Raak minder snel afgeleid in OS X met HazeOver

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 16 maart 2016 07:29

Mac

Het ligt in onze aard om snel afgeleid te zijn. Dat geeft niet, maar soms moet je je echt even concentreren. HazeOver voor OS X kan je daarbij helpen.

Dat je op je Mac snel afgeleid bent is natuurlijk niet zo vreemd. Het besturingssysteem is visueel zeer fraai vormgegeven, en als je een beetje chaotisch bent heb je al snel heel wat vensters open. Dan gebeurt het natuurlijk al snel dat je aandacht wordt getrokken door, bijvoorbeeld, Facebook, terwijl je eigenlijk iets in Pages aan het typen was. Zou het niet handig zijn als je die andere programma's kon dimmen? Dat ze nog wel open staan, maar dat je ze simpelweg even niet ziet, zonder dat je alles direct moet minimaliseren? Dat is dus precies wat HazeOver doet. Lees ook: Een minimalistische YouTube-ervaring met Cleanr.

HazeOver installeren

We hebben het hier helaas niet over een gratis programma, voor een beetje minder afleiding betaal je in de Mac App Store in dit geval 2,99. Maar daar zeggen we wel eerlijk bij, als je iemand bent die snel afgeleid raakt, dan is het die drie euro meer dan waard. Om HazeOver te installeren, download je het programma uit de Mac App Store, en klik je op Openen zodra de download gereed is.

Met HazeOver dim je alles waar je niet mee bezig bent, voor minder afleiding.

HazeOver gebruiken

Hoe de app werkt wordt dan direct duidelijk. Aan de linkerkant zie je een draaiknop, waarmee je de achtergrond lichter en donkerder kunt maken. Wat de achtergrond inhoudt? Alles dat niet het actieve venster is waarmee je bezit bent, minus de Dock. Met de draaiknop kun je de achtergrond zelfs helemaal op zwart zetten. Zodra je een ander venster activeert, bijvoorbeeld middels Cmd + Tab, zal dat venster oplichten en de rest zwart blijven.

Trackpad

Het zou natuurlijk irritant zijn als je telkens de draaiknop naar voren moet halen om het dimmen in en uit te schakelen maar gelukkig hoeft dat niet. Door met twee vingers op een trackpad naar boven en naar beneden te vegen, kun je het dim-effect intensiever maken of juist minder. Eigenlijk is het natuurlijk te simpel voor woorden, maar dat geldt doorgaans altijd voor briljante uitvindingen.

0 Reactie(s) op: Raak minder snel afgeleid in OS X met HazeOver

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.