Mac-virusscanner vindt vooral Windows malware

Sophos maakte gisteren statistieken bekend over gevonden virussen op Mac-computers. Uit de gegevens van het softwarebedrijf blijkt dat er met name Windows-virussen op Macs verschijnen.

Op 2 november maakte Sophos zijn standaard virusscanner voor Mac gratis beschikbaar. Het bedrijf zegt dat inmiddels zo’n 150.000 mensen de virusscanner actief gebruiken. Het beveiligingsbedrijf heeft gisteren gepubliceerd welke virussen tot nu toe gevonden zijn op de Mac-computers. Daaruit blijkt dat er met name virussen die gemaakt zijn voor Windows op die systemen staan.

USB-sticks

Het vaakst gevonden virus op Macs is ASDFDldr-A. Dat virus misbruikt de scriptingmogelijkheden in Windows Media Player. Gebruikers denken een video- of audiobestand af te spelen, maar worden in plaats daarvan naar een gevaarlijke website gestuurd waar zij besmet worden met malware. De mediabestanden zijn overigens verder gewoon leeg. Sophos stelt dus dat Mac-gebruikers ze maar beter gewoon kunnen verwijderen.

Ook de beruchte worm Conficker wordt regelmatig gevonden op Mac-computers. Sophos stelt dat dit virus Mac-gebruikers ‘natuurlijk’ niet kan besmetten, maar dat het waarschijnlijk op hun computer terecht komt via USB-sticks die zij lenen van of uitgeleend hebben aan bekenden met Windows die wel besmet zijn met de worm.

Plug-ins voor video

Javavirussen maken een groot deel van de lijst uit. De virusscanner voor Mac vond die virussen met name in de internetcache van hun klanten. Java is cross-platform maar toch stelt Sophos dat veel van die malware ontworpen is om andere malware voor Windows te downloaden. “Wel kan deze software eenvoudig aangepast worden om ook Mac-computers te besmetten”, zo stelt senior consultant Graham Cluley van Sophos.

Vanzelfsprekend vond de virusscanner voor Mac ook wat virussen die specifiek voor Mac OS X zijn gemaakt. Daarvan zaten er twee bij de twintig meest gevonden virussen: Jahlav en DNS Changer. Kwaadwillenden verspreiden die virussen met name via BitTorrentsites, besmette websites of ze worden vermomd als downloads voor bijvoorbeeld plug-ins om video’s te bekijken.

Kop in het zand

Cluley stelt dat er veel minder malware voor Mac is dan voor Windows, maar dat betekent volgens hem niet dat Mac-gebruikers hun kop in het zand moeten steken over beveiliging. Als mensen met een Mac hun computer niet goed beveiligen, zullen kwaadwillenden hen steeds vaker zien als eenvoudig doelwit, denkt de consultant.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten