Microsoft hekelt datavergaring Apple

Door: tonie-van-ringelestijn | 26 augustus 2010 13:41

Nieuws

Microsoft beschuldigt Apple van liegen over het niet vergaren van persoonlijke informatie. Dat doet Apple wel, beweert topman Kim Cameron.

Kim Cameron is hoofdarchitect voor identity bij Microsoft. Hij hekelt de nieuwe gebruiksvoorwaarden die Apple stelt voor gebruik van de iTunes-winkel, zowel voor muziek en video als voor apps. De Microsoft-topman heeft in zijn toespraak op een privacyconferentie in Seattle vorige week uitgehaald naar Apple, schrijft The Register.

Gegevens worden gedeeld

Apple beweert dat het alleen 'niet-persoonlijke informatie' verzamelt, die niet is terug te leiden naar specifieke personen. Het mag die gegevens 'voor elk doel' delen met anderen, zo staat in de voorwaarden.

Het gaat om gegevens als 'beroep, taal, postcode, locatie en een uniek productnummer'. Het privacyprobleem schuilt volgens Cameron in het geven van een locatie gekoppeld aan een uniek genegereerd nummer van een Apple-product, zoals een iPhone.

Woonadres te achterhalen

Gebeurt dat op meerdere momenten aan een derde partij, dan is er een goede mogelijkheid dat die partij regelmatig dezelfde locatie ziet gekoppeld aan dat unieke nummer. Die locatie zal dan waarschijnlijk het woonadres van de gebruiker zijn, legt cameron verder uit op zijn blog.

De naam van de persoon is vervolgens makkelijk op te zoeken via omgekeerde telefoon- of adresdatabases. Cameron vindt de manier waarop Apple in zijn voorwaarden schrijft over niet-privacygevoelige gegevens dan ook "verdacht".

Opt-out geen optie

Apple heeft in juni de voorwaarden voor gebruik van zijn populaire iTunes Store gewijzigd. Daarbij moet de gebruiker akkoord gaan met het vergaren van informatie, die volgens Apple niet-persoonlijk is.

Niet akkoord gaan, komt neer op buitensluiting van de iTunes app-winkel. Dat geldt dus voor zowel de online-muziekwinkel als voor de app store voor de iPhone, iPad en iPod Touch.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Microsoft hekelt datavergaring Apple

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.