Microsoft vrijwel weggevaagd in smartphonemarkt

Door: rene-schoemaker | 02 augustus 2011 11:31

Mac

Microsoft is vrijwel van de markt voor smartphones verdwenen. Slechts 1 procent van alle smartphones heeft Windows Phone 7 als besturingssysteem. Android heeft bijna 50 procent van de markt.

In de afgelopen drie maanden kwamen een kleine 1,5 miljoen smartphones met een besturingssysteem van Microsoft op de markt. Dat is 52 procent minder dan een jaar geleden. Daarmee is de rol van Microsoft op de smartphonemarkt verder gemarginaliseerd. Over heel de wereld kwamen 107,7 miljoen smartphones de fabrieken uit.

Samen met andere mankepoot

Volgens het analistenbureau Canalys heeft Microsoft nu snel nieuwe producten nodig. Binnenkort komen de eerste toestellen met de Mango-update van Windows Phone 7 op de markt, onder meer van de andere mankepoot op de smartphonemarkt, Nokia.

Nokia gaat nog zware maanden tegemoet, zegt analist Pete Cunningham van Canalys. Het duurt nog wel even voordat de productie van nieuwe toestellen met Mango op gang komt nadat het eerste model eind dit jaar op de markt moet komen. Maar Nokia houdt nog steeds stand in de opkomende markten, zoals Brazilië, Rusland, India en China. Samsung zou het meest kunnen profiteren van Nokia's benarde positie, maar slaagt daar maar ten dele in.

Prestaties Samsung ondermaats

Daarover is Canalys wat teleurgesteld en het noemt de prestaties van Samsung beneden verwachting. Wel is de fabrikant leider in de Androidmarkt en is het Nokia voorbijgestreefd. In totaal groeide de afzet aan smartphones van Samsung met 421 procent vergeleken met het tweede kwartaal van vorig jaar. Dat komt onder meer door een flinke groei (355 procent) in de productie van smartphones met het Bada besturingsysteem.

Samsung blijft wel achter bij Apple, dat met zijn iPhone maar succes blijft oogsten ondanks dat het huidige model al voor hardwarebegrippen heel lang op de markt is. Apple is met een marktaandeel van 19 procent de grootste in de wereldwijde smartphonemarkt, Samsung volgt met 15,8. “Met de nieuw generatie iPhones, die dadelijk op de markt komen, is het hoogst waarschijnlijk dat de ijzersterke positie van Apple alleen nog maar sterker wordt", zegt Cunningham.

'HTC wordt Microsoft-leider'

Canalys ziet een bijzondere rol voor HTC. Volgens de analisten wordt HTC vooral een belangrijke speler op de markt met Windows Phone 7-producten, hoewel het grootste deel van het huidige portfolio gebaseerd is op Android. HTC blijkt het vooral goed te doen in Noord-Amerika, waar het Apple op de hielen zit.

Het meest gebruikte platform is al vanaf het einde van het vorige jaar Android, en het marktaandeel van Google's besturingssysteem blijft groeien. Op dit moment heeft Android 48 procent van de markt. In Zuid-Korea heeft Android liefst 85 procent en in Taiwan 71 procent van de markt.

Microsoft-ceo Steve Ballmer hintte vorige maand op de blabberde resultaten in de telefoonmarkt. "We zijn van erg klein naar erg klein gegaan", aldus Ballmer.

0 Reactie(s) op: Microsoft vrijwel weggevaagd in smartphonemarkt

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.