Mountain Lion komt vandaag uit (screenshots)

Door: Jasper Bakker | 25 juli 2012 10:51

Nieuws

Vandaag verschijnt de nieuwe Mac OS X-versie 10.8. Dat onthulde Apple gisteravond tijdens de presentatie van de tegenvallende financiële resultaten. Een blik op de nieuwe snufjes in Mountain Lion.

De nieuwste versie van OS X brengt Apple's mobiele besturingssysteem iOS weer wat dichter bij zijn computerbesturingssysteem. Mac-desktops en -laptops krijgen meer en meer functies van iPhones en iPads. Apple doet dit geleidelijk aan, terwijl Microsoft met het aankomende Windows 8 in één keer zijn mobiele interface naar de pc brengt.

iOS-gelijkschakeling

De vandaag uitkomende versie 10.8 van Mountain Lion brengt diverse iOS-elementen naar de Mac. Daaronder het berichtencentrum (Notifications) die rechts in beeld binnenkomen, en die met een horizontale veegbeweging op een touchpad als staande overzichtsbalk zijn op te roepen.

De ingebouwde eigen webbrowser Safari heeft nu een universele invoerbalk die dienst doet voor webadressen en voor zoekopdrachten. Daarnaast toont de browser openstaande tabbladen in een grafisch overzicht, vergelijkbaar met de weergave van albumhoezen in iTunes. Het oproepen van dit tabbladenoverzicht gebeurt met een knijpbeweging op een touchpad, terwijl het wisselen tussen tabs kan met een veegbeweging.

Cloudsynchronisatie en Mac App Store

Verder heeft Mountain Lion hechte aansluiting op iCloud. Daarbij voorziet Apple ook in synchronisatie van gebruikersprofielen en documenten over verschillende Macs, iPhones en iPads van de gebruiker. Gebruikers krijgen ook de keuze software-installaties voortaan alleen te vertrouwen uit de Mac App Store, of ook van developers die bij Apple staan geregistreerd, of van willekeurig welke bron.

Apple's sms-alternatief iMessage werkt nu niet alleen op zijn smartphones en tablets, maar ook op Macs (mits die de nieuwste OS X-versie draaien). Daarbij zijn conversaties op elk van die apparaten te volgen en voort te zetten.

Nog niet af

Mountain Lion is overigens nog niet helemaal af. Terwijl Apple het nu wel uitbrengt, voor 20 dollar, prijst het ook functionaliteit aan die pas in de herfst komt. Dit betreft de vergaande integratie met Facebook. De aansluiting op 's werelds grootste sociale netwerk is ook al aangekondigd voor iOS versie 6, dat ergens in de herfst verschijnt.

De Facebook-integratie brengt dan de mogelijkheid webpagina's maar ook foto's daarop direct te delen op het sociale netwerk. Verder komen Facebook-berichten, inclusief status updates van vrienden, direct binnen in het berichtencentrum (Notifications) van Mountain Lion. Ook krijgt die OS X-versie komende herfst een koppeling tussen het Mac-adresboek en dat van Facebook, wat de Facebook-app al kan voor smartphones.

Update:

De download (4,05 GB) van Mountain Lion staat in de Mac App Store, en kost Europese gebruikers 16 euro.

0 Reactie(s) op: Mountain Lion komt vandaag uit (screenshots)

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.