Help! Mijn Mac geeft bij het opstarten een vraagteken weer

Door: chwhynny-overbeeke | 04 december 2015 07:43

How To

Het kan gebeuren dat je Mac ineens een vraagteken weergeeft tijdens het opstarten. Wat betekent dit, en moet je er iets aan doen?

Als er een knipperend vraagteken wordt weergegeven voordat je Mac volledig is opgestart, betekent dit dat je computer aan het proberen is om een besturingssysteem te vinden. Lees ook: Verwijderde bestanden terughalen in OS X (en Windows).

Het knipperende vraagteken.

Het vraagteken wordt tijdens deze zoekprocedure weergegeven terwijl je computer alle schijven controleert op de aanwezigheid van een bruikbaar besturingssysteem. Zodra het besturingssysteem gevonden is, wordt je Mac gewoon opgestart.

Heb je verder geen opstartproblemen en wil je alleen het vraagteken weg hebben? Dan kun je in de instellingen een opstartschijf selecteren om ervoor te zorgen dat de zoekprocedure minder lang duurt. Voortaan wordt er dan meteen vanaf die schijf opgestart.

Ga om dit te doen naar Systeemvoorkeuren en klik op Opstartschijf. Je krijgt dan een lijst met alle beschikbare schijven te zien waarop OS X geïnstalleerd is. Kies de gewenste schijf en start de computer opnieuw op om de wijzigingen op te slaan.

Een opstartschijf selecteren in de instellingen.

Als je het vraagteken ineens te zien krijgt terwijl dat vroeger niet zo was, kan het zijn dat er een probleem is met de opstartschijf, zoals bijvoorbeeld fouten waardoor de opstartprocedure niet goed geladen wordt.

Als je problemen blijft houden nadat je een opstartschijf geselecteerd hebt of als je Mac helemaal niet op wil starten, is het een goed idee om de veilige modus te gebruiken. De schijf wordt dan meteen gecontroleerd en als er fouten gevonden worden probeert het schijfhulpprogramma ze te repareren.

Als dit niet helpt kun je ook kijken of je Mac wel wilt opstarten als je een andere opstartschijf gebruikt. Als dit werkt, ligt het probleem hoogstwaarschijnlijk aan de opstartschijf zelf en kan het een goed idee zijn om deze te klonen naar een nieuwe harde schijf. Als je het niet erg vindt om alles opnieuw te installeren kun je op een nieuwe harde schijf opnieuw beginnen met een schone installatie van OS X.

0 Reactie(s) op: Help! Mijn Mac geeft bij het opstarten een vraagteken weer

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.