Als u als Windows-gebruiker een Mac overweegt, staan u een aantal positieve maar ook negatieve veranderingen te wachten. Omdat het handig is om te weten waar u aan toe bent, hebben we een flink aantal zaken op een rijtje gezet.

Wie voor het eerst serieus achter een Mac gaat zitten, zal al snel tegen een aantal verschillen aanlopen. Niet eens zozeer wat betreft de werking van het besturingssysteem, want dat wijst zich eigenlijk vanzelf. Maar wel omdat een Mac op veel - veelal kleine punten - net even iets anders werkt. Gelukkig zijn er voor de meeste 'problemen' wel oplossingen te denken.

Algemene verschillen

Een probleem waar u tegenaan kunt lopen, is dat Windows Media Player niet aanwezig is: muziek wordt afgespeeld door iTunes en video door Quicktime. Dat is prima, ware het niet dat een groot aantal websites (waaronder rtl gemist) voor webuitzendingen gebruikmaakt van Windows Media Player. Ook speelt QuickTime geen wmv-bestanden af. Gelukkig is dit op te lossen met de gratis software Flip4Mac, die zowel door Microsoft als Apple wordt aanbevolen.

Iets anders waar u direct mee te maken krijgt, is de eigenzinnige Apple-muis. Op het eerste gezicht lijkt deze helemaal geen knoppen te hebben, later blijkt het er één te zijn. Maar waar is de rechtermuisknop? Als pc-gebruiker bent u gewend om met de rechtermuisknop allerlei extra functionaliteit op te roepen. Dat kan ook op de Mac, maar het is standaard uitgeschakeld. Het 'snelmenu' van de Mac wordt opgeroepen door de Control-toets ingedrukt te houden en vervolgens te klikken. Mac-muizen als de Apple Mouse en Magic Mouse hebben ook een rechtermuisknop, al ziet u deze niet fysiek. Wilt u de rechtermuisknop gaan gebruiken, dan kunt u dit instellen via het menu Systeemvoorkeuren / Muis.

© PXimport

Standaard heeft een Apple-muis geen rechtermuisknop. U kunt deze wel zelf instellen.

Toetsenbord

Een Mac heeft een ander toetsenbord dan een pc. Het is superplat en voelt anders aan, vaak slechts een kwestie van wennen. Maar ook de werking is wat anders. Alles wat u onder Windows met de Control-toets doet, doet u bij de Mac met de Command-toets (wat door de meeste Mac'ers ook wel het 'Appeltje' wordt genoemd omdat er vroeger een Apple-logo op stond). De Alt-toets is ook present, maar wordt steevast de Option-toets genoemd. Ook even wennen is het feit dat Macs zonder numeriek toetsenbord (MacBooks en de kleine toetsenborden) geen Delete-toets hebben. Deze functie kan worden opgeroepen met Fn-toets+Backspace.

De manier waarop accenten op klinker geplaatst worden is compleet anders. Waar pc's 'logische' combinaties gebruiken zoals Control+:+E = ë, gebruikt de Mac vaste karakters om een bepaald accent te tonen, in combinatie met de Option-toets. Puntjes op de e krijgt u met de combinatie Option+U+E (waarbij de 'u' staat voor het accent). Zoekt u een bepaald symbool of teken, maar weet u de toetscombinatie niet? Gebruik dan Option+Command+T (Wijzig / Speciale Tekens). Er verschijnt dan een speciaal venster waar u allerlei tekens gerubriceerd kunt terugvinden (variërend van smilies tot braillepatronen). Een paar voorbeelden van sneltoetsen zijn:

é = OPTION+E+E

è = OPTION+`+E

ö = OPTION+U+O

û = OPTION+I+U

 

© PXimport

Het toetsenbord van een Mac werkt wat anders dan een Windows-toetsenbord.

 

En waar is het knopje voor de dvd-speler eigenlijk? Bij pc's zit deze op de dvd-brander of -speler zelf, maar bij een Mac bedient u deze via een knop op het toetsenbord. Het komt eigenlijk op hetzelfde neer, maar het voelt wat anders. De Mac heeft altijd een dergelijk systeem gehad, wat teruggaat naar het diskette-tijdperk (waarbij deze alleen verwijderd kon worden als de computer aanstond).

 

© PXimport

Een Mac heeft een aparte knop op het toetsenbord om een cd of dvd uit te werpen.

Interface

Windows-gebruikers zijn gewend om vensters te maximaliseren. Enerzijds voor het overzicht, anderzijds om te voorkomen dat andere openstaande vensters te veel afleiden. Bij een Mac kan dit niet. Er is wel een knop om een venster groter te maken (de groene knop), maar deze vergroot een venster slechts naar een logische omvang, zodat alle knoppen en de inhoud goed te zien zijn. Een venster is alleen handmatig te maximaliseren door dit handmatig groter te slepen via de hoek rechtsonder. Dit is echter zo'n gedoe dat u dit in de praktijk waarschijnlijk niet vaak zult doen. Overigens zal deze functionaliteit mogelijk wel worden toegevoegd in de volgende versie Mac OS X (Lion). De nieuwe Microsoft Office 2011 speelt in op deze behoefte met een speciale weergave waarbij alleen het tekstvak te zien is en de achtergrond zwart wordt.

In OS X treft u geen startmenu aan, zoals u dat van Windows gewend bent. Bij de Mac is deze functionaliteit verdeeld in twee elementen. Het eerste deel is het Apple-menu, dat u links bovenin ziet. Hierin vindt u alles dat met het systeem te maken heeft. U kunt snel naar de Systeemvoorkeuren (het Configuratiescherm) of naar een overzicht van recente onderdelen (programma's en documenten). Ook kunt u hier kiezen voor het uitschakelen, opnieuw opstarten of sluimeren van het systeem. De programma's vindt u ergens anders terug, namelijk in het 'Dock' dat standaard onder in het scherm te vinden is. Slechts een deel van de programma's staat in het Dock (dat u overigens naar eigen inzicht kunt aanpassen). Een overzicht van alle programma's vindt u door op het icoon Programma's te klikken in datzelfde Dock.

© PXimport

Bij een Mac vindt u de systeeminstellingen onder het Apple-logo, en programma's in het Dock.

Vastgelopen programma's

Ook op een Mac loopt er ook wel eens een programma vast. De verstokte pc-gebruiker zal dan op zoek gaan naar de toetsen Ctrl+Alt+Delete, echter zonder resultaat. De Mac werkt met de toetsencombinatie Option+Command+Escape. Net als bij Windows krijgt u een overzicht te zien van actieve programma's en kunt u eventueel een programma selecteren en klikken op Forceer stop. Dit onderdeel is overigens ook te vinden in het Apple-menu. Mocht de computer helemaal niet meer reageren, dan kunt u de aan/uit-knop een paar seconden ingedrukt houden, waarna de computer wordt uitgeschakeld.

© PXimport

Een vastgelopen programma sluit u af door een stop te forceren.

Sluimerstand

De Mac gebruikt een zeer effectieve sluimerstand. Die werkt zo goed, dat ervaren Mac-gebruikers hun computer eigenlijk nooit helemaal uitzetten. De sluimerstand wordt actief wanneer de computer wordt dichtgeklapt (in het geval van een notebook), na een aantal minuten zonder activiteit en wanneer deze handmatig wordt geactiveerd via het Apple-menu. De Mac gaat dan vrijwel direct uit, maar alles blijft bewaard. Zodra u de muis beweegt of op een toets drukt, springt hij binnen een seconde weer aan en is alles weer exact zoals daarvoor. In feite is het een soort pauze-stand. Zelfs muziek of video's zullen verder gaan spelen. De sluimerstand verbruikt wel wat stroom, maar dit is in de praktijk minimaal omdat de hardware (met uitzondering van het geheugen) wordt uitgeschakeld.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten