Motorola is niet eerlijk met FRAND-patenten

Door: johnny-evans | 10 februari 2012 16:46

Nieuws

Wat is een FRAND? Het staat voor Fair (eerlijke) Reasonable (redelijke) Nondiscrimatory (niet-discriminerende) patentovereenkomst. Maar de praktijk blijkt weerbarstig.

Wat staat er in een FRAND? Alles op gebied van gepatenteerde technologieën in een bepaalde branche. Die informatie komt naar boven door de steeds grimmiger wordende smartphone oorlog. Niet iedereen speelt hierbij het spelletje van geven en nemen geheel volgens de regels.

Dit is precies de reden dat de Europese Commissie een onderzoek gelaste naar Samsung en naar wat Motorola ertoe bracht om 2,25 procent van de opbrengst van iedere verkochte iPhone in Duitsland te kunnen claimen, in ruil voor het gebruik van intellectueel eigendom vastgelegd in industriële standaarden. Dit vormt voor Apple een groot probleem en toont een gigantische weeffout in de werking van dit patentsysteem.

FRAND moet licentiëring eerlijker maken

R&D-innovatie heeft aangetoond dat de beste manier om de recessie te overleven, het ontwikkelen van nieuwe ideeën, producten en diensten is. Patentrecht bestaat om ervoor te zorgen dat bedrijven hun ideeën en producten kunnen beschermen. FRAND-patenten zijn een categorie patenten waarin industriespelers hebben vastgelegd dat ze hun octrooien te licentiëren op eerlijke, redelijke, en niet-discriminerende voorwaarden. Zo stelde Motorola zijn patent voor 3G-verbindingen via een FRAND-regeling open.

Het probleem is dit FRAND-patent niet wordt nageleefd doordat Motorola Apple onevenredig veel geld vraagt voor gebruik van het patent. Apple heeft daarom de European Telecommunications Standards Institute (ETSI) gevraagd om een uniform licentiesysteem te ontwikkelen voor alle patenten die fabrikanten nodig hebben voor het ontwikkelen van mobiele telefoons. Apple, dat zelf niet over alle benodigde patenten voor een 3G-telefoon beschikt, is uiteraard bij zo'n standaardisering gebaat. Maar vergis je niet: iedereen profiteert uiteindelijk daarvan.

"Het is duidelijk dat onze industrie lijdt onder een gebrek aan consistente gehoorzaamheid aan FRAND-principes op gebied van telefoniestandaarden", scrhijft Apple. Het maakt niet uit in welke branche je zit; je hebt een transparante licentieprocedure voor patenten nodig wanneer je elementen van industriële standaarden wilt licenseren.

Het probleem is willekeur

De crux is transparantie. Het klopt niet dat sommige bezitters van intellectueel eigendom met FRAND-technologie maar gedeeltelijk licenties verstrekken, terwijl overeengekomen is om dat volledig te doen. Patentblogger Florian Mueller verwoordt het als volgt: "Het probleem met onredelijke mensen of bedrijven is dat ze volgens hun eigen standaarden nooit onredelijk zin. Het is hun gewoonte dat ze een verstoord coördinatiesysteem hanteren waarin iets dat redelijk is door werkelijk redelijke mensen als onredelijk wordt beschouwd. Dit is waarom het zinloos is om redelijkheid te beloven zonder daar voorwaarden aan te verbinden."

Apple vraagt om redelijke royaltyprijzen, een gedeelde pot voor royalties en een einde aan verbodsbevelen via de rechter. Gezien de eerder overeengekomen royalty-tarieven voor een licentie voor dit intellectueel eigendom, stelt Apple dat bevelen niet kunnen worden gesteund terwijl er onderhandelingen plaatsvinden.

Google predikt 'fair'

Dit is een belangrijk gegeven, want Google staat op het punt Motorola Mobility definitief in te lijven. Dat bedrijf heeft een groot aantal patenten die betrekking hebben op mobiele technologieën; waarvan vele onder FRAND licentie-overeenkomsten. Maar de recente acties van Motorola wijzen op een tweeslachtige benadering van FRAND. In een poging om een gang naar de rechter te vermijden, schrijft Google deze week een geruststellende brief naar tientallen verschillende standaardisatieinstellingen omdat het naar eigen zeggen de FRAND-onderhandelingen "fair" gaat voeren. Zoek eens binnen de zoekmachine van Google op het woord 'fair', en je zult versteld staan van de vele mogelijke betekenissen.

0 Reactie(s) op: Motorola is niet eerlijk met FRAND-patenten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.