In 12 stappen je eigen infographic met de iPad

Door: Martin Gijzemijter | 22 januari 2015 09:56

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Je kent ze vast van Facebook of andere websites: infographics. Een verzameling gegevens, maar dan grafisch weergegeven, op zo'n manier dat het aantrekkelijk en interessant wordt om te lezen. Met een beetje inspanning kun je er nu ook zelf prima eentje maken op je iPad. De app Grafio Lite helpt je.

Voor we beginnen, willen we benadrukken dat er wel degelijk wat talent voor nodig is om een infographic te maken zoals de professionals het doen. Maar net als met videobewerking moet je onthouden: niet alle video's hoeven op RTL 4 en niet alle infographics hoeven van drukkwaliteit te zijn. In deze workshop leren we je hoe je snel een te gekke infographic kunt maken in de gratis app Grafio Lite. We leren je de basisinterface van de app, en vertellen je met welke elementen je een infographic in elkaar draait en deelt. Het enige wat jij nodig hebt, is een iPad, wat tijd, geduld en inspiratie. Let's go.

Met Grafio Lite kun je redelijk eenvoudig een mooie infographic in elkaar draaien.

1 De app downloaden

Van Grafio zijn twee versies beschikbaar, de gratis versie, genaamd Grafio Lite en Grafio, waarvoor je 8 euro betaalt. Het verschil zit hem in de hoeveelheid elementen die je krijgt om in je infographic te verwerken en in het feit dat er in de gratis versie een Grafio-logo over je infographic wordt geplakt bij het exporteren. Daarnaast kun je in de betaalde versie grafische elementen bijkopen en in de gratis versie niet. Om uit te proberen is de gratis versie echter prima.

De betaalde versie van Grafio is best duur, neem de gratis versie om te proberen.

2 Een project aanmaken

Wanneer je de app hebt gestart, kun je een project aanmaken door op het plusteken linksboven te drukken. Vervolgens kun je ervoor kiezen om één van de vier templates te gebruiken (zodat je het zelf niet allemaal uit hoeft te zoeken) of zelf een infographic helemaal 'from scratch' te maken. Wij gaan uiteraard voor het laatste, omdat dat de beste manier is om het programma snel en goed te leren.

Kies een template om te kijken wat er mogelijk is, of begin zelf met een schone lei.

3 Tekst toevoegen

In bepaalde opzichten werkt de interface verwarrend. Je ziet bijvoorbeeld bovenin een pictogram met twee letters erin. Niet gek als je bedenkt dat je hierop moet drukken om een tekstelement toe te voegen aan je document. Dit is echter niet het geval. Je voegt een tekstelement toe, door tweemaal snel te tikken op een lege plek in je canvas. Er wordt dan een tekstveld toegevoegd waar je direct in kunt typen.

Tekst voeg je toe door twee keer op een lege plek op het canvas te tikken.

4 Grafische elementen toevoegen

Met tekst alleen maak je natuurlijk geen mooie infographic, daar heb je grafische elementen voor nodig. Die kun je zelf downloaden van internet, maar Grafio heeft er ook al een boel voor je verzameld. Je voegt een grafisch element toe door te drukken op het derde pictogram van rechts in de werkbalk bovenin, en vervolgens op een categorie die je wilt toevoegen (zoals Basic Shapes, Pictograms, Textables, enzovoort). Als je echt professioneel aan de slag wilt heb je meer beeld nodig, maar om te beginnen is dit prima.

Grafio heeft een flinke hoeveelheid grafische elementen voor je verzameld.

0 Reactie(s) op: In 12 stappen je eigen infographic met de iPad

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.