Microsoft vecht voor zijn bestaansrecht

Door: bill-snyder | 14 april 2011 13:47

Mac

Microsoft wordt van alle kanten aangevallen. Niet alleen voelt het bedrijf de klappen die worden toegebracht door Apple en Google, ook doet de desktopafhankelijkheid verschrikkelijk veel pijn.

Op het oog lijkt er niets met Steve Ballmer aan de hand. Maar als de topman van Microsoft zich omdraait, zie je alle gifpijlen in z'n rug zitten. Zelfs wanneer het lijkt op een succesje voor Microsoft, krijgt het bedrijf een nieuwe dreun te verwerken.

Lees ook:

Salesforce neemt Microsoft op de hak

Microsoft slaat de plank opnieuw mis

Google lacht om Microsoft (5x!)

Microsoft doet iets (half) goed

Om een voorbeeld te noemen: de rel die Microsoft schopt over het Google beveiligingscertificaat Apps for Government, die volgens Redmond nog niet gecertificeerd zou zijn. Hoewel Microsoft gewoon gelijk heeft, gaat deze strijd veel dieper. Google heeft het namelijk voorzien op een core-business van Microsoft, namelijk Office en BPOS. Als Google deze keer niet wint, dan gebeurt het wel een volgende keer. Geen wonder dat Microsoft zich hier zo over opwindt.

Dan is er nog het probleem met tablets, dat als het zwaard van Damocles boven het hoofd van Ballmer hangt. Niemand anders dan David Willis, een van Gartners apostelen voor het bedrijfsleven, vertelt IT-managers dat ze nu toch echt mee moeten gaan met de tabletrevolutie. Waarom is dat opnieuw een pijl? Nou, omdat Microsoft op dit vlak achterloopt en bedrijven waarschijnlijk voor platforms van Apple (iOS) en Google (Android) kiezen op mobiele systemen als tablets. Daarbij ‘vergeet’ Gartner Windows te noemen als ter zake doend tabletplatform in 2015.

Ik wil niet de zwakke plekken van Microsoft overschatten; een bedrijf dat zoveel geld verdient gaat niet snel ten onder. Maar ik weet wel dat de verconsumentering van IT een vlucht neemt en dat deze trend niet los te koppelen is van mobility. Google en Apple zijn veel beter gepositioneerd om hiervan te profiteren, aangezien Microsoft nog vastzit in de desktophistorie.

iPads in het bedrijfsleven

Er leeft nog flink wat weerstand in het bedrijfsleven tegen het gebruik van tablets en smartphones. Maar omdat veel meer werknemers erachter komen dat deze technologie thuis onmisbaar wordt, groeit het verlangen om deze apparaten ook op de werkvloer te gebruiken.

“Salesgoeroes breken een lans voor het gebruik van media tablets binnen hun salesteams. Zo kunnen ze makkelijker hun verkoopcijfers en promotiemateriaal delen. Hier stopt het niet. Hierna zijn CRM-systemen aan de beurt, gevolgd door orderverwerkingssystemen”, schrijft Gartner’s Willis in het rapport “iPad and Beyond: The Media Tablet in Businesses”. Ook business analytics zal worden ‘getabletiseerd’.

Het valt op dat Willis het niet heeft over de problemen met randapparatuur. Willis zegt dan ook niet dat tablets laptops gaan vervangen, maar noemt ze een geweldige toevoeging. Sales, CRM en analytics zijn belangrijke aspecten van het bedrijfsleven. Microsoft wordt hard geraakt als de daarvan geen graantje mee kunnen pikken.

Ik durf nog iets verder dan Willis te gaan. Omdat het bedrijfsleven steeds meer mobiele apparaten koopt, zullen steeds meer bestuurders een alternatief overwegen voor de traditionele desktop-gerichte applicaties die momenteel als standaard gezien worden.

Google raakt Microsoft in het hart

Op sommige momenten doet Google me denken aan het intelligente 10-jarig jongetje, dat over zijn eigen schoenveters struikelt op weg naar de lessen Latijn en Grieks. Het bedrijf heeft namelijk een hoop amateuristische fouten gemaakt door te denken de wereld te kunnen veranderen met de slecht ontvangen Nexus One, wifi-data met Street View auto’s op te kunnen slaan en nu blundert met het pronken met een niet bestaande FISMA-certificering.

Mijn collega Ted Samson deed al eerder een goede duit in het zakje door Google hierover neer te sabelen, dus hoef ik er niet nog eens overheen. Maar waar iedereen net als Ted Google aanvalt op hun fouten, heeft niemand het over de dreiging die het bedrijf voor Microsoft vormt.

Het lijkt me duidelijk dat Google’s entree in de markt voor overheids-IT de core-business van Microsoft raakt. MS heeft in Europa door de verplichting van open-source al de nodige averij opgelopen en dreigt nu ook in de VS terrein prijs te moeten geven aan partijen als Google.

Google lanceerde Government Apps begin 2010. Zoek je, jawel, via Google op deze apps, dan valt je op dat ze nog niet veel gebruikt worden, maar wel door belangrijke steden als Los Angeles en Orlando en overheidsorganisaties als de Department of Energy. Ik hoor verhalen dat de migraties naar deze apps, waaronder e-mail, vlekkeloos zijn verlopen en er weinig klachten zijn over het gemis van Office.

Goed beschouwd is wat je nu ziet nog slechts het topje van de ijsberg. De transformatie in bedrijfs- en overheidstechnologieën gaat langzaam, maar vindt uiteindelijk wel plaats. Daar kun je zeker van zijn.

Ballmer is nog niet ten dode opgeschreven, maar bevindt zich met zijn bedrijf wel in een zeer lastige positie waarin het moeilijk om kan gaan met de aardverschuivingen die de technologische industrie de laatste jaren raken.

Kijk uit voor die giftige pijlen Steve, ze gaan je nog pijn doen!

0 Reactie(s) op: Microsoft vecht voor zijn bestaansrecht

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.