Microsoft koopt multitouch-pionier voor Win8 (video)

Door: Jasper Bakker | 10 juli 2012 09:39

Video

Microsoft neemt het bedrijf van multitouch-pionier Jeff Han over, om Windows 8-pc's vooruit te helpen. Han heeft vóór de iPhone al multitouch-bediening gedemonstreerd.

De wetenschapper heeft zijn technologie in februari 2006 onthuld op de TED-conferentie. De opnames van zijn demonstratie zijn een half jaar later geopenbaard (zie ook de video onderaan dit artikel). Veel van zijn vondsten zijn nu gemeengoed op multitouch-schermen, zoals knijpen om in te zoomen en een virtueel on-screen toetsenbord.

82 inch scherm

Microsoft maakt niet bekend hoeveel het betaalt voor de overname van Hans bedrijf Perceptive Pixel (PPI). Die firma is in 2007 opgezet en richt zich op grote touch-schermen, zoals het 82 inch exemplaar dat Microsoft net deze week gebruikt op zijn Worldwide Partner Conference.

Office-president Kurt DelBene van Microsoft stelt dat de grote touch-schermen van PPI in combinatie met hardware van Microsofts pc-partners krachtige Windows 8-apparaten opleveren. Die nieuwe versie van het marktdominante pc-besturingssysteem is geheel ingericht op multitouch-bediening. De voor touch ontworpen Metro-gui (graphical user interface) is de standaardinterface; de traditionele desktop moet apart worden aangeroepen.

Windows 8 in oktober

Op zijn partnerbijeenkomst heeft Microsoft gisteren bevestigd dat Windows 8 begin augustus af is. De code van het besturingssysteem wordt dan verscheept naar dvd-persfabrieken en naar hardwarefabrikanten, die er pc's en tablets mee uitrusten. Die apparaten komen dan in oktober op de markt.

Han heeft in 2006 al opzien gebaard met deze demo van een multitouch-scherm, draaiend op een Mac:

[youtube]89sz8ExZndc[/youtube]

De eerste demo van multitouch, door Jeff Han op de TED-conferentie in februari 2006:

0 Reactie(s) op: Microsoft koopt multitouch-pionier voor Win8 (video)

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.