Mac App Store kent buggy start

Door: andreas-udo-de-haes | 07 januari 2011 12:21

Mac

De Mac App Store is nu geopend, met een selectie van ruim 1000 apps. Maar er zitten allerhande bugs in en developers en eindgebruikers vrezen Apple’s controledrang.

Sinds donderdagavond kunnen gebruikers van Mac OS X 10.6 Snow Leopard beschikken over de Mac App Store, een softwarewinkel analoog aan de succesvolle iOS App Store. De App Store is onderdeel van een update van het besturingssysteem en kan daarna ook niet meer verwijderd worden.

De winkel heeft verschillende categorieën en het betalen en installeren van software is extreem eenvoudig. Maar de App Store wordt geplaagd door bugs. Veel gebruikers krijgen een ‘Error 100’foutmelding bij het downloaden van de eerste app. Via een truc kan deze worden opgelost.

Vrees voor beheersdrang

Het is afwachten of de Mac App Store net zo’n doorslaand succes wordt als de appwinkel voor iPhone en iPad. De laagdrempeligheid zal veel gebruikers aanspreken, maar her en der heerst scepsis over de strategie van Apple.

Want behalve dat Apple met de marktplaats nu geld opstrijkt voor elke verkochte app, baart de ‘iPhonenisatie’ van het Mac-platform sommige developers en eindgebruikers zorgen. Met de Mac App Store vergroot Apple zijn grip op een dramatische manier. Zo worden de apps van te voren gekeurd door de berucht ondoorzichtige ballotagecommissie uit Cupertino. Zo is het maar de vraag of software die vergelijkbare functionaliteit heeft als bestaande Apple software wordt toegelaten.

Ballenbak voor de Mac

Bovendien is App Store dusdanig dichtgetimmerd, dat apps die root access willen of achtergrondprocessen draaien verboden zijn. Dit is uiteraard gedaan uit security-overwegingen, maar er is veel software die op deze manier uit de Store wordt geweerd en de exposure daar dan mist.

Ook het feit dat de Mac-winkel onmiddellijk wordt gedomineerd door banale games en onzinnige en lelijke apps leidt tot zuur gelach.

En aan de kant van de eindgebruikers wordt al geklaagd dat Apple de appwinkel opdringt. Het is immers onderdeel van een algemene update van het OS en is niet te de-installeren. Daarnaast zijn er ook meldingen van een bizarre bug die het onmogelijk maakt om apps die via de Store zijn geïnstalleerd op normale manier te de-installeren.

Bovendien kunnen gebruikers via de Mac App Store geen bèta’s of probeerversies installeren en ook dat is tegen het zere been van developers.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Mac App Store kent buggy start

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.