MacBook in de cloud: Dezelfde bestanden op meerdere Macs

© PXimport

MacBook in de cloud: Dezelfde bestanden op meerdere Macs

Geplaatst: 16 mei 2014 - 04:30

Aangepast: 24 november 2022 - 10:39

Redactie ID.nl

Voor de meeste mensen is één computer waarschijnlijk voldoende. Dat kan een desktop of laptop zijn, of misschien kun je vooruit met een iPad of iPhone. Maar op een gegeven moment krijg je er misschien meer. Op deze manier werk je op al je Apple-computers met dezelfde bestanden.

Wanneer je meerdere iOS apparaten koopt - een iPad voor bij je iPhone, bijvoorbeeld - hoef je je geen zorgen te maken over het overzetten van je software of het synchroniseren van je wachtwoorden. Standaard zijn ze gelinkt aan je Apple ID, en die data wordt naar je nieuwe apparaat gedownload wanneer je het instelt. Dit geldt echter helaas niet voor Macs.

Apple's iCloud dienst biedt beperkte synchronisatiemogelijkheden voor je wachtwoorden en accountgegevens, maar app data wordt niet breed ondersteund; erger nog, nieuwe computers vereisen dat je je oude schijf naar je nieuwe computer kloont, of alle niet-Mac App Store-applicaties overzet. En natuurlijk heeft de gemiddelde Mac laptop een heleboel minder opslagruimte dan de desktops, vooral als je de snelheid van een solid-state drive (SSD) waardeert.

Ik ben dol op mijn drie jaar oude 11-inch MacBook Air. Hij is licht, ultra-draagbaar, en een perfect apparaat om op te schrijven. Maar het is niet het snelste apparaat van dit moment, en het heeft ook weinig opslagruimte - mijn SSD heeft slechts een capaciteit van 120 GB, en mijn applicaties alleen nemen daarvan al een derde in beslag. Aangezien ik veel thuis werk, ga ik vaak van mijn Air naar mijn iMac en terug, en er is niets vervelender dan handmatig bestanden van de ene computer naar de andere te moeten e-mailen of overzetten.

Het blijkt echter dat je met slechts enkele aanpassingen van je laptop de perfecte satellietcomputer kunt maken - en waardevolle harde schijfruimte kunt besparen. Hier zijn een aantal tips om je computers met de cloud te synchroniseren.

Selectief synchroniseren met Dropbox

De recente politieke opschudding terzijde, is Dropbox nog altijd één van de beste manieren om informatie op meerdere computers op te slaan en te benaderen: In je Dropbox map op de ene computer kun je bestanden opslaan die dan meteen verschijnen in de map op de andere computer; je kunt ze ook op het web benaderen. En als je een betaalde account hebt, kun je binnen die map maximaal 500 GB synchroniseren.

Ik betaal voor een 100 GB pakket, maar ik wil niet per se dat alles op mijn Dropbox account op mijn laptop komt te staan - ik heb ook niet genoeg ruimte daarvoor. De 'Selective Sync' optie van de dienst komt hier goed van pas. Hiermee kun je specifieke submappen selecteren om van Dropbox te synchroniseren naar een bepaalde computer.

 

© PXimport

Je kunt Selective Sync inschakelen door naar het menubalkicoon van Dropbox te gaan op je Mac, op het tandwielicoon te klikken, en Preferences te selecteren; selecteer vervolgens het tabblad Account en klik op Change Settings onder Selective Sync. De mappenkeuze is granulair: Je kunt volledige top-level Dropbox mappen synchroniseren (waaronder mijn Macworld werkmap), maar je kunt ook submappen kiezen (zeg, "Observatieproject" binnen "Kunstprojecten") binnen Dropbox zonder dat je de volledige bovenliggende map hoeft te downloaden. Om dit te doen, kies Advanced View.

Selective Sync is vooral belangrijk voor mij vanwege de beperkte opslagruimte op mijn MacBook. Ik denk niet eens dat mijn 88 GB Dropbox map op mijn MacBook Air zou passen! In plaats daarvan laat ik mijn iMac mijn hoofd bestandscollectie behandelen, en synchroniseer ik alleen wat ik nodig heb om te kunnen werken. Als ik iets wil benaderen dat niet meteen beschikbaar is op mijn MacBook Air hoef ik alleen maar naar de Selective Sync instellingen te gaan om het toe te voegen, of ik kan naar Dropbox.com op het web gaan.

Houd je applicaties afgestemd

De grootste hindernis in het gesynchroniseerd houden van je data op verschillende Macs mag dan wel de data zelf zijn, maar ik had nog een probleem dat ik moest aanpakken: Hoe zit het met de data in mijn programma's? Om je een voorbeeld te geven: Ik ben aan dit artikel begonnen op mijn MacBook Air, maar terwijl ik bezig was heb ik een aantal niet opgeslagen bestanden in BBEdit geopend om snel een overzicht in elkaar te zetten, samen met wat links. Het artikel kon ik eenvoudig in mijn Dropbox map opslaan en op mijn iMac openen, maar hoe zit het met die niet opgeslagen notities?

Dropbox is niet alleen goed voor het opslaan van statische bestanden - sommige apps, zoals BBEdit, stellen je in staat om binnen de map ook applicatie ondersteuningsbestanden te synchroniseren. De sleutel zit in de Application Support map van je computer, die verstopt zit in ~/Library: Je programma's gebruiken informatie uit die map om je instellingen op te slaan, niet opgeslagen data te laden, enzovoorts. Als je je programmatoestanden wilt opslaan, versleep dan je BBEdit ondersteuningsmap van ~/Library/Application Support naar een nieuwe Application Support map binnen Dropbox.

Als ik nu BBEdit op mijn iMac open nadat ik het programma op mijn MacBook Air gebruikt heb, staan al mijn niet opgeslagen documenten klaar zodat ik ermee verder kan of ze weg kan gooien.

 

© PXimport

Andere apps bieden ook ondersteuning voor Dropbox synchronisatie: AgileBits's 1Password heeft een Dropbox synchronisatieknop binnen de applicatie, terwijl programma's zoals launch manager Alfred één enkel instellingenbestand op de dienst kan opslaan.

En ik heb nog niet eens de programma's opgenoemd die hun eigen synchronisatie-oplossingen hebben, of applicaties die gebruik maken van Apple's iCloud dienst. Naarmate we afstand nemen van een statisch, enkelvoudig bestandssysteem, worden je programma's afhankelijker van clouddiensten - waardoor jouw app altijd op jouw app lijkt, op welke Mac je het ook opent.

iCloud is niet perfect

Ik gebruik iCloud sinds de oude iTools, dus het is niet verwonderlijk dat ik er door de jaren heen problemen mee heb gehad. Maar ondanks Apple's incidentele incompetentie met clouddiensten, vertrouw ik zelf voor mijn synchronisatie-oplossingen ook op iCloud.

Bijvoorbeeld, een aantal van mijn apps gebruiken iCloud synchronisatie via Dropbox. Zo heb ik mijn persoonlijke e-mail, contactpersonen, agenda's, en herinneringen die ik in de gaten moet houden op mijn Macs en iOS apparaten. En Safari's bladwijzers synchronisatie en iCloud Tabs zijn een aantal van de iCloud functies waar ik dagelijks volledig op vertrouw voor mijn werk - als ik van mijn iMac overstap op mijn MacBook Air kan ik nog steeds snel een lijst met mijn openstaande tabbladen op mijn desktop computer benaderen, en de bladwijzers voor mijn werk zijn er nog gewoon.

 

© PXimport

De iCloud Keychain synchronisatie is niet perfect - daarom pas ik het nu aan met 1Password - maar het begint vorm te krijgen. En hoewel ik niet vaak gebruik maak van Photo Stream is het prettig om te weten dat ik nog een back-up van mijn afbeeldingen heb.

MacBook Air, phone home

Mijn Dropbox trucs en iCloud account werken allemaal redelijk goed om mijn MacBook Air gesynchroniseerd te houden, maar soms moet ik teruggaan naar de bron. En dan gebruik ik Back to My Mac - hiermee kan ik mijn iMac benaderen vanaf mijn MacBook Air, of ik nu drie meter of drieduizend kilometer weg ben. Als je op je desktop een nieuw venster opent, zullen alle ontwaakte en online computers die aan je iCloud account gelinkt zijn te zien zijn onder het deelvenster Shared.

Back to My Mac werkt echter niet altijd - soms geeft de functie gewoon de geest, zelfs als je computers allebei online zijn en klaar zijn om verbinding te maken - maar daarom heb ik juist back-up opties. Edovia's Screens software voor Mac en iOS is mijn belangrijkste programma geworden wanneer Back to My Mac niet werkt, en het is een prima client. Ik had in eerste instantie de mobiele versie voor mijn iPhone en iPad gekocht, aangezien Apple Back to My Mac niet ondersteunt vanaf je iOS apparaten, maar ik ben het programma ook steeds meer gaan gebruiken op mijn desktop.

Wat je favoriete screensharing programma ook is, het is een prima laatste redmiddel voor taken die je niet echt kunt uitvoeren op je laptop. Zelf screenshare ik naar mijn iMac voor processor intensieve taken (zoals het renderen van een video, bijvoorbeeld), of als ik in een programma bezig ben dat geen synchronisatie ondersteunt (zoals het aanpassen van een Photoshop afbeelding voor de header van een artikel).

Je eigen cloudreis

Dit zijn de tips en trucs die goed werken voor mijn Macs, maar misschien heb jij totaal andere manieren om je computers gesynchroniseerd te houden. En dat is geweldig: Ieders werkstroom is verschillend, en wat voor mij en mijn kleine laptop werkt hoeft niet perfect te zijn voor jou. Gebruik deze tips, combineer ze met je eigen methodes, maar vooral: Vind een manier om je geen zorgen meer te hoeven maken over waar je bestanden en applicaties zijn wanneer je van de ene computer op de andere overstapt.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite Macworld.com. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regiogebonden zijn.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten