Magneten in iPad kunnen pacemaker uitschakelen

Door: Wouter Hoeffnagel | 12 mei 2013 15:06

iPad

Het gebruik van een iPad blijkt niet zonder risico voor mensen die afhankelijk zijn van een pacemaker. Een onderzoek van een student wijst uit dat de magneten in een iPad de pacemaker kunnen uitschakelen, met ernstige risico's tot gevolg.

Het probleem is ontdekt door de student 'Chien' van een school in Stockton, Californië. De scholier onderzocht het effect van de iPad op 19 vrijwilligers die allen een pacemaker hebben. De testpersonen is gevraagd te doen alsof zij met de iPad in slaap vallen en de iPad op hun borst te leggen. De iPad schakelde in 18,8 procent van de gevallen de pacemaker uit.

Pacemakers uitschakelen

Een pacemaker is een apparaat dat het hart van mensen ondersteunt. Het apparaat kan worden gebruikt om een te laag of juist een te snel hartritme te corrigeren. Het apparaat kan hartfalen of een hartstilstand voorkomen. Een pacemaker wordt in het lichaam van een mens geïmplanteerd en is dus niet zo maar te bereiken. Het apparaat kan daarom met behulp van een magneet worden uitgeschakeld, zonder dat de eigenaar opnieuw geopereerd hoeft te worden.

Ook de iPad is echter voorzien van magneten, die worden gebruikt om de Smart Cover op zijn plek te houden. Deze magneten blijken in sommige gevallen dus sterk genoeg om de pacemaker uit te schakelen. Het probleem doet zich overigens alleen voor als de iPad zeer dicht tegen de borstkast wordt gehouden. De magneet is niet krachtig genoeg om de pacemaker uit te schakelen als deze op 'normale' leesafstand wordt gehouden.

Voor het eerst getest

Al langer bestond het vermoeden dat de iPad pacemakers zou kunnen beïnvloeden. Het is echter de eerste keer dat deze theorie ook daadwerkelijk getest is. Apple adviseert overigens een iPad nooit direct op je borst te leggen. Ook fabrikanten van pacemakers raden het af apparaten met een magneet dicht bij de pacemaker te houden.

0 Reactie(s) op: Magneten in iPad kunnen pacemaker uitschakelen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.