© PXimport

Met uw smartphone in de cloud

Geplaatst: 16 januari 2012 - 15:43

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Martin Gijzemijter

Het is nog niet eens zo heel lang geleden dat een mobiele telefoon precies dat was: een draagbaar telefoontoestel, met als 'briljante' extra dat u er Snake op kon spelen. Tegenwoordig heten telefoons geen mobieltjes meer, maar smartphones en kunt u er veel meer mee doen. Maar hoe kunnen we de smartphone gebruiken om het leven onderweg eenvoudiger te maken?

De cloud?

Het is nogal een populaire term de laatste tijd: de cloud. Het klinkt allemaal heel high-tech en zelfs een beetje zweverig, en vooral dat laatste kan kloppen. Want alle technische details ten spijt, betekent werken in de cloud eigenlijk niets anders dan dat de informatie die u benadert zich niet bevindt op het apparaat dat u in handen hebt (of dit nu een smartphone, een tablet of een pc is), maar ergens op een server elders staat (en dus in feite 'in de lucht hangt'). Dat is handig, omdat het aantal apparaten waar we onze informatie op bewaren (of bewaarden) snel groeit, en het veel efficiënter is om die informatie op een centrale plek te bewaren.

Wolkenvrees

Overal en altijd bij uw informatie kunnen is natuurlijk ontzettend handig. Of dat nu om een spelletje gaat, uw e-mail, of de bestanden waar u veel mee werkt (of zelfs het programma waarmee u dat doet). Toch bestaat er bij veel mensen angst om volledig op die cloud over te stappen. Want wat als er even geen internet is? Wat als de boel plat gaat? Een begrijpelijke angst. Echter, wie de opkomst van de mobiele telefoon heeft meegemaakt herkent dat gevoel nog wel. Vroeger waren we helemaal niet bereikbaar onderweg. Durven we wel te vertrouwen op een mobieltje? Wat als het netwerk plat gaat? Het is niet onmogelijk en het gebeurt echt wel eens. Maar dat is zo sporadisch en vaak van zo'n korte duur, dat de gigantische voordelen van het gebruik van een mobiele telefoon of smartphone niet opwegen tegen het mogelijke risico.

1. Reisplanner

Heel vroeger hadden we het spoorboekje, daarna hadden we de online reisplanner van de NS. Allemaal prachtig, totdat er onderweg iets misgaat en er van de planning weinig overblijft. U kunt dan natuurlijk naar het NS-informatiepunt lopen, maar helaas zijn die ook niet altijd op de hoogte van de actuele stand van zaken. In dit soort situaties komt een smartphone goed van pas. Iedere telefoon met internetverbinding stelt u in staat om te surfen naar de sites van de NS of naar 9292ov.nl. Hebt u een iPhone of een telefoon met Android, dan zijn vertragingen (op de irritatie na) helemaal geen probleem meer. Er zijn namelijk diverse apps (zoals Trein voor de iPhone), waarmee u de route opnieuw kunt berekenen, en waarbij actuele storingen worden meegenomen in de planning. Zo kunt u dus net even die trein halen die van spoor 2 vertrekt, waar u anders niet van had geweten. 9292ov.nl heeft overigens ook een app voor zowel iOS als Android, hetgeen betekent dat u niet alleen snel kunt schakelen als het om de trein gaat, maar ook bussen enzovoort kunt meenemen in uw aangepaste route.

© PXimport

Trein is een goede app voor de iPhone waarmee u uw reisroutes kunt berekenen inclusief eventuele vertraging.

2. Gps

Steeds meer smartphones hebben een ingebouwde gps en dat is van onschatbare waarde. Opmerkelijk is dat niet iedereen die waarde ziet, omdat 'wat moet ik met een gps, ik heb al een TomTom' geen zeldzame opmerking is. Combineer de gps echter met online gegevens, en er gaat een wereld aan mogelijkheden open. U hebt wellicht een TomTom in de auto, maar hoe zit het als u in een wildvreemde stad bent en u moet op zoek naar een bepaald hotel? Natuurlijk wist u voor het gps-tijdperk de weg uiteindelijk ook wel te vinden, maar hoe makkelijk is het om het adres van de locatie in te typen, en simpelweg de instructies van de gps te volgen? Het is niet alleen minder stressvol, u ziet ook veel meer van de stad doordat u niet gefixeerd bent op het zoeken van uw locatie. Maar wat als u ergens heen wilt waar u de locatie niet van kent? Juist dan komt de locatie-gps in combinatie met internet van pas. Stel, u bent medicijnen vergeten en moet op zoek naar de dichtstbijzijnde apotheek? In Google Maps (of op bijvoorbeeld de iPhone de app Kaarten) zoekt u simpelweg op Apotheek, waarna, aan de hand van uw locatiegegevens, de dichtstbijzijnde apotheek wordt gezocht.

© PXimport

Met behulp van gps en internet kunt u heel eenvoudig vinden wat u in de buurt zoekt.

3. Sociale gps

Naast functionele aspecten, heeft gps ook onverwachte sociale aspecten. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat iedereen dankzij gps kan zien waar u bent, maar indien u daar prijs op stelt, kunt u die informatie heel bewust delen. Een voorbeeld hiervan is Foursquare. Via deze website of via een app voor uw smartphone, kunt u eenvoudig 'inchecken' op bepaalde locaties. Dit houdt simpelweg in dat u laat weten waar u bent. Dat kan leiden tot leuke ontmoetingen van andere (bevriende) Foursquare-leden die toevallig ook op die locatie zijn. Eén ding is zeker, zodra u zo'n dienst actief gebruikt, zult u verbaasd staan van hoeveel mensen u normaliter op een haartje na mist. Een andere leuke vorm van 'social gps', zijn zogeheten social meeting apps, zoals WhosHere op de iPhone. Met een dergelijke app kunt u, wanneer u bijvoorbeeld in een onbekende stad bent, heel eenvoudig nieuwe mensen ontmoeten aan de hand van uw locatie. Het is wel jammer dat dit soort apps vaak meer op dating-apps lijken dan op manieren voor een onschuldige gezellige ontmoeting, maar dat de techniek werkt, is een feit.

© PXimport

Dankzij gps en een website als Foursquare, kunt u bekenden tegenkomen die u normaal gesproken voorbij was gelopen.

4. Social sharing

Social sharing is nog een sociaal element dat we aanstippen, simpelweg vanwege het feit dat de kracht van social networking steeds grotere en belangrijkere vormen aanneemt. Stelt u zich eens voor, u hebt honger en staat voor een restaurant, maar hebt geen idee of het eten er goed is, de bediening vriendelijk is enzovoort. Vroeger was dat een kwestie van een gokje wagen, maar tegenwoordig is dat niet meer nodig. Alle informatie die u nodig hebt over het restaurant (of wat voor winkel of bedrijf u ook zoekt) is aanwezig in de cloud. Met een website als Yelp kunt u aan deze informatie komen (Yelp is ook beschikbaar als app voor iPhone en Android). U voert simpelweg de naam in van het bedrijf waar u iets van wilt weten, in dit geval een restaurant, en u krijgt direct reacties van andere gebruikers te zien. Dit soort diensten maken de consument overigens zeer machtig, want een negatieve recensie kan klanten voor de deur wegjagen. Overigens is Yelp in Nederland pas in december 2010 gestart, dus nog lang niet alle bedrijven zijn erop te vinden, maar dit worden er snel meer. Daarnaast kunt u altijd zelf een bedrijf toevoegen als u een positieve of negatieve ervaring hebt.

© PXimport

De consument wordt machtiger. Dankzij social sharing weet u van tevoren of een restaurant, winkel of bedrijf aangeraden wordt.

5. Muziek

Telefoons hebben steeds meer opslagcapaciteit, maar feit is dat ze dankzij de cloud steeds minder opslagcapaciteit nodig hebben. Want u kunt uw smartphone volstoppen met uw favoriete muziek, maar het is ook mogelijk om die muziek rechtstreeks vanuit de cloud te streamen. Een zeer handige dienst hiervoor is Spotify. Spotify stelt u in staat om muziek af te spelen, zonder dat u dit eerst hoeft te downloaden (of te kopen). Om de muziek rechtstreeks op uw telefoon te streamen, kunt u de app downloaden (beschikbaar voor iPhone, Android, Symbian, Windows Phone en Palm). Muziek van Spotify kunnen streamen is erg prettig, aangezien Spotify een database heeft van maar liefst 15 miljoen liedjes. Klein nadeel: er zijn wat veranderingen gaande met betrekking tot de internetbundel bij de verschillende providers, waardoor het iets minder aantrekkelijk wordt om eindeloos muziek te streamen. Al zal het nog steeds vele malen goedkoper zijn dan wanneer u al die tracks zelf downloadt om op uw smartphone te zetten. Een ander nadeel (dat vooral voor deze tip geldt) is dat u het natuurlijk direct merkt als de internetverbinding op uw telefoon hapert.

© PXimport

Het is niet langer nodig om urenlang bezig te zijn met het uitzoeken van muziek voor op uw smartphone. U streamt het simpelweg realtime!

6. Boodschappen

Geloof het of niet, maar zelfs tijdens het winkelen kan uw smartphone uitkomst bieden. Een mooi voorbeeld hiervan is de app Prijsvergelijk.nl (gratis) voor de iPhone en Android-telefoons. Stel u loopt in de winkel en ziet een product dat u graag wilt kopen (bijvoorbeeld een dvd). U start de app en richt de camera van uw smartphone op de streepjescode van het product, om deze te scannen. Zodra de streepjescode gescand is, gaat de app op zoek naar het product in de online database. De kans is groot (zeker met een prijsgevoelig product als dvd's) dat u het ergens anders een stuk goedkoper kunt krijgen, waardoor u het product terug in de schappen kunt leggen of de prijs omlaag kunt proberen te praten. Maar ook boodschappen doen kan makkelijker dankzij de smartphone. De app Appie (van Albert Heijn) voor zowel Android-telefoons als de iPhone, vertelt u niet alleen wat er in de aanbieding is, maar toont u ook de optimale route door de winkel heen, zodat u extra efficiënt kunt winkelen. Combineer dat met de mogelijkheid om in de winkel een recept online te zoeken en de ingrediënten naar uw boodschappenlijstje te sturen, en u hebt een geheel nieuwe winkelervaring.

© PXimport

Zelfs winkelen kan eenvoudiger dankzij de cloud. Appie is daarvan een mooi voorbeeld.

7. Mobiel betalen

Gezien het feit dat nagenoeg iedereen een mobiele telefoon heeft, is het niet meer dan logisch dat de smartphone wordt gezien als het betaalmiddel van de toekomst. Een technologie waar hard aan gewerkt wordt is NFC (Near Field Communication). Wanneer winkels uitgerust zijn met NFC-technologie, kunnen smartphones (mits ze dezelfde technologie bevatten) heel simpel even langs een betaalpunt gehaald worden om een betaling te voltooien. Grote Amerikaanse bedrijven als Starbucks, waar veel transacties worden uitgevoerd, zijn NFC aan het testen als betaalmethode. Tot die tijd kunnen we de smartphone al wel op een andere manier gebruiken als betaalmiddel. Steeds meer banken brengen namelijk apps uit voor smartphones. Zo is het met de apps van de Rabobank en ABN Amro mogelijk om uw saldo online te bekijken en om snel transacties uit te voeren. Wanneer iemand u eraan herinnert dat u hem of haar nog een tientje schuldig bent, kunt u die schuld nu ter plekke digitaal vereffenen via uw smartphone, en dat is weer een taak minder om uw geest mee te vullen. Overigens hoeft u niet bang te zijn dat u extreem veel risico loopt. De meeste van deze apps stellen u alleen in staat vrij over te maken naar rekeningen waarnaar u al eens eerder hebt overgeboekt.

© PXimport

Snel even geld overmaken naar iemand, daar hebt u geen computer meer voor nodig. Dat kan gewoon onderweg. U kunt letterlijk in de trein uw bankzaken regelen.

8. Augmented Reality

Tot slot nog een ontwikkeling die heel erg als sciencefiction voelt, maar toch echt al bestaat: Augmented Reality. Letterlijk betekent dit aangevulde realiteit en dat is dan ook precies wat het is. Door alle componenten in de smartphone (camera, gps, kompas enzovoort) met elkaar te combineren en deze vervolgens te koppelen aan de eindeloze hoeveelheid informatie op internet (de cloud), gaat er een wereld aan mogelijkheden open. Zo is het bijvoorbeeld (theoretisch) mogelijk om de camera van uw smartphone te richten op een gebouw. Dit gebouw wordt vervolgens herkend door de combinatie gps, camera en kompas, en wordt gekoppeld aan de informatie die u hier op internet over kunt vinden. Zo verandert de smartphone dus in een heuse reisgids, die u informatie kan geven over de dingen die u onderweg tegenkomt. Het is zelfs mogelijk om een video over het beeld dat u ziet te leggen (een veelgenoemd voorbeeld is een voorbeeld waarin u de telefoon richt op Ground Zero, en vervolgens de beelden van de aanslagen geprojecteerd ziet). U hebt hier uiteraard wel software voor nodig, zoals de app Layer voor Android-telefoons en de iPhone. Uiteraard moet online content wel eerst aan de locaties gekoppeld worden, dus het kan nog wel even duren voordat de hele wereld voorzien is van een augmented laag (vandaar de naam Layar).

© PXimport

Augmented reality gaat zeer belangrijk worden in de toekomst. Het stelt u in staat om online informatie te projecteren op de wereld die u ziet.

Augmented Reality gaat echter nog veel verder dan dit. Stelt u zich eens voor dat u langs een poster van een theatervoorstelling loopt, de telefoon op deze poster richt, en er in beeld een knop verschijnt waarmee u direct kunt boeken. Maar het kan nog futuristischer. U bent bijvoorbeeld niet zo goed in kaartlezen en bent op zoek naar een bepaalde locatie. In plaats van op de kaart kijken, kunt u de smartphone voor u houden, waarna er pijlen in beeld verschijnen die u driedimensionaal de richting wijzen. Overigens hoeft het niet allemaal nuttig te zijn. Omdat er foto's en zelfs video over het beeld dat u in het scherm van uw smartphone ziet kan worden gelegd, leent Augmented Reality zich ook prima voor spelletjes. Zo kunt u een compleet andere wereld zien met opdrachten en missies, waar de rest van de wereld niets van ziet. Dit is bijvoorbeeld gedaan in de Efteling. Wanneer u de app Layar installeert en de telefoon in de Efteling richt op de levensgrote kluis, kunt u een verhaal bekijken dat over het beeld wordt geprojecteerd, of een interactief spel spelen met deze kluis. Het zijn allemaal nog maar simpele voorbeelden en een fractie van wat er komen gaat.

© PXimport

De Efteling heeft een goed voorbeeld gegeven van hoe Augmented Reality de wereld verandert in een speeltuin.

Internetbundel

We hebben het elders in dit artikel al even genoemd, maar er is het een en ander aan het veranderen met betrekking tot de ­internetbundels bij mobiele telefoonproviders. Voorheen was het bij veel providers zo dat u een vast bedrag betaalde, en daarvoor zoveel kon internetten als u wilde. Dat is men nu aan het veranderen, door limieten in te stellen en klanten te laten betalen wanneer zij deze overschrijden. Dat klinkt heel negatief, maar is eigenlijk een goede ontwikkeling. Het is vooral bedoeld om diegenen aan te pakken die de laptop aansluiten op de smartphone, en vervolgens internetten alsof het een vaste lijn betreft. Hoe deze trend zich gaat ontwikkelen is nog niet duidelijk, maar houd het dataverkeer in de gaten wanneer u veel gebruikmaakt van de cloud.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten