macOS Sierra - Meer update dan nieuw besturingssysteem

Door: Martin Gijzemijter | 30 september 2016 11:14

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Volgende

Apple Watch unlock

We zijn hier op de redactie natuurlijk wel een beetje nerds, maar we wachten al jaren op de (native) mogelijkheid om onze Mac te unlocken met behulp van de vingerafdruksensor op onze iPhone. Officieel omdat dat heel erg veilig is, maar stiekem ook vooral omdat het heel erg Knight Rider-achtig aanvoelt. Die functionaliteit heeft Apple nog steeds niet ingebouwd, wél is het mogelijk om vanaf nu je Mac te unlocken met behulp van je Apple Watch. In de basis werkt het heel eenvoudig: zodra je binnen een bepaalde afstand van je Mac komt, met een ontgrendelde Apple Watch (kortom, eentje die je om je pols draagt) zal de Mac automatisch ontgrendeld worden. Als trotse bezitters van een Apple Watch vinden we deze functie geweldig en superhandig, maar in alle eerlijkheid: de massa in Nederland (en daarbuiten) die geen Apple Watch heeft zal dat natuurlijk een worst wezen. Daarbij werkt de functie goed zodra hij is ingesteld, maar is het een behoorlijk drama eer het zover is, waarbij Apple totaal geen uitleg geeft hoe en wat je daarvoor moet doen.

Universeel klembord

Zoals we in het intro al aangaven, het zijn vaak de subtiele vernieuwingen in de besturingssystemen van Apple waar we zo enthousiast van worden en het Universeel Klembord is daar eentje van. In de basis is het heel eenvoudig: het is een klembord dat wordt gesynchroniseerd met al je andere apparaten. Wat dat effectief inhoudt, is dat je iets kunt kopiëren op je Mac, en dat vervolgens kunt plakken op je iPhone en andersom. Dit is typisch zo’n functie waarvan je bij het lezen denkt: grappig, maar dat je in werkelijkheid zó vaak zult gebruiken dat je over een maand of twee vergeten bent dat kopiëren en plakken op verschillende apparaten niet de gewoonste zaak van de wereld is.

Apple Music

Fan van Apple Music zijn we eigenlijk nog nooit geweest. Misschien heeft dat iets te maken met het feit dat het enorm voelt alsof Apple met dit platform geprobeerd heeft (en nog steeds probeert) om zichzelf relevant te houden op het gebied van muziek en dat dit product niet daadwerkelijk geboren is uit de behoefte om een beleving beter of efficiënter te maken. Sowieso heeft Apple een slechte reputatie op dit gebied, want iTunes is – zelfs onder de meest fanatieke Apple-gebruikers – een behoorlijk verguisd programma. In Sierra heeft Apple Music een behoorlijke metamorfose gekregen. Belangrijkste vernieuwing is het tabblad Voor Jou, waarmee Apple (in de stijl van Spotify) je content voorschotelt die speciaal is geselecteerd op basis van je interesses en de artiesten die je volgt. De interface is strakker en cleaner, maar als een prettige, natuurlijke, service voelt het nog steeds niet.

macOS Sierra Music

Foto’s

Net als Berichten, heeft Apple de app Foto’s zowel in iOS 10 als in Sierra flink op de schop genomen, waarbij beide platformen op dit gebied wél dezelfde functionaliteiten hebben. Als je onze review van iOS 10 hebt gelezen, dan weet je dat we behoorlijk enthousiast zijn over Foto’s. De gezichtsherkenning werkt fenomenaal (uiteraard niet altijd foutloos) en de mogelijkheid om foto’s te doorzoeken op basis van de (gescande) inhoud is wat ons betreft een geschenk uit de hemel. Dat is in Sierra nog een stukje interessanter dan in iOS, omdat je je op je Mac naast de gesynchroniseerde foto’s, ook de foto’s kunt importeren vanaf je spiegelreflexcamera, en die worden net zo hard gescand.

iCloud Drive

Tot slot – wat ons betreft – de allerbelangrijkste verandering in Sierra, namelijk de volledige integratie van iCloud. Je kon iCloud natuurlijk al gebruiken om reservekopieën te maken, foto’s te synchroniseren enzovoort, maar in Sierra is Apple nog een stapje verder gegaan. Wanneer je de optie hiervoor in Systeemvoorkeuren aanzet, kun je iCloud zo instellen dat de gehele inhoud van je bureaublad én de inhoud van je map Documenten automatisch gesynchroniseerd wordt met iCloud, hetgeen niet alleen betekent dat ze veilig staan, maar ook dat je ze kunt benaderen op al je andere apparaten die iCloud gebruiken. Het betekent simpelweg dat het idee achter iCloud: toegang tot al je bestanden op alle apparaten, zo langzamerhand volledig gematerialiseerd is. Wel vinden we het een gemiste kans dat je de optie alleen aan of uit kunt zetten, en niet zelf kunt bepalen welke mappen er precies gesynchroniseerd worden, oftewel, je mag een flinke hoeveelheid opslagcapaciteit bij Apple hebben, wil je van deze functie gebruik kunnen maken.

Geoptimaliseerde opslag

Een andere nieuwe mogelijkheid binnen iCloud is Geoptimaliseerde Opslag. Interessant is dat dit maar een heel bescheiden vinkje is in het menu iCloud in Systeemvoorkeuren, maar dat de consequenties aanzienlijk zijn, in de gunstige zin van het woord. Wanneer je Geoptimaliseerde Opslag inschakelt, analyseert Apple de bestanden op je harde schijf, en plaatst bestanden die je zelden gebruikt in iCloud en verwijdert ze van je harde schijf. Je zult merken, zodat je deze functie gebruikt, dat je in één klap veel meer ruimte vrij hebt op je harde schijf, terwijl je geen bestanden lijkt te missen. Twee nadelen aan deze functie: helemaal feilloos werkt hij niet (af en toe wordt er ook een bestand verplaatst dat je wél gebruikt) en wederom: tenzij je een flinke hoeveelheid opslagcapaciteit hebt, heb je hier niets aan.

Conclusie

Al met al is Sierra een weinig spectaculaire update. Heel erg is dat natuurlijk niet, immers, je betaalt geen stuiver voor het besturingssysteem. Veel van de wijzigingen die zijn doorgevoerd hebben niet zo heel veel om het lijf: een iets betere versie van Berichten, een spraakassistent die je waarschijnlijk niet zult gebruiken, en een metamorfose van Apple Music die de dienst – wat ons betreft – nog altijd niet veel interessanter maakt. Dat wil niet zeggen dat Sierra waardeloos is, in tegendeel. De subtiele veranderingen, zoals het Universeel Klembord, de doorzoekbaarheid van foto’s en uiteraard de mogelijkheid om je hele bureaublad te synchroniseren, maken de ervaring voor ons een stuk prettiger. Echter, voor twee van die drie functies heb je extra opslagcapaciteit bij Apple nodig, en dat heeft lang niet iedereen. Daarmee voelt Sierra meer als een tussentijdse update, dan als een volledig nieuw besturingssysteem.

0 Reactie(s) op: macOS Sierra - Meer update dan nieuw besturingssysteem

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.