© PXimport

Muziek door het hele huis

Geplaatst: 4 januari 2012 - 14:51

Aangepast: 16 november 2022 - 10:24

Redactie ID.nl

Overal dezelfde muziek luisteren door uw hele huis. Het klinkt als een futuristisch idee voor de toekomst, maar niets is minder waar. In enkele stappen klinkt overal in uw huis dezelfde muziek en bedient u alles vanaf dezelfde locatie.

1. Wat is het?

Het wordt steeds gemakkelijker om muziek vanaf internet te streamen en af te spelen op uw hifisysteem in de woonkamer. Maar niet alleen dat: u kunt diezelfde muziek door uw hele huis laten klinken, zoals in uw slaapkamer en in de keuken. Het systeem daarvoor is op verschillende manieren in te richten. U kunt bijvoorbeeld een aparte audio-set aan­schaffen of uw computer op afstand bedienen met uw telefoon of iPad. Nog een andere manier is om muziek in uw eigen netwerk te zetten en de bestanden af te spelen op de pc of laptop die bij u in de buurt staat.

2. Wat hebt u nodig?

In het mooiste en meest gunstige scenario kunt u aan de slag met bijvoorbeeld Streamium, een geavanceerde muziekset van Philips. Dit systeem zorgt ervoor dat u in elke ruimte waar u bent naar dezelfde muziek kunt luisteren. Het systeem is verbonden met internet, maar ook via een harde schijf of vanaf uw computer kunt u zo muziek in dit systeem plaatsen. Het basisstation zet u in de huiskamer en stelt u zo in dat u verbinding hebt met internet. Via een speciale service van Philips kunt u direct online naar muziek luisteren zonder dat u uw computer aan hoeft te sluiten. Voor muziek in de andere ruimtes van uw huis, plaatst u daar de boxen uit dit systeem en met een druk op de knop op het multiroommusic-pictogram hoort u dezelfde muziek in andere kamers. Goedkoop is het systeem niet. Vanaf 799 euro hebt u de set met deze mogelijkheden in huis. Er is wel een nadeel: u hebt dan alleen nog maar geluid in één kamer.

© PXimport

Philips heeft een heel mooi systeem met losse boxen waarmee u in iedere ruimte in huis dezelfde muziek hoort.

Muren en verdiepingen

Met een goede verbinding hoeft het geen probleem te zijn om muziek draadloos af te spelen. Maar moet uw signaal door dikke muren en naar verschillende verdiepingen, dan kan de verbinding verstoord worden. Probeer de verbinding zo direct mogelijk te houden, dat levert dus de minste storingen op.

3. Werken in een netwerk

Door uw computers in huis door middel van een netwerk met elkaar te verbinden, kunt u de muziek beschikbaar maken in het hele huis. Doordat de bestanden via het thuisnetwerk gedeeld zijn, hebt u overal (in huis) toegang tot uw bestanden. In Windows is het simpel om een gedeelde map te maken. Ga naar de map met bestanden die u wilt delen. Klik er met uw rechtermuisknop op en kies voor Eigenschappen, klik vervolgens op het tabblad Delen, klik daarna op Delen. In het volgende venster ziet u de computernamen in uw netwerk en zo kiest u met welke pc u de bestanden wilt delen. Met een omweg kunt u er ook voor zorgen dat u overal dezelfde muziek hebt. Zo kunt u uw bureaublad extern beschikbaar maken, zodat u vanaf daar ook de muziek kunt beluisteren. Het extern toegankelijk maken van uw bureaublad is een functie die alleen te vinden is in Windows 7 Professional en XP Professional. We bespreken deze functie hier verder niet, ga naar Werken met Windows extern bureaublad voor meer informatie. U kunt ook nog geavanceerder te werk gaan en al uw muziek centraal opslaan op een NAS. NAS staat voor Network Attached Storage. Dit is een netwerk harde schijf waar u al uw muziek op kunt zetten. Vanaf elke pc of laptop in huis kunt u er dan direct bij. Een NAS kost rond de honderd euro en sluit u eenvoudig aan. Afhankelijk van de software van de NAS-fabrikant hangt het ervan af hoe snel u hiermee klaar bent.

© PXimport

Een NAS-systeem zorgt ervoor dat u al uw bestanden op één plek in huis opslaat.

4. Niet via de pc

U kunt ook muziek via uw netwerk direct op verschillende boxen laten afspelen. U kunt uw muziek afspelen op uw mp3-speler, laptop of pc, en het wordt direct in al uw ruimtes afgespeeld. U hebt in de andere vertrekken dus geen computer meer nodig. Sonos Bridge is een klein kastje dat u synchroniseert met uw netwerk, waarna het kastje draadloos de muziek naar de boxen met ontvangers in andere ruimtes stuurt. Helaas hebt u ook voor dit systeem boxen nodig, van Sonos. Voor een kastje betaalt u 49 euro en twee boxen kosten bij elkaar 598 euro. Op deze manier bent u al een stuk goedkoper uit dan de oplossing die Philips biedt. Meer informatie over dit systeem vindt u op Sonos.

© PXimport

Met Sonos hebt u tegen relatief weinig kosten een goed systeem waarmee u muziek op verschillende plekken in huis luistert.

5. Mediastreamer

Ook als u niet direct een pc tot uw beschikking hebt, kunt u wel muziek en films afspelen op uw televisie of uw hifiset. Met een mediastreamer luistert u ook vanaf inter­net direct naar muziek. U kunt op een mediastreamer ook uw muziek-downloads plaatsen en daarna afspelen op uw boxen. Het is wel handig om uit te zoeken of een u een streamer kunt aansluiten op uw versterker. Afhankelijk van het merk en de winkel hebt u al een streamer vanaf 60 euro.

© PXimport

Op een mediastreamer kunt u uw downloads plaatsen en direct afspelen op uw televisie.

6. iTunes

Ook via iTunes kunt u overal in huis naar dezelfde muziek luisteren. Daarvoor hebt u wel een iPad of iPhone nodig. Hebt u nog geen iTunes? Surf naar Apple en download het programma. De installatie gaat via een korte wizard. Meteen als iTunes geïnstalleerd wordt, wordt uw muziek door het programma geïndexeerd. Als het niet naar wens is, kunt u dit later zelf nog aanpassen. Door uw mp3's naar iTunes te slepen zet u ze in het programma. iTunes is een handig programma waarmee uw al uw muziekbestanden kunt beheren. De muziek die u ziet staan in iTunes staat niet in het programma zelf. Als u iTunes van uw computer verwijdert, dan blijft de muziek nog gewoon beschikbaar.

© PXimport

Met iTunes van Apple maakt u het mogelijk dat u met een iPad of iPhone uw computer op afstand kunt bedienen.

7. iTunes op afstand bedienen

Wanneer u uw mp3's in iTunes hebt staan, is de volgende stap de koppeling met uw iPad. Ga daarvoor in iTunes naar Geavanceerd en kies voor Thuisdeling starten. Vervolgens wordt u gevraagd om uw Apple-ID in te voeren. Hebt u deze nog niet, dan kunt u er direct een aanmaken via Apple. Na een bevestiging via e-mail bent u ook in het bezit van een ID. Als u bent ingelogd met uw ID, kunt u meteen de koppeling maken met uw iPad. U kunt uw muziek met maximaal vijf andere pc's in huis delen. Met Apple Remote op de iPad bedient u nu eenvoudig de muziek op uw pc. Ook in Remote zult u uw wachtwoord en gebruikersnaam nogmaals in moeten voeren. Zorg er ook voor dat het schuifje aanstaat, op I. Wilt u een nieuwe bibliotheek toevoegen, klik dan op Voeg bibliotheek toe. Kies op uw iPad nu een nummer in iTunes en speel het af, het geluid zal nu uit uw computer komen.

© PXimport

Apple Remote op uw iPad of iPhone geeft u de mogelijkheid om verbinding te maken met iTunes op uw eigen pc. Als de verbinding aanstaat, is de iPad of iPhone de afstandsbediening voor uw computer.

8. Gmote voor Android

Ook het besturingssysteem Android heeft de mogelijkheid om vanaf een tablet of een telefoon uw muziek op uw computer af te spelen. Met de App Gmote maakt u van uw telefoon of tablet een afstandsbediening voor uw pc. In een paar stappen staat Gmote voor u klaar. Ga op uw tablet of telefoon naar de Android Market en download daar de Gmote 2.0. Surf op uw pc naar Gmote en download hier Gmote Server. De installatie verloopt snel en simpel. Voordat u start, maakt u een nieuw wachtwoord voor uw server en geeft u aan het programma door op welke plek uw muziekbestanden staan, bijvoorbeeld op C:\Gebruikers\uwnaam\Mijn muziek. Als u nu aan de slag gaat met Gmote op uw telefoon of tablet selecteert u de Gmote Server, voert u het wachtwoord in en selecteert u de map waar uw bestanden staan. Zodra u de bestanden af gaat spelen hoort u geluid uit de boxen van uw computer.

© PXimport

Vanaf uw Samsung Galaxy Tab bedient u eenvoudig uw pc.

9. Pc aansluiten op tv

Het is ook steeds gemakkelijker geworden om uw pc direct op uw tv aan te sluiten zodat u hier ook meteen al uw muziek van uw laptop kunt afspelen. Met een nieuwe flatscreen-tv met HDMI-aansluiting kunt u met één HDMI-kabel naar uw laptop direct een aansluiting maken. Zorg er uiteraard wel voor dat uw laptop ook een HDMI-aansluiting heeft. Via de Windows-toets+P kunt u het zo regelen dat u uw monitor één-op-één op de tv ziet, de tv als tweede monitor functioneert of juist als hoofdscherm. Soms lukt het niet om het geluid direct mee te laten spelen op uw televisie, de speakerinstellingen van Windows staan dan waarschijnlijk nog op die van uw computer. Ga om de instelling te veranderen naar het speakertje rechtsonder in uw beeldscherm en klik op Afspeelapparaten. Kies voor Digital Audio en klik op Standaard instellen. U krijgt op deze manier geluid uit de speakers van uw tv.

© PXimport

Met een HDMI-kabel is een aansluiting van pc of laptop naar een flatscreen-televisie zo geregeld.

Muziek organiseren

10. MediaMonkey

Hebt u nog nooit van MediaMonkey gehoord? Dan is het hoog tijd om snel met dit programma kennis te maken. Als u in het bezit bent van een grote collectie mp3-bestanden is dit programma de tool waarmee u organisatie aanbrengt in al uw muziek. Surf naar MediaMonkey en download hier de gratis versie van het programma. Kies voordat de wizard start voor Nederlands en doorloop daarna de wizard. Na de installatie kunt u meteen het programma starten. Er wordt bij de eerste keer gevraagd waar u de muziek vandaan wilt importeren. Geef hier de map aan op uw computer waarin u uw mp3's hebt opgeslagen.

© PXimport

MediaMonkey ziet er ouderwets uit, maar het programma is heel erg uitgebreid, waar u als muziekliefhebber veel aan hebt.

11. Extra informatie

MediaMonkey heeft heel veel mogelijkheden en opties. Muziek sorteren op genre, artiest en jaartal, extra informatie opzoeken op internet en het volumeniveau van bestanden gelijktrekken. Zo hebt u geen volume­verschillen meer tussen uw mp3's. Klik met uw rechtermuisknop op een muziekselectie en kies voor Volume effenen. Door de vele mogelijkheden is MediaMonkey erg geschikt voor mensen met een grote muziekcollectie die met dit programma een muziekchoas kunnen voorkomen.

© PXimport

Met veel mp3's kunnen er geluidsverschillen optreden tussen verschillende muziekbestanden. Met MediaMonkey trekt u ze snel gelijk.

12. Spotify

Voor het grote publiek zal Spotify inmiddels niet onbekend meer in de oren klinken. Met dit programma kunt u uw eigen muziek organiseren, maar streamt u ook gratis muziek vanaf internet. Surf naar Spotify en maak daar een account aan en download het programma. In de gratis versie van Spotify kunt u 10 uur per maand gratis naar muziek luisteren, maar u hebt dan wel te maken met reclame-onderbrekingen. Voor slechts een tientje per maand bent u af van de reclame en wordt uw muziek on- en offline beschikbaar. U hebt de bestanden dan nog niet op uw pc staan, maar Spotify maakt ze beschikbaar voor u. Op elke pc waar u Spotify geïnstalleerd hebt en ingelogd bent met uw account, ziet u dezelfde afspeellijsten terug. U hoeft dus geen bestanden te synchroniseren.

© PXimport

Voor een klein bedrag per maand, is uw muziek via Spotify online en offline beschikbaar en kunt u het door het hele huis beluisteren.

13. Muziek delen

De kracht van Spotify zit hem in de eenvoud. Het programma is gemakkelijk te bedienen en met de zoekfunctie verzamelt u razensnel de leukste muziek. De mogelijkheid om afspeellijsten en muziek met vrienden te delen maakt Spotify een aantrekkelijk programma om in te zetten als mediaspeler. Door de koppeling met Facebook kunt u muzieklijsten van anderen bekijken en u abonneren op afspeellijsten. Klik op de afspeellijst van een van uw Spotify-contacten en klik op Subscribe, hiermee plaatst u de muziek van een ander direct in u eigen afspeellijst. Met Spotify kunt u een gevarieerde muziekverzameling aanleggen zonder dat u allerlei downloadprocessen door moet lopen. Zoeken en direct afspelen op uw laptop en met de juiste aansluiting hoort u de muziek door het hele huis.

© PXimport

Met Spotify deelt u eenvoudig muziek met bekenden, zo legt u heel snel nieuwe collecties aan.

14. Last.fm

Ook Last.fm is voor de liefhebber geen onbekende. U kunt hiermee muziek luisteren vanuit uw browser. Via Last.fm maakt u binnen enkele minuten een profiel aan waarmee u de site kunt doorzoeken. ­Last.fm­ laat veel zien over de artiest en vindt u er ook muziekvideo's. Om echt muziek te ordenen is de website minder geschikt, u kunt er vooral op zoek naar muzieksoorten die gerelateerd zijn aan uw favoriete artiest.

© PXimport

Last.fm geeft veel extra informatie over de muziek die u aan het luisteren bent, daarnaast worden er veel hints over het genre gegeven.

15. Last.fm Scrobbler

Gelukkig heeft Last.fm ook een tool die u kunt downloaden en gebruiken om muziek te ordenen. Dit programma is direct gekoppeld aan uw Last.fm-account en houdt ook updates in uw netwerk bij. Surf naar Last.fm om het programma te downloaden. Nadat u de wizard doorlopen hebt, vraagt het programma of u het wil koppelen aan uw Last.fm-account. Kies hier voor Yes. Zodra u in de wizard verdergaat zult u eenmalig uw wachtwoord en gebruikersnaam door moeten geven. U kunt hier ook uw muziekverzameling importeren. Last.fm gaat door als 'internetradio' als u zoekt op een artiest in de Scrobbler. U krijgt dan eerst het juiste nummer te horen, en daarna gerelateerde muziek. Last.fm is leuk voor liefhebbers en mensen die graag experimenteren met nieuwe muziekstijlen.

© PXimport

Met het programma Last.fm Scrobbler hebt u Last.fm direct op uw pc staan. Voor muziekliefhebbers handig om bij de hand te hebben.

16. WinAmp

Net zoals MediaMonkey is Winamp ook een klassieker onder de mediaspelers. Waar MediaMonkey nog het ouderwetse uiterlijk heeft behouden is Winamp met zijn tijd meegegaan. Surf naar Winamp en download hier het programma. Het leuke van Winamp is dat u er mp3's bij krijgt om het programma eens goed te proberen. Tijdens de installatie wordt u ook nog gevraagd of u een pdf-reader wilt installeren. Deze pdf-reader is niet nodig en deze kunt u weigeren. Nadat u het programma geïnstalleerd hebt, kunt u uw muziek importeren in het programma.

17. Meer informatie over muziek

Als u meer wilt weten over uw muziek dan voegt u via Winamp heel gemakkelijk de discografie van de artiest toe. Zodra u boven in beeld klikt op de muziek die u aan het afspelen bent, gaat u direct naar een pagina waar u meer vindt over de artiest, het nummer of het album.

© PXimport

WinAmp is een zeer uitgebreid programma, en door een slimme koppeling met een muziekdatabase komt u snel meer te weten over een artiest en album.

18. Apps

Last.fm, Spotify en Winamp hebben ook apps voor uw iPhone of Android-telefoon. De functionaliteit op uw telefoon is een stukje beperkter dan de programma's zelf, maar u hebt dan wel direct de beschikbaarheid over al uw afspeellijsten. Via de App Store van Apple en de Android Market van Google vindt u de apps. Hieronder een overzicht van de beschikbare apps. Winamp is er niet voor Apple-producten.

- Last.fm: iOS, Android.

- Spotify: iOS en Android

- Winamp: Android

19. Muziek downloaden

Er is nog steeds een hoop te doen rondom het gratis downloaden van muziek. De Nederlandse wet staat downloaden van muziek toe, maar u mag het niet zomaar delen met anderen. Dan bent u strafbaar. De meest gangbare manier van downloaden is via usenet. Via een van de aanbieders van nieuwsgroepen kunt u zich inschrijven. Vaak hebt u een klein abonnement nodig. Voor minder dan 10 euro kunt u meer dan 10 GB aan muziek (en films) downloaden. Neem via een usenet-aanbieder een abonnement en surf naar Binsearch.info om daar uw downloads te zoeken. Downloads blijven niet altijd geldig. De 'houdbaarheid' van een download (retentie) verschilt per aanbieder (zie kader Usenet-abonnementen).

© PXimport

Met Binsearch kunt u zoeken naar favoriete muziek.

20. Downloaden

Met de resultaten op Binsearch hebt u niet direct uw mp3's binnen. Daarvoor hebt u een programma nodig dat het bestand omzet naar een juiste download inclusief mp3's. Dit kunt u via SABnzbd doen. Surf naar SABnzbd en download en installeer het op uw computer. Stel het programma naar uw wens in, en voer uw bestand vanaf Binsearch in.

© PXimport

Met SABnzbd haalt u de muziekbestanden binnen.

Afspeelproblemen oplossen

21. Muziekbestanden omzetten

Er zijn heel veel programma's waarmee u uw muziek om kunt zetten, naar mp3, wav of een ander formaat. Met één zoekactie in Google vindt u al heel veel verschillende programma's. In dit voorbeeld kiezen we voor Any Audio Converter. Surf naar Any Audio Converter om het programma te downloaden en te installeren. De bediening van het programma is gemakkelijk. Klik op Add Media Files, kies vervolgens een formaat bij Profile. Deze knop vindt u rechtsboven in beeld. Klik vervolgens op Convert om de bestanden om te zetten. Het kan zijn dat de muziekkwaliteit iets achteruit gaat. Rechtsonder in beeld kunt u aangeven welke bitrate u wilt gebruiken. Hiermee bepaalt u de kwaliteit. Een lage bitrate zult u op een computer niet zo snel horen, maar op grotere boxen in uw huiskamer hoort u dit absoluut.

© PXimport

Any Audio Converter is gemakkelijk in het gebruik: selecteer een bestand en een formaat en u kunt het meteen omzetten.

22. Codecs

Het kan ook zijn dat u de benodigde codecs niet hebt om de muziek af te spelen. Hoewel dit probleem niet zo heel vaak meer voorkomt, kunt u als u het toch tegenkomt dit gemakkelijk oplossen door een pakket met codecs te downloaden. Het K-Lite Codec Pack biedt opties om problemen met afspelen op te lossen. Surf naar Codecpack.nl om het codecpack te downloaden. Het is een klein programma dat regelmatig voorzien wordt van updates. Hiermee hebt u waarschijnlijk de beschikbare codecs binnen en hebt u geen problemen meer met het afspelen van muziek.

© PXimport

Het K-Lite Codec Pack is een oude bekende, maar nog steeds effectief en up-to-date.

23. Mp3's controleren

Als u veel mp3's hebt, kunnen er grote kwaliteitsverschillen tussen de bestanden zitten. Bestand voor bestand doorlopen zou uren extra werk betekenen. Met het programma MP3-Check kunt u dit in een keer testen. Ga naar Softpedia om het programma te downloaden, na de wizard staat het programma op uw pc. Ga bij Directory op zoek naar de map waar uw muziekbestanden staan en klik op OK om de check te starten. Zodra de check klaar is krijgt u een rapportage te zien en weet u meteen of uw mp3's in orde zijn.

© PXimport

Met MP3-Check weet u meteen wat de verschillen zijn tussen de bestanden die u hebt gedownload.

24. Mogelijkheden muziek in huis

Een systeem waarmee u in diverse ruimtes draadloos naar dezelfde muziek luistert is mogelijk. Geavanceerde oplossingen zijn nog kostbaar, maar met een paar stappen bouwt u zo uw eigen netwerk, waarvandaan u al uw muziek kunt afspelen. In het voorgaande scenario hebt u wel altijd meerdere computers nodig. Met Sonos Bridge of Philips Streamium hebt u aan één pc of laptop genoeg. Daarna kunt u boxen plaatsen in de verschillende ruimtes. Kortom, u hebt meerdere mogelijkheden om eens te proberen om muziek door uw hele huis beschikbaar te maken.

Usenet-abonnementen

Er zijn heel veel verschillende aanbieders van usenet-abonnementen, hieronder staan er een paar op een rij.

- Giganews: Grote aanbieder met een retentie die oploopt tot meer dan 1000 dagen.

- NewsXS: Nederlandse aanbieder en scherp geprijsd, retentie ongeveer 500 dagen.

- Eweka: Nederlandse aanbieder met een retentie van meer dan 1000 dagen.

- Usenet4U: Veel verschillende mogelijkheden en een retentive van 600 dagen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten