Microsoft Office voor iPad - Echte productiviteit op je tablet

Door: mark-hachman | 15 april 2014 10:00

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Toen Apple aankondigde dat haar iWork suite gratis gebundeld zou zijn met nieuwe iOS en Mac apparaten, leek dit het einde te zijn voor Microsofts Office ambities voor de iPad. Hoe zou Microsoft haar prijzige Office suite een wereld van gratis (en vrijwel gratis) apps binnenbrengen?

Microsoft Office voor iPad

Prijs: Gratis

Abonnement op Office 365 nodig voor aanmaken/bewerken documenten.

9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Elegant
 • Houdt wijzigingen bij
 • Integratie OneDrive
 • Minpunten
 • Office 365 nodig voor beweken

Het antwoord: Overtroef iWork zowel qua vorm als functie. Apple claimt dat producten zoals haar Pages de mooiste kantoorsoftware voor de iPad en andere Apple apparaten zijn. Met Office voor iPad heeft Microsoft die medaille gestolen.

Microsoft's Office voor iPad is een verzameling van drie apps: Word, PowerPoint en Excel. OneNote voor de iPad is al sinds 2011 beschikbaar, en Microsoft's Lync, Skype en Yammer zijn ook te verkrijgen.) Gebruikers kunnen elke app gratis via iTunes downloaden op een iPad die op iOS 7.0 of later draait. En ze kunnen allemaal gratis gebruikt worden om documenten te openen die elders zijn aangemaakt.

Maar Office 365 bevat ook een abonnement op OneDrive, Microsoft's cloudopslagdienst, een centrale opslagplaats waar je documenten kunt opslaan en benaderen. Je kunt zowel je persoonlijke OneDrive als OneDrive voor Business accounts verbinden, en ook met SharePoint verbinding maken. Maar om documenten te kunnen aanmaken of bewerken moet je geabonneerd zijn op Office 365: Office 365 Home Premium (9,99 euro per maand), het aanstaande Office 365 Personal (7 euro per maand), of één van de verschillende bedrijfsopties. Elk Office 365 abonnement bevat tenminste één tabletabonnement dat Office voor iPad dekt.

Wat Office voor iPad zo belangrijk maakt, natuurlijk, is dat je echt iets met het document kunt doen, in plaats van er slechts een beetje mee te rommelen zoals in Office Mobile op een smartphone.

Van de grond af gebouwd voor touch

Volgens Michael Atalla, directeur productmanagement voor Office, vertegenwoordigt Office voor iPad geen "opgeblazen" Office Mobile voor iPhone, noch een uitgeklede Office voor Windows, maar eerder een aangepaste versie van Office die speciaal voor de iPad ontworpen is.

Ik ben het daar helemaal mee eens. Office voor iPad vertegenwoordigt de gedistilleerde Office ervaring, in een iOS glas gegoten. Eerlijk gezegd vind ik het prettiger werken dan Office 2013, alleen al omdat Microsoft de meest gebruikte functies zo intuïtief organiseert met een op pictogrammen gebaseerd lint bovenaan het scherm. In Word, bijvoorbeeld, bewaart Office voor iPad de voetnootmogelijkheden maar de rubrieken Mailings en References zijn weg. De kans is groot dat je ze niet zult missen.

Het werken met tekst in Office voor iPad zou intuïtief moeten zijn voor iedereen die iOS gebruikt heeft: Als je op een woord drukt wordt de cursor naar die locatie verplaatst; tweemaal drukken doet een set met opties verschijnen om tekst te selecteren of in the voegen. Als je met je vinger blijft drukken krijg je het zoom of vergrootglas icoon te zien.

Atalla zei dat Microsoft een langere, bredere zoom heeft ontwikkeld die een woord markeert. Ik heb echter alleen de ronde weergave gezien.

Voor het grootste deel van mijn testen heb ik Microsoft's voorgeïnstalleerde iPad Air aan een Pi Dock-It Pro toetsenbordcover van Parle Innovation gelinkt, maar ik heb ook flink op de tablet zelf zitten typen. Touch is gewoonweg zo intuïtief voor het verplaatsen van afbeeldingen en het vergroten of verkleinen van de koppen van PowerPoint slides, vooral aangezien de tekst zich herschikt om rond het nieuwe formaat afbeelding te passen. Het is niet perfect: Ik ben in situaties terechtgekomen waarin ik bijna willekeurig moest drukken om een veld te selecteren, en vervolgens de tekst erin aan te passen. Maar uiteindelijk kon ik doen wat ik van plan was.

Functionaliteit grotendeels behouden

Maar soms gaat Microsoft iets te ver. Neem find-and-replace, een redelijk veelgebruikte functie. In Word 2013 krijg je met CRTL-F meteen het Find and Replace menu te zien. Echter, in Office voor iPad zijn er geen sneltoetsen. En om een woord te vinden moet je het vergrootglas icoon rechtsboven indrukken om te zoeken, en vervolgens op het instellingentandwiel helemaal links drukken. Alleen dan zul je de replace functie vinden waar je naar op zoek was. Het gaat niet helemaal tegen de intuïtie in, maar het is wel een beetje onhandig.

5 Reactie(s) op: Microsoft Office voor iPad - Echte productiviteit op je tablet

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 15 april 2014 13:03 Anoniem
  niks gratis, je moet gewoon betalen om iets te kunnen doen met Office.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 april 2014 14:01 Anoniem
  Beter lezen!!!

  Abonnement op Office 365 nodig voor aanmaken/bewerken documenten.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 april 2014 20:59 hanhub
  Gebruik deze app vanaf het begin. Ben er zeer tevreden over. We hadden al een Office 365 abonnement en Office 2013 op meerdere PC's en laptops thuis geïnstalleerd. Nu kan ik op de iPad pas echt Office documenten goed lezen en bewerken. Ik mis de mogelijkheid om documenten op te slaan op de iPad. Je kunt nu alleen opslaan op OneDrive. Werkt prima, maar als je ergens geen WiFi hebt, kun je niet over je documenten beschikken met je iPad. Jammer, want met een app als Smart Office 2 kan dit bvb wel.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 april 2014 16:56 Anoniem
  Echte productiviteit: onzin. Koop liever een dock en sluit een toetsenbord en muis aan.

  Tablets zijn geen apparaten voor productiviteit. Ongeacht wat voor app ze verzinnen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 april 2014 20:36 hanhub
  Niet te snel oordelen. Ik gebruik een toetsenbordje bij m'n iPad en heb op die manier al heel wat productie geleverd.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.