Microsoft neemt ARM-licentie

Door: Jasper Bakker | 23 juli 2010 17:20

Mac

Microsoft koopt het recht bij chipontwerper ARM om een eigen ARM-processor te maken. Het is onbekend of Microsoft hiermee het voorbeeld van Apple's eigen A4-chip volgt.

Microsoft en ARM houden de reikwijdte en waarde van de overeenkomst geheim. Wel is bekend gemaakt dat Microsoft met de nieuwe licentieovereenkomst niet slechts de bestaande verlengt. "We hebben onze architectuur en instructieset in licentie aan Microsoft gegeven. Dit type licentie staat toe dat je je eigen processorachitectuur ontwerpt", zegt marketingtopman Ian Drew van ARM.

Select gezelschap

De licentie om eigen chipvarianten te ontwerpen en (laten) maken, is beperkt tot een kleine groep bedrijven. Daaronder bevinden zich reuzen als Qualcomm, Marvell Technology en Infineon Technologies die als toeleverancier meer op de achtergrond opereren. Andere, bekendere licentiehouders zijn Nvidia (met zijn Tegra-chip) en Apple, dankzij de overnames van de kleinere ontwerpers PA Semi en Intrinsity.

Microsoft werkt al meer dan dertien jaar samen met ARM. Dat betreft niet apart processorontwerp, maar meer het gebruik van ARM's ontwerpen voor apparaten waarop dan de ingebedde of mobiele uitvoeringen van Windows draaien. Dat zijn naast mobiele telefoons (met Windows Mobile en eind dit jaar Windows Phone 7) ook navigatiesystemen, routeplanners en Microsofts iPod-antwoord Zune.

Versus Apple, Intel

De twee bedrijven maken niet bekend wat het doel is van de vergaande licentiedeal. Microsoft stelt slechts dat dit de mogelijkheden vergroot voor onderzoek en ontwikkeling van producten op basis van die chips. "ARM is een belangrijke partner voor Microsoft en we leveren meerdere besturingssystemen voor de architectuur van het bedrijf: Windows Embedded en Windows Phone", stelt Microsoft in de persverklaring.

Speculatie is al opgelaaid dat Microsoft eigen apparaten wil ontwerpen en leveren, zoals bijvoorbeeld een tablet of een betere mobiele telefoon. Het bedrijf heeft echter laatst het interne Courier-project voor een eigen tablet geschrapt, en ook de door Sharp geproduceerde KIN-smartphones.

Microsoft kan met een eventueel eigen processorontwerp een alternatief maken voor de x86-architectuur die Intel hanteert in al zijn chips. Daaronder ook de Atom die de grote chipmaker neerzet als ARM-alternatief. Daarbij laat Intel de zogeheten Wintel-alliantie met Microsoft steeds meer varen. Zo heeft het de mobiele Linux-variant Moblin gesteund, die het nu samenvoegt met soortgenoot Maemo van Nokia. ARM-chips hebben als groot voordeel energiezuinigheid. Zo gaan de iPad en iPhone 4 lang mee op één batterijlading mede dankzij de A4-processor.

Cloud-servers

In april zijn er al geruchten opgedoken dat Microsoft kijkt naar ARM voor grote aantallen relatief lichte en goedkope Windows-servers die dan een cloud vormen. Bijvoorbeeld voor Microsofts zoekmachine Bing. Windows op ARM zou echter ook nuttig kunnen zijn voor consumentenproducten. De huidige Windows-lijn, begonnen met Windows NT, is ooit ontworpen voor vier verschillende processorarchitecturen. Begin vorig jaar is naar buiten gekomen dat het bedrijf experimenteert met Intels lichte Atom-chips voor cloudservers.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Microsoft neemt ARM-licentie

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.