Microsoft maakt patent-gejammer Google belachelijk

© CIDimport

Microsoft maakt patent-gejammer Google belachelijk

Geplaatst: 4 augustus 2011 - 10:55

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Redactie ID.nl

Google beklaagt zich over een patentoorlog tegen Android. Maar de firma blijkt een oplossing zelf te hebben afgewezen.

In een posting op het officiële Google blog beklaagt de zoekgigant zich woensdag over het grote patent-onrecht dat andere techfirma's Android aandoen. Door het succes van het mobiele besturingssyteem heeft Google zich de woede van Microsoft, Oracle en Apple op de hals gehaald, klaagt Chief Legal Officer David Drummond. De drie firma's hebben onafhankelijk van elkaar meerdere patentzaken aangespannen tegen Google (Oracle) of fabrikanten van Android telefoons (Apple vs HTC, Microsoft vs. Samsung).

"Het succes van Android heeft geleid tot een vijandige, georganiseerde campagne tegen Android door Microsoft, Oracle, Apple en andere bedrijven. Deze strijd wordt gevoerd met nep-patenten", schrijft Drummond.

Samenzwering

Drummond ziet een samenzwering. Dat zou blijken uit het feit dat de drie firma's als onderdeel van een groter consortium gezamenlijk zo'n 6.000 patenten van het failliete Nortel Networks hebben opgekocht. Het consortium betaalde eerder deze zomer een recordbedrag van 4,5 miljard dollar voor het intellectuele eigendom. Zij eisen nu 15 dollar licentiekosten voor elke Android telefoon, en zouden op die manier de software uit de markt willen duwen. “Patenten zijn bedoeld om innovatie aan te moedigen, maar dienen tegenwoordig juist als wapen om deze te stoppen", concludeert Drummond.

Schot in eigen voet

De argumentatie van Google tegen patenten is niet nieuw, en kan binnen de software-sector zelfs vaak op sympathie rekenen. Maar in dit geval heeft Google geen enkel recht van klagen, twitterde Frank Shaw, hoofd van de Communicatieafdeling bij Microsoft. Bij de tweet stond een afbeelding van een e-mailwisseling tussen Google en Microsoft, waarin Google zelf bedankt voor deelname aan een eerder consortium om patenten op te kopen. Microsoft jurist Brad Smith suggereert in een andere tweet dat deze weigering gaat over Novell patenten die in 2010 zijn verkocht aan CPTN Holdings, een consortium waarin onder meer Microsoft deelneemt. (Het gaat dus niet om de Nortel patenten zoals een eerdere versie van dit artikel stelde).

De e-mail werd verstuurd door Google jurist Kent Walker aan Brad Smith, een jurist bij Microsoft en stelt: “Nadat ik met wat mensen hier heb overlegd, lijkt het erop dat we om diverse redenen voor ons niet nuttig lijkt om een gezamenlijk bod uit te brengen. Maar ik stel het op prijs dat je dit bij ons onder de aandacht hebt gebracht en we staan in de toekomst open om soortgelijke kansen te bespreken."

Slechte software patenten

Softwarepatenten staan al langer ter discussie. Patenten zijn ooit bedacht om uitvindingen te beschermen tegen kopieën. Als Singer dan het ontwerp van een naaimachine kopieert, kan de uitvinder een rechtszaak aanspannen (zoals in 1854 ook gebeurd is). Maar bij ICT-ontwikkelingen zijn de innovaties van vandaag morgen al gemeengoed. Zo rust er al een dozijn patenten op de 'hello world' techniek waarmee een apparaat zich aanmeldt op een netwerk, hoewel dat volgens critici anno 2011 een weinig innovatief karakter heeft.

Hoewel er al lange tijd stemmen opgaan om het patentsysteem in de VS te hervormen, worden die veranderingen tegengehouden door onder meer de farmaceutische en industriële sectoren. In Europa zijn sofwarepatenten niet toegestaan. Maar om producten in de VS te verkopen, moeten ook Europese firma's zich aan Amerikaanse patenten houden. Ook Japan en Zuid Korea staan softwarepatenten toe.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten