maps is ook voorzien van Navigator.

4. Ovi Maps

Ovi Maps is wellicht de meest onbekende van de eerder genoemde navigatiesystemen. Ovi (Fins voor 'deur') bestaat sinds begin 2010 en is voorgeïnstalleerd op de nieuwste smartphone-modellen. Ovi Maps biedt volledige spraakherkenning en wandelnavigatie. Als u een Nokia-smartphone hebt, is het handig dat u vanaf de computer een route kunt plannen (via Maps Ovi) en deze vervolgens kunt synchroniseren met de telefoon. Zo kunt u met uw smart­phone op de eindbestemming komen terwijl u offline blijft. Dit scheelt naast eventuele datakosten ook in accugebruik. Om een en ander in werking te zetten, moet u eerst inloggen met uw Nokia-account - of uzelf registreren - op maps.ovi.com. Klik daarvoor op Aanmelden/Registreren, rechtsboven in beeld. Is dit eenmaal afgerond, dan maakt u een route door op dezelfde site op Aanwijzingen te klikken. Vul een begin- en eindpunt in en kies Routebes. (routebeschrijving). Er verschijnt nu een ster in beeld, wat voor 'favoriet' staat. Klik hierop. Pak nu uw smartphone erbij, ga in het Ovi-scherm naar Favorieten en kies Synchroniseren met Ovi. Let op: vergeet de kaarten niet eerst te downloaden, via het Ovi Suite-softwarepakket voor de computer. Dit programma werkt namelijk als 'tussenpersoon'.

Ovi Maps oogt anders, maar werkt net zo prettig als elke ander navigatietool.

Ovi Maps

Uw Nokia-telefoon met Ovi Maps herbergt een berg snelkoppelingen die van pas kunnen komen wanneer u in de auto rijdt.

De belangrijkste op een rij:

Toets op uw telefoon bij autonavigatie:

 • 1: Verander de kaart naar dag- of nachtnavigatie.
 • 4: Herhaal de laatst genoemde rijaanwijzing.
 • 5: Laad een alternatieve route.
 • 8: Toon verkeersinformatie.

Toets op uw telefoon bij wandelnavigatie:

 • 2: Opslaan van huidige locatie
 • 7: Toon de locaties op uw route
 • 8: Verander de kaart naar dag- of nachtnavigatie.

0 Reactie(s) op: Navigeren met uw smartphone!

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.