Microsoft smeekt Google om video op web te redden

Door: loek-essers | 22 februari 2012 17:35

Nieuws

Microsoft dient een antitrustklacht in tegen Motorola Mobility, die zijn patenten zou misbruiken om zo producten van de markt te weren. Tegelijkertijd wordt Google opgeroepen het web te redden.

Microsoft meldt de antitrusaanklacht in een blogbericht. "We hebben deze stap genomen omdat Motorola probeert de verkopen van onze Windows-pc's, onze Xbox game console en andere producten te blokkeren", schrijft Dave Heiner, hoofdjurist van Microsoft. "Hun vergrijp? Deze producten stellen mensen in staat om video's op het web te bekijken en draadloos verbinding te maken met het internet, terwijl ze gebruik maken van industrie standaarden." Microsoft wendt zich ook alvast tot Google, dat binnenkort Motorola zal overnemen.

Misbruik

Microsoft vindt dat Motorola misbruik maakt van zijn standaard essentiële patenten. Dat zijn patenten op technologiën als wifi of de H.264 videostandaard. Omdat iedereen in de industrie gebruik moet kunnen maken van deze technologieën om een goed product te maken, moeten die patenten gelicenceerd worden aan de hand van het FRAND, fair, reasonable and nondiscriminatory, model.

Het gaat daarbij om een herenakkoord tussen de technologiebedrijven waarin ze hebben afgesproken bepaalde gepatenteerde technieken niet in te zetten om bijvooorbeeld een importverbod te bewerkstelligen. Die FRAND-patenten moeten onder eerlijke, redelijke, en niet-discriminerende voorwaarden gedeeld worden met andere technologiebedrijven.

Exorbitante bedragen

Volgens Microsoft doet Motorola daar niet aan mee. "Voor een laptop van 1000 dollar vraagt Motorola aan Microsoft een royalty van 22,50 te betalen voor zijn 50 patenten in de videostandaard H.264", schrijft Heiner. "Het blijkt dat er nog minstens 2300 andere patenten nodig zijn om deze standaard te implementeren. Die zijn beschikbaar van een groep bestaande uit 29 bedrijven, die samen hun H.264 patenten aanbieden onder FRAND-voorwaarden. En wat moet Microsoft aan deze group aan royalties betalen per laptop van 1000 dollar? Twee cent."

Daarbij merkt Heiner wel op dat Microsoft korting krijgt vanwege Windows, maar volgens hem is er geen enkel bedrijf dat meer dan 20 cent voor de 2300 patenten moet betalen. "Motorola eist meer dan 1000 keer dat bedrag voor slechts 50 patenten." Gaat het om een laptop van 2000 dollar, dan vraagt Motorola dubbele royalties, dus 45 dollar per apparaat, betoogt Heiner.

Google moet bijdraaien

Ook Google krijgt er van langs. Microsoft roept het bedrijf op in te binden aangezien het op het punt staat Motorola over te nemen. Microsoft, Apple en Cisco hebben publiekelijk beloofd de FRAND-patenten niet te misbruiken. Maar Google heeft een dergelijke uitspraak nog niet gedaan.

Microsoft heeft zelf ook een aardig patentportfolio en verdient aan ieder Android-telefoon. Het zou tussen de 5 en 15 dollar eisen per telefoon eisen. Toch houdt Microsoft vol dat hun aanpak beter is dan Google's aanpak. Hun geeiste royalties noemt Heiner "redelijk". Bovendien zou Microsoft niet uit zijn op im- en exportverboden op Android-toestellen. "In feite is meer dan 70 procent van de Android-toestellen op dit moment gelicenseerd om gebruik te maken van het Mcirosoft patentportfolio."

Microsoft legt nu de bal bij Google neer. "Van een bedrijf dat zo publiekelijk zijn toewijding laat blijken voor het beschermen van het internet, zou men verwachten dat ze zich zouden aansluiten bij de groeiende consensus tegen standaardessentiële patenten om producten te blokkeren." Daarom roept Microsoft Google op om "alsjeblieft niet video op het web een pijnlijke dood te laten sterven."

Ook Apple diende al een klacht in tegen de praktijken van Motorola. Google en Motorola, ook wel bekend als Googlerola genoemd, wordt al genoemd als nieuwe patentagressor.

Update: Google reageert. "We hebben geen kennis genomen van Microsofts klacht, maar het is in lijn met de manier waarop ze het regelgevingsproces gebruiken om hun concurrenten aan te vallen", aldus Google-woordvoerder Mark Jansen in een e-mail. "Het is in het bijzonder ironisch, gelet op hun track record op dit gebied, en gelet op hun samenwerking met patenttrollen."

Jansen wijst verder op een infografiek over de patentoorlog gemaakt door de Financial Times. Die wat Google betreft een "duidelijke illustratie geeft van het gedrag van Microsoft op het gebied van patenten".

0 Reactie(s) op: Microsoft smeekt Google om video op web te redden

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.