© CIDimport

Microsoft moet geduld hebben

Geplaatst: 24 mei 2012 - 07:03

Aangepast: 16 november 2022 - 10:16

Redactie ID.nl

Wanneer Microsoft zich niet haast met het uitbrengen van Windows 8, komt alles goed. Hun visie is minstens even sterk als die van Apple en Google.

Ik leef niet in een ivoren toren. Dagelijks bezoek ik een aantal sites om kennis te nemen van de feiten en meningen die op het net rondgaan. Onlangs las ik het artikel van Serdar Yulp in de InfoWorld Tech Watch-blog, getiteld "Hoe Microsofts 'stille meerderheid' Windows benadeelt". Het brengt de serieuze bezwaren naar voren die gebruikers hebben geuit naar aanleiding van de veranderingen in de gebruiksinterface (UI) in Windows 8 en Office 15. Het artikel benadrukt de term 'gebruikerstelemetrie' en legt uit dat de vele veranderingen in de ontwikkeling van nieuwe Microsoft-producten te danken zijn aan het werkelijke gedrag van gebruikers. Zo kijkt Microsoft naar het gebruik van zoek- en menufuncties en naar de volgorde binnen het navigeren. Sommige mensen denken dat gebruikerstelemetrie een buzzterm is om Microsoft de vrije hand te geven in alles wat het binnen de UI wenst aan te passen en dat het niet luistert naar de mening van gebruikers.

Ik werd er mistroostig van. Daarna las ik een artikel op CNN Money met de naam "Microsofts meesterplan dat Apple en Google moet verslaan", geschreven door David Goldman. Het keek niet alleen naar Windows 8 maar naar drie Microsoft-producten als geheel en concludeerde dat het triumviraat bestaande uit Windows 8, de Xbox en Windows Phone voor grote successen zou kunnen zorgen.

Unieke positie voor Microsoft

Geduld is daarbij essentieel. Microsoft weet dat het vandaag de oorlog niet zal winnen. Dat weet Goldman ook dondersgoed, hij noemt Microsoft niet voor niets de 'underdog' - een interessant uitgangspunt voor de gigant uit Redmond. Microsoft doet wat de twee andere grote spelers (Apple en Google) bewust nalaten te doen. Apple kiest ervoor de desktopcomputer achter zich te laten, terwijl Google alles in de cloud wil laten plaatsvinden.

Microsoft kan zijn bestaande zakelijke klantenbestand behouden met Windows 7 omdat bedrijven niet snel zullen overstappen op Windows 8, nu de meeste pas net van Windows XP verlost zijn. Dit geeft Microsoft de kans om innovatief te zijn en een naadloze ervaring te creëren tussen je pc (die meer en meer verandert in een tablet die overal mee naartoe genomen of aan een grotere monitor met toetsenbord en muis gekoppeld kan worden), je spelconsole en je smartphone.

Ik geloof dat deze visie kan slagen. Ik kocht onlangs de eerste Xbox voor mijn zoon en de Metro UI die je daarop terugziet werkt goed voor een spelsysteem. Vandaag haal ik een nieuwe Windows Phone op. Ja, dat had ik tot nog toe vermeden omdat ik prima overweg kan met mijn Android. Maar ik waag de gok, want Android voelt nog steeds op bepaalde punten ruw aan en kan in mijn ogen nog steeds niet tippen aan het iOS van de iPhone.

Ik besloot daarom iets nieuws te proberen en mijn oog viel daarbij op Windows Phone. Ik weet dat de iPhone nog steeds het leidende product in de markt is, maar ik ben fan van Microsoft, dus haal ik ook een Microsoft-telefoon. Het wordt tijd dat ik het bedrijf waarover ik schrijf en doceer nog beter leer kennen.

De iPad blijft magisch

Wat zal ik doen zodra Windows 8 verschijnt? Ik moet eerlijk zeggen dat ik vaak over een iPad heb getwijfeld. Ik kocht er één voor mijn vrouw en het is echt een apparaat wat Michael J. Fox uit de toekomst meegebracht zou kunnen hebben. Door de iPad en de Apple TV word ik stilaan een Apple-fan, merk ik aan mezelf. Ik had ook een Samsung Galaxy Tab, maar die verkocht ik na een paar maanden aan mijn zus omdat ik al een ander Android-apparaat had (mijn smartphone).

Ik wacht nog met een beslissing over Windows 8. Ik zal het op de dag dat het officieel verschijnt op mijn desktop hebben staan; uiteindelijk is het bijblijven met Microsoft-producten onderdeel van mijn werk. Maar op de tablet? Mijn eerste reactie op Windows 8 was vrij negatief, dus misschien ga ik toch voor de derde generatie iPad, als ik niet wordt verrast door de uiteindelijke versie van Windows 8.

Het goede nieuws voor Microsoft is dat het niet direct over en uit hoeft te zijn. Ik kocht een Android-telefoon omdat de eerste generatie Windows Phone mij teleurstelde. Maar nu keer ik terug. Als ik een iPad koop, wil dat niet zeggen dat ik op termijn alsnog overstap naar een Windows-tablet. Het ecosysteem van Microsoft zal hoogstwaarschijnlijk naar verloop van tijd verbeteren en mensen hoeven niet gelijk met ieder apparaat over te stappen; ze kunnen dat geleidelijk doen en stap voor stap deel gaan uitmaken van de visie die Microsoft voorstaat.

Microsoft heeft diepe zakken die het toelaten om geduldig af te wachten en op termijn de markt terug te veroveren. Ook heeft het de beste ontwikkelaars ter wereld in huis die hierbij kunnen helpen. Mijn enige zorg is dat het bedrijf teveel kijkt naar eerder genoemde gebruikerstelemetrie en te weinig luistert naar individuele meningen. Succes komt sneller als Microsoft beter gaat luisteren naar echte klanten.


J. Peter Bruzzese schrijft voor zustersite Infoworld.com al jaren het Enterprise Windows-blog, waarin hij het gebruik van Windows binnen zakelijke omgevingen onderzoekt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten