macOS als veelzijdig woordenboek en encyclopedie

Door: Ronald Smit | 04 april 2018 08:54

Het woordenboek van macOS bevat ook een handige Wikipedia-module
How To

De standaard in macOS ingebouwde woordenboeken zijn relatief onbekend. Maar ze zijn verdraaid handig. Bovendien kan je extra woordenboeken toevoegen.

Iedereen die regelmatig schrijft heeft tenminste af en toe behoefte aan een woordenboek. Gewoon om de spelling van een weinig gebruikt woord even te checken. Of de betekenis van een onbekend woord op te zoeken. Het aardige is dat macOS van huis uit al over onder meer een Prisma-woordenboek Nederlands beschikt. Deze woordenboeken worden bijvoorbeeld gebruikt voor spellingscontrole in diverse programma's. Maar je kunt ze ook meer actief inzetten, bijvoorbeeld als vertaalhulp. Zo is er namelijk óók een Nederlands-Engels woordenboek waarmee je snel een woord kunt vertalen. Dan is er het Apple-woordenboek, waarin je alles op kunt zoeken betreffende Apple-gerelateerde zaken. En tot slot is er de Wikipedia-module waarmee je de bekende online encyclopedie snel in een handzaam en overzichtelijk formaat doorzoekt. Al dit moois in de vorm van het programma Woordenboek vind je in Finder onder Programma's.

Het woordenboek van macOS bevat ook een handige Wikipedia-module

Meer woordenboeken

De werking van Woordenboek spreekt voor zich. Tik een woord in het zoekveld en kies een van de beschikbare woordenboeken. Of ga voor Alle en je krijgt een lijst van 'hits' uit alle woordenboeken, inclusief Wikipedia. Mocht je behoefte hebben aan andere woordenboeken, dan zijn er meer te activeren in het programma. Klik daarvoor in de menubalk op Woordenboek en dan op Voorkeuren. Selecteer vervolgens de beschikbare exemplaren. Desgewenst is de volgorde te veranderen door het slepen van woordenboeken; de volgorde wordt weerspiegeld in de volgorde van de knoppen in de menubalk van het programma.

Voeg een extra woordenboek toe aan het programma

Tabbladen

Voor de 'veelzoekers' is het goed om te weten dat Woordenboek ook tabbladen kan gebruiken. Klik daarvoor in de menubalk onder Venster op Toon tabbladbalk. Net als in een gemiddelde browser kan je nu via het plusje aan de rechterkant van een tab nieuwe tabbladen toevoegen. Zo wordt de tool een uitermate handig stukje gereedschap voor research. Gevonden omschrijvingen kunnen desgewenst afgedrukt worden. En mocht je er behoefte aan hebben, dan ondersteunt dit programma ook dicteren.

0 Reactie(s) op: macOS als veelzijdig woordenboek en encyclopedie

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.