Met uw smartphone in de cloud

Door: Martin Gijzemijter | 16 januari 2012 17:43

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Het is nog niet eens zo heel lang geleden dat een mobiele telefoon precies dat was: een draagbaar telefoontoestel, met als 'briljante' extra dat u er Snake op kon spelen. Tegenwoordig heten telefoons geen mobieltjes meer, maar smartphones en kunt u er veel meer mee doen. Maar hoe kunnen we de smartphone gebruiken om het leven onderweg eenvoudiger te maken?

De cloud?

Het is nogal een populaire term de laatste tijd: de cloud. Het klinkt allemaal heel high-tech en zelfs een beetje zweverig, en vooral dat laatste kan kloppen. Want alle technische details ten spijt, betekent werken in de cloud eigenlijk niets anders dan dat de informatie die u benadert zich niet bevindt op het apparaat dat u in handen hebt (of dit nu een smartphone, een tablet of een pc is), maar ergens op een server elders staat (en dus in feite 'in de lucht hangt'). Dat is handig, omdat het aantal apparaten waar we onze informatie op bewaren (of bewaarden) snel groeit, en het veel efficiënter is om die informatie op een centrale plek te bewaren.

Wolkenvrees

Overal en altijd bij uw informatie kunnen is natuurlijk ontzettend handig. Of dat nu om een spelletje gaat, uw e-mail, of de bestanden waar u veel mee werkt (of zelfs het programma waarmee u dat doet). Toch bestaat er bij veel mensen angst om volledig op die cloud over te stappen. Want wat als er even geen internet is? Wat als de boel plat gaat? Een begrijpelijke angst. Echter, wie de opkomst van de mobiele telefoon heeft meegemaakt herkent dat gevoel nog wel. Vroeger waren we helemaal niet bereikbaar onderweg. Durven we wel te vertrouwen op een mobieltje? Wat als het netwerk plat gaat? Het is niet onmogelijk en het gebeurt echt wel eens. Maar dat is zo sporadisch en vaak van zo'n korte duur, dat de gigantische voordelen van het gebruik van een mobiele telefoon of smartphone niet opwegen tegen het mogelijke risico.

1. Reisplanner

Heel vroeger hadden we het spoorboekje, daarna hadden we de online reisplanner van de NS. Allemaal prachtig, totdat er onderweg iets misgaat en er van de planning weinig overblijft. U kunt dan natuurlijk naar het NS-informatiepunt lopen, maar helaas zijn die ook niet altijd op de hoogte van de actuele stand van zaken. In dit soort situaties komt een smartphone goed van pas. Iedere telefoon met internetverbinding stelt u in staat om te surfen naar de sites van de NS of naar 9292ov.nl. Hebt u een iPhone of een telefoon met Android, dan zijn vertragingen (op de irritatie na) helemaal geen probleem meer. Er zijn namelijk diverse apps (zoals Trein voor de iPhone), waarmee u de route opnieuw kunt berekenen, en waarbij actuele storingen worden meegenomen in de planning. Zo kunt u dus net even die trein halen die van spoor 2 vertrekt, waar u anders niet van had geweten. 9292ov.nl heeft overigens ook een app voor zowel iOS als Android, hetgeen betekent dat u niet alleen snel kunt schakelen als het om de trein gaat, maar ook bussen enzovoort kunt meenemen in uw aangepaste route.

Trein is een goede app voor de iPhone waarmee u uw reisroutes kunt berekenen inclusief eventuele vertraging.

2. Gps

Steeds meer smartphones hebben een ingebouwde gps en dat is van onschatbare waarde. Opmerkelijk is dat niet iedereen die waarde ziet, omdat 'wat moet ik met een gps, ik heb al een TomTom' geen zeldzame opmerking is. Combineer de gps echter met online gegevens, en er gaat een wereld aan mogelijkheden open. U hebt wellicht een TomTom in de auto, maar hoe zit het als u in een wildvreemde stad bent en u moet op zoek naar een bepaald hotel? Natuurlijk wist u voor het gps-tijdperk de weg uiteindelijk ook wel te vinden, maar hoe makkelijk is het om het adres van de locatie in te typen, en simpelweg de instructies van de gps te volgen? Het is niet alleen minder stressvol, u ziet ook veel meer van de stad doordat u niet gefixeerd bent op het zoeken van uw locatie. Maar wat als u ergens heen wilt waar u de locatie niet van kent? Juist dan komt de locatie-gps in combinatie met internet van pas. Stel, u bent medicijnen vergeten en moet op zoek naar de dichtstbijzijnde apotheek? In Google Maps (of op bijvoorbeeld de iPhone de app Kaarten) zoekt u simpelweg op Apotheek, waarna, aan de hand van uw locatiegegevens, de dichtstbijzijnde apotheek wordt gezocht.

Met behulp van gps en internet kunt u heel eenvoudig vinden wat u in de buurt zoekt.

3. Sociale gps

Naast functionele aspecten, heeft gps ook onverwachte sociale aspecten. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat iedereen dankzij gps kan zien waar u bent, maar indien u daar prijs op stelt, kunt u die informatie heel bewust delen. Een voorbeeld hiervan is Foursquare. Via deze website of via een app voor uw smartphone, kunt u eenvoudig 'inchecken' op bepaalde locaties. Dit houdt simpelweg in dat u laat weten waar u bent. Dat kan leiden tot leuke ontmoetingen van andere (bevriende) Foursquare-leden die toevallig ook op die locatie zijn. Eén ding is zeker, zodra u zo'n dienst actief gebruikt, zult u verbaasd staan van hoeveel mensen u normaliter op een haartje na mist. Een andere leuke vorm van 'social gps', zijn zogeheten social meeting apps, zoals WhosHere op de iPhone. Met een dergelijke app kunt u, wanneer u bijvoorbeeld in een onbekende stad bent, heel eenvoudig nieuwe mensen ontmoeten aan de hand van uw locatie. Het is wel jammer dat dit soort apps vaak meer op dating-apps lijken dan op manieren voor een onschuldige gezellige ontmoeting, maar dat de techniek werkt, is een feit.

Dankzij gps en een website als Foursquare, kunt u bekenden tegenkomen die u normaal gesproken voorbij was gelopen.

4. Social sharing

Social sharing is nog een sociaal element dat we aanstippen, simpelweg vanwege het feit dat de kracht van social networking steeds grotere en belangrijkere vormen aanneemt. Stelt u zich eens voor, u hebt honger en staat voor een restaurant, maar hebt geen idee of het eten er goed is, de bediening vriendelijk is enzovoort. Vroeger was dat een kwestie van een gokje wagen, maar tegenwoordig is dat niet meer nodig. Alle informatie die u nodig hebt over het restaurant (of wat voor winkel of bedrijf u ook zoekt) is aanwezig in de cloud. Met een website als Yelp kunt u aan deze informatie komen (Yelp is ook beschikbaar als app voor iPhone en Android). U voert simpelweg de naam in van het bedrijf waar u iets van wilt weten, in dit geval een restaurant, en u krijgt direct reacties van andere gebruikers te zien. Dit soort diensten maken de consument overigens zeer machtig, want een negatieve recensie kan klanten voor de deur wegjagen. Overigens is Yelp in Nederland pas in december 2010 gestart, dus nog lang niet alle bedrijven zijn erop te vinden, maar dit worden er snel meer. Daarnaast kunt u altijd zelf een bedrijf toevoegen als u een positieve of negatieve ervaring hebt.

De consument wordt machtiger. Dankzij social sharing weet u van tevoren of een restaurant, winkel of bedrijf aangeraden wordt.

0 Reactie(s) op: Met uw smartphone in de cloud

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.