Met dit trucje knip en plak je twee dingen tegelijk op je Mac

Door: Lub Snoek | 06 juli 2016 07:21

How To

Het is je vast wel eens overkomen: je hebt net een afbeelding geknipt of gekopieerd om later te plakken en je ontdekt nog een stukje tekst dat je wil kopiëren of knippen. Gelukkig kan dat zonder de afbeelding van je klembord te verwijderen!

Je bent er vast van overtuigd dat een computer maar één klembord heeft en je dus maar één object tegelijk kunt knippen of kopiëren. Je Mac heeft echter een secundair klembord. Lees ook: 20 handige sneltoetsen voor je Mac.

Knippen en plakken met Control+K

Waar je normaal gesproken knipt (Command+X), kopieert (Command+C) en plakt (Command+V), gebruik je voor het secundaire klembord de Control-toets. Als je iets naar je secundaire klembord wil knippen, selecteer je een stuk tekst en knip je dit met Control+K. Vervolgens kun je de tekst plakken met Control+Y.

Je leest het goed, met het secundaire klembord kun je alleen knippen en plakken. De kopieer-functie is echter makkelijk na te bootsen door de tekst simpelweg gelijk na het knippen weer terug te plakken en vervolgens dezelfde tekst op een andere plek te plakken.

Waar je normaal knipt en plakt met Command, gebruik je deze keer Control-, K- en Y-toetsen.

Alleen tekst

Een nadeel van het secundaire klembord is dat de truc alleen werkt met tekst en dat lang niet elke app het ondersteunt. Zo herkent de Word-applicatie het secundaire klembord niet en is het ons alleen gelukt met apps als Agenda, Notities en Safari.

Wij zijn buiten de vaste OS X-apps nog geen apps tegengekomen waarin het secundaire klembord werkt, maar dat neemt niet weg dat het een fijn trucje is als je binnen Safari of Mail meerdere dingen wil copypasten. Wil je echt meerdere dingen kunnen kopiëren en plakken? Dan zijn apps als QuickSilver een goede oplossing.

0 Reactie(s) op: Met dit trucje knip en plak je twee dingen tegelijk op je Mac

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.