Minister gaat privacyvoorwaarden Apple toetsen

Door: loek-essers | 04 augustus 2010 12:25

iPad

Minister Maria van de Hoeven van EZ maakt zich dusdanig zorgen over het verzamelen en verkopen van locatiedata door Apple, dat ze de nieuwe privacyvoorwaarden van het bedrijf wil toetsen.

Apple heeft eind juni de privacyvoorwaarden voor de iPhone veranderd. In een nieuwe clausule is opgenomen dat Apple locatiedata van gebruikers mag vergaren en doorverkopen aan derden. Het gaat om "onder meer de exacte, real-time geografische locatie van je Apple-computer of -apparaat". De 'locatiegeschiedenis' van gebruikers valt hier ook onder.

Daarnaast geeft de gebruiker na instemming met de vernieuwde privacyvoorwaarden Apple het recht om die gegevens te delen "met partners en licentienemers". Welke bedrijven dat zijn is niet bekend, ook de bewaartermijn voor de gegevens wordt niet genoemd.

Minister is bezorgd

Naar aanleiding van het Webwereld-artikel Apple verzamelt en verkoopt locatiedata, stelden VVD'ers Ton Elias en Jeanine Hennis-Plasschaert Kamervragen aan minister Maria van der Hoeven van Economsiche Zaken. Zij wijst erop dat Apple een opt-out regeling heeft voor gebruikers die niet gediend zijn van het opslaan van locatiegegevens. Van der Hoeven kan zelf niet beoordelen of dat afdoende is, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Daarom wil ze dat het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) beoordeelt of het veranderen van de privacyregels door Apple wel of niet rechtmatig is.

Ook de vraag of de verzamelde anonieme locatiegegevens toch te herleiden zijn naar individuen wordt voorgelegd aan het CBP. Apple stelt dat dit niet mogelijk is maar de minister wil dat dit nader wordt onderzocht. "Het College Bescherming Persoonsgegevens is het aangewezen orgaan dat kan beoordelen of de data dusdanig zijn geanonimiseerd dat er redelijkerwijs geen sprake meer is van herleidbaarheid", aldus Van der Hoeven.

Privacywetgeving

Omdat de minister het naleven van de privacywetgeving zeer belangrijk vindt zijn de vragen doorgestuurd naar het ministerie van Justitie. Die gaat zich nogmaals over het vraagstuk buigen. "Het doel is deze vraagstukken voor te leggen aan het College Bescherming Persoonsgegevens en de privacyvoorwaarden van Apple door het CBP te laten toetsen", Aldus Van der Hoeven.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Minister gaat privacyvoorwaarden Apple toetsen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.