Motorola wint patentzaak van Apple in Duitsland

Door: andreas-udo-de-haes | 05 november 2011 10:19

Nieuws

De Duitse rechter verbiedt de import van iPhones en iPads die inbreuk maken op twee Motorola patenten. Apple's Duitse dochter is echter niet gedagvaard, dus de impact is onduidelijk.

De rechtbank in Mannheim heeft beslist dat Apple Inc. geen apparaten meer in Duitsland mag verhandelen, omdat ze inbreuk maken op twee patenten op draadloze technologie van Motorola Mobility. Dat meldt de Duitse patentexpert Florian Müller die het vonnis in handen kreeg.

Duitse dochter buiten schot

Het belang van de uitspraak is echter onduidelijk, en lijkt in eerste instantie gering. In deze zaak was alleen Apple Inc. gedagvaard, en niet de Duitse dochter, Apple GmbH. Apple heeft zelfs niet eens de moeite genomen om zichzelf te verdedigen, en dus is het kortgedingvonnis bij verstek toegewezen.

Apple schrijft dan ook in een persverklaring: “Dit is een procedurele kwestie en heeft niets te maken met de inhoudelijke kant van de zaak. Het heeft op dit moment geen invloed op ons om producten te verkopen en business te doen in Duitsland."

Puur symbolisch?

Tegelijkertijd loopt er namelijk een vergelijkbare zaak van Motorola tegen Apple, waar wel de Duitse dochtermaatschappij partij is. Die zaak is nog in behandeling en hier verdedigt Apple zich wel met hand en tand.

Toch is volgens Müller het vonnis meer dan alleen maar formeel en symbolisch, omdat het mogelijk de import van iPhones en iPads naar Duitsland kan blokkeren. Het moederconcern Apple Inc. zou immers (mede)verantwoordelijk zijn voor de internationale handel.

Wereldwijde patentoorlog

De schermutselingen in Mannheim zijn onderdeel van een wereldwijde patentoorlog tussen Apple en een aantal Android-partners zoals Samsung, HTC en Motorola.

Apple is in het offensief tegen Android, omdat het op talloze manieren Apple's iOS illegaal zou nabootsen. Daarbovenop zijn er nog klachten dat fabrikanten, en dan vooral Samsung, het ontwerp van de iPhone en iPad slaafs kopiëren.

De mobielmakers slaan een voor een terug met hun eigen patentzaken tegen Apple. Bedrijven als Samsung en Motorola hebben enorme portfolio's aan basale patenten op draadloze netwerktechnologie.

Wereldwijd lopen tientallen rechtszaken over en weer. Alleen Apple en Samsung voeren al zo'n dertig zaken in tien verschillende landen, waaronder Nederland.

0 Reactie(s) op: Motorola wint patentzaak van Apple in Duitsland

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.