Na namaakproducten nu ook nagemaakte Apple Stores in China

Door: Wouter Hoeffnagel | 21 juli 2011 16:01

Nieuws

Regelmatig duiken er nagemaakte Apple-producten op in met name China. Nu blijkt dat niet alleen producten, maar ook Apple Stores worden nagemaakt. MIC Gadget heeft een achtergrondverhaal gemaakt over één van deze winkels.

MIC Gadget beschrijft een nagemaakte Apple-winkel in Kunming, China. De website baseert zich hierbij op een blogpost van blogger BirdAbroad De winkel lijkt op het eerste gezicht identiek te zijn aan een Apple Store, inclusief houten tafels waaraan je producten uit kunt proberen, personeel in blauwe t-shirts met een Apple-logo en echte Apple-producten. Ook draagt het personeel de officiële Apple-naambordjes om hun nek en is de herkenbare wenteltrap aanwezig.

Bij nadere inspectie blijken er echter toch een aantal dingen niet te kloppen. Zo blijkt geen enkele medewerker op zijn naambordje daadwerkelijk zijn naam te hebben staan. Daarnaast blijkt de wenteltrap gammel en de muren niet goed geverfd te zijn. Een ander opvallend detail is dat de winkel officiële Apple-producten verkoopt voor een prijs die hoger ligt dan de adviesprijs.

Je vraagt je misschien af hoe de winkel op het eerste oog zoveel kan lijken op een echte Apple Store. De verklaring hierover blijkt te maken te hebben met de (te) hoge prijzen van Apple-producten. De winkel bestaat volgens een bron van MIC Gadget ongeveer anderhalf jaar. De eigenaar heeft een half jaar lang een licentie gehad om als officiële Apple Reseller producten te verkopen.

Een medewerker in de neppe Apple Store in Kunming

Na een half jaar ontdekte Apple echter dat de winkel producten verkoopt voor prijs die hoger ligt dan de adviesprijs, wat niet is toegestaan. De licentie van de Apple Reseller werd hierop direct ingetrokken. De eigenaar besloot zijn winkel echter niet op te heffen, maar zonder licentie door te gaan met de verkoop van de producten.

De eigenaar van de neppe Apple-winkel in Kunming heeft volgens de bron van MIC Gadget connecties met een officiële Apple Store in Pudong, een district van Shanghai, China. Via deze connecties krijgt de winkel verouderd promotiemateriaal binnen, die vervolgens in de winkel wordt opgehangen.

De producten die de Apple Store verkoopt zijn afkomstig van de grijze markt. Dit wil zeggen dat de producten worden geïmporteerd in China. Vaak gaat het hierbij om producten die in buitenlandse Apple Stores zijn aangeschaft. Door de invoerbelasting die over de apparaten moet worden betaald en de verzendkosten liggen de verkoopprijzen van de producten aanzienlijk hoger dan de adviesprijs.

Naast de winkel in Kunming blijken er ook neppe winkels te bestaan in Chengdu, Xianyang en Zhongshan. Sommige winkels zijn wat betreft uiterlijk bijna niet te onderscheiden van echte Apple Stores. Zo zijn er winkels die een volledige glazen pui hebben met een lichtgevend Apple-logo. Andere winkels doen minder hun best om op een officiële Apple-winkel te lijken en hebben geen Apple-logo.

0 Reactie(s) op: Na namaakproducten nu ook nagemaakte Apple Stores in China

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.