Muziek in 'de cloud'

Door: onno-karman | 07 februari 2011 16:44

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Vroeger was u als muziekliefhebber aangewezen op platen en cassettebandjes, en later op cd's. Inmiddels beheren de meeste mensen hun muziekcollectie op de computer. De nieuwste trend is echter dat muziek online, 'in de cloud' wordt geplaatst. Wij laten u kennismaken met de belangrijkste online muziekdiensten.

Pulptunes

1. Downloaden

Veel mensen gebruiken iTunes om muziek af te spelen op hun computer. Met pulpTunes, door de makers zelf omschreven als 'webserver voor iTunes', kunt u uw muziek uit iTunes toegankelijk maken via internet. Om muziek te luisteren, hebt u alleen een computer met internetverbinding nodig. Afspelen doet u in de browser en zo kunt u uw muziek dus overal ter wereld horen, gewoon direct vanaf uw eigen computer. Wellicht overbodig om te vermelden, maar het werkt natuurlijk alleen als de computer waarop uw muziek staat aanstaat en het programma actief is. Om de dienst te kunnen gebruiken, downloadt u eerst de bijbehorende software via PulpTunes. Klik op de knop Download now en zet het installatiebestand op een gemakkelijk te onthouden locatie, zoals uw bureaublad.

Download eerst het installatiebestand van pulpTunes.

2. Installeren

Open het zojuist gedownloade bestand en volg de installatiestappen. Helaas is pulpTunes niet in het Nederlands beschikbaar, maar de meeste gebruikers zullen geen moeite hebben met de Engelstalige versie. Klik een aantal malen op Next en Install en na enkele minuten is pulpTunes geïnstalleerd. Klik op Finish om de installatie af te ronden. Let op: als u een Windows-beveilingsmelding krijgt, klikt u op Toegang toestaan om verder te gaan.

De installatie van pulpTunes is binnen enkele minuten en met een paar keer klikken voor elkaar.

Klik op Toegang toestaan als u een beveiligingsmelding krijgt van Windows Firewall.

3. Lokaal testen

Het programma behoeft geen verdere configuratie, het zoekt namelijk zelf de locatie van uw iTunes-bibliotheek. Het is wel belangrijk om te beseffen dat de meeste internetrouters de toegang van buitenaf (dus vanaf een andere computer die niet op uw thuisnetwerk is aangesloten) zal blokkeren. Dat is maar goed ook, want anders is de veiligheid van uw netwerk niet gegarandeerd. Om toch van buitenaf toegang tot uw iTunes-muziekbibliotheek te krijgen, zult u een zogeheten poort moeten doorverwijzen. Hier komen we in de volgende tip op terug. Laten we eerst even kijken of pulpTunes überhaupt wel werkt. Het programma is na installatie gestart en u vindt het rechtsonder in uw systeemvak terug (het oranje pictogram in de vorm van een halve sinaasappel). Klik met uw rechtermuisknop op het pictogram en kies voor Test locally. PulpTunes opent nu in een browserscherm en zal meteen beginnen met afspelen. Via het zoekvak kunt u nummers zoeken, afspeellijsten afspelen en muziek op genre filteren. Erg fraai!

PulpTunes biedt een fraaie webomgeving om uw muziek in af te spelen.

4. Router configuren

In de adresbalk ziet u het adres waarmee u pulpTunes lokaal kunt openen: localhost:15000. Localhost geeft aan dat de website op uw eigen computer staat, het nummer (15000) is het poortnummer waarop de site toegankelijk is. Om er nu voor te zorgen dat uw muziekbibliotheek overal bereikbaar is, dus ook buiten uw eigen netwerk, dient u dit poortnummer open te stellen in uw router. Hoe dit werkt, is bij elke router net anders en het is dus niet mogelijk om een methode te bespreken die voor iedere gebruiker werkt. Op Port Forward kunt u echter de meest gebruikte routers vinden. Zoek uw eigen internetrouter op en volg de instructies om poortnummer 15000 open te zetten. Als dit is gelukt, kunt u pulpTunes bereiken via uw eigen ip-adres met daarachter poortnummer :15000 (bijvoorbeeld: http://77.161.143.71:15000). Weet u uw ip-adres niet, dan kunt u dit eenvoudig achterhalen via What's My IP Address. Uw ip-adres wordt hier automatisch bovenin de pagina getoond.

Instructies voor het configureren van uw router vindt u op portforward.com.

0 Reactie(s) op: Muziek in 'de cloud'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.