Nanosim uitgesteld vanwege patentblokkades - update

Door: andreas-udo-de-haes | 30 maart 2012 14:47

Nieuws

De stemming over een nieuwe standaard voor simkaarten is tot nader order uitgesteld, vanwege hoogoplopende ruzie tussen Apple en Nokia en dreigende patentbommen.

Het gevecht om de nanosim, de standaard voor de volgende generatie simkaarten, dreigt te verzanden in een loopgravenoorlog.

Uitstel

De technische commissie van standaardenorganisatie ETSI zou vandaag twee rivaliserende voorstellen in stemming brengen, maar de stemming is afgeblazen. Dat bevestigt een woordvoerder van simkaartmaker Giesecke & Devrient aan de IDG Nieuwsdienst.

Donderdagavond meldde de Franse zakenkrant Les Echos al dat de beslissing was uitgesteld, voor ten minste 30 dagen. Niet geheel onverwacht, gezien het publieke moddergooien en de juridische dreigementen. Vooral het kamp van Nokia, RIM en Motorola trok de afgelopen dagen ongemeen fel van leer. Zowel Nokia als RIM klaagden dat Apple stemfraude trachtte te plegen.

Patentoorlog

Het voorstel van Apple, gesteund door de mobiele operators maar ook een lijst smartcardfabrikanten, zou volgens Nokia bovendien technisch inferieur zijn en niet aan de ETSI-regels voldoen. Nokia kwam zelfs met een joker op tafel in de vorm van een patentbom: als Apple's voorstel zou worden gekozen, dan weigert Nokia zijn tientallen patenten rondom sim-technologie te licentiëren.

Maar ook het voorstel van Nokia/RIM/Motorola loopt tegen een patentmuur op. SanDisk, Panasonic en Toshiba claimen dat die gebruik maakt van hun patenten, maar ze zijn niet bereid die octrooien onder FRAND-voorwaarden in licentie te geven.

Volgens Les Echos is de bijeenkomst van de technische commissie dan ook ontaard in "een strijd tussen advocaten tegen het decor van een patentoorlog."

Een woordvoerder van ETSI wil het uitstel formeel nog niet bevestigen, 'omdat er nog steeds vergaderd wordt'. Nokia was niet bereikbaar voor commentaar.

Nokia is blij

Update 16.15 uur: ETSI bevestigt alsnog het uitstel van de stemming over de nieuwe simstandaard. Er is tot uitstel besloten 'in het kader van ons streven naar brede consensus in de industrie', aldus ETSI diplomatiek.

Update 16.40 uur: Nokia is verheugd dat de stemming is uitgesteld, zegt het concern in een verklaring. "We hopen dat ETSI-leden in deze extra tijd samen kunnen werken om de beste technologie te selecteren die aan de eerder vastgestelde ETSI-regels voldoet, in plaats van een inferieure oplossing te kiezen."

0 Reactie(s) op: Nanosim uitgesteld vanwege patentblokkades - update

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.