Mac: overstapproblematiek

Door: Jeroen Horlings | 06 januari 2011 15:38

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Als u als Windows-gebruiker een Mac overweegt, staan u een aantal positieve maar ook negatieve veranderingen te wachten. Omdat het handig is om te weten waar u aan toe bent, hebben we een flink aantal zaken op een rijtje gezet.

Wie voor het eerst serieus achter een Mac gaat zitten, zal al snel tegen een aantal verschillen aanlopen. Niet eens zozeer wat betreft de werking van het besturingssysteem, want dat wijst zich eigenlijk vanzelf. Maar wel omdat een Mac op veel - veelal kleine punten - net even iets anders werkt. Gelukkig zijn er voor de meeste 'problemen' wel oplossingen te denken.

Algemene verschillen

Een probleem waar u tegenaan kunt lopen, is dat Windows Media Player niet aanwezig is: muziek wordt afgespeeld door iTunes en video door Quicktime. Dat is prima, ware het niet dat een groot aantal websites (waaronder rtl gemist) voor webuitzendingen gebruikmaakt van Windows Media Player. Ook speelt QuickTime geen wmv-bestanden af. Gelukkig is dit op te lossen met de gratis software Flip4Mac, die zowel door Microsoft als Apple wordt aanbevolen.

Iets anders waar u direct mee te maken krijgt, is de eigenzinnige Apple-muis. Op het eerste gezicht lijkt deze helemaal geen knoppen te hebben, later blijkt het er één te zijn. Maar waar is de rechtermuisknop? Als pc-gebruiker bent u gewend om met de rechtermuisknop allerlei extra functionaliteit op te roepen. Dat kan ook op de Mac, maar het is standaard uitgeschakeld. Het 'snelmenu' van de Mac wordt opgeroepen door de Control-toets ingedrukt te houden en vervolgens te klikken. Mac-muizen als de Apple Mouse en Magic Mouse hebben ook een rechtermuisknop, al ziet u deze niet fysiek. Wilt u de rechtermuisknop gaan gebruiken, dan kunt u dit instellen via het menu Systeemvoorkeuren / Muis.

Standaard heeft een Apple-muis geen rechtermuisknop. U kunt deze wel zelf instellen.

Toetsenbord

Een Mac heeft een ander toetsenbord dan een pc. Het is superplat en voelt anders aan, vaak slechts een kwestie van wennen. Maar ook de werking is wat anders. Alles wat u onder Windows met de Control-toets doet, doet u bij de Mac met de Command-toets (wat door de meeste Mac'ers ook wel het 'Appeltje' wordt genoemd omdat er vroeger een Apple-logo op stond). De Alt-toets is ook present, maar wordt steevast de Option-toets genoemd. Ook even wennen is het feit dat Macs zonder numeriek toetsenbord (MacBooks en de kleine toetsenborden) geen Delete-toets hebben. Deze functie kan worden opgeroepen met Fn-toets+Backspace.

De manier waarop accenten op klinker geplaatst worden is compleet anders. Waar pc's 'logische' combinaties gebruiken zoals Control+:+E = ë, gebruikt de Mac vaste karakters om een bepaald accent te tonen, in combinatie met de Option-toets. Puntjes op de e krijgt u met de combinatie Option+U+E (waarbij de 'u' staat voor het accent). Zoekt u een bepaald symbool of teken, maar weet u de toetscombinatie niet? Gebruik dan Option+Command+T (Wijzig / Speciale Tekens). Er verschijnt dan een speciaal venster waar u allerlei tekens gerubriceerd kunt terugvinden (variërend van smilies tot braillepatronen). Een paar voorbeelden van sneltoetsen zijn:

é = OPTION+E+E

è = OPTION+`+E

ö = OPTION+U+O

û = OPTION+I+U

 

Het toetsenbord van een Mac werkt wat anders dan een Windows-toetsenbord.

 

En waar is het knopje voor de dvd-speler eigenlijk? Bij pc's zit deze op de dvd-brander of -speler zelf, maar bij een Mac bedient u deze via een knop op het toetsenbord. Het komt eigenlijk op hetzelfde neer, maar het voelt wat anders. De Mac heeft altijd een dergelijk systeem gehad, wat teruggaat naar het diskette-tijdperk (waarbij deze alleen verwijderd kon worden als de computer aanstond).

 

Een Mac heeft een aparte knop op het toetsenbord om een cd of dvd uit te werpen.

1 Reactie(s) op: Mac: overstapproblematiek

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 4 mei 2015 19:12 Anoniem
  hallo ,
  ik heb het toetsenbord van mijn mac aangesloten op een lenovo A-740. nu werken de numerieke toetsen niet. Hoe kan ik dit instellen dat het wel werkt?
  mijn mail adres. dank je wel
  info@ir-forseti.com
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.