Live videostream Apple-evenement alleen voor Macs

Door: loek-essers | 01 september 2010 13:29

Mac

Apple gaat een vooralsnog onbekende aankondiging vanavond live streamen. Die stream kan alleen bekeken worden via Macs, iPhones of iPads. Windows of Linux worden uitgesloten.

Dat blijkt uit de aankondiging van de livestream. "Apple zal het evenement op 1 september online uitzenden met Apple's toonaangevende HTTP Live Streaming, die is gebaseerd op open standaarden. Kijken vereist of een Mac die Safari draait op Mac OS X versie 10.6 van Snow Leopard, een iPhone of iPod Touch met iOS 3.0 of hoger, of een iPad", deelt Apple mee. De uitzending is vanaf 19.00 uur live te volgen via apple.com.

Dat betekent dat het overgrote merendeel van de internetgebruikers niet in staat zal zijn de live stream te bekijken omdat Windows-pc's worden uitgesloten. Dit is, zo analyseert ReadWriteWeb, niet omdat Apple alleen zijn fans wil bedienen, maar eerder omdat er gebruik wordt gemaakt van QuickTime X. De laatste versie van de multimediaspeler van Apple draait vooralsnog alleen op de nieuwste versie van Mac OS X Snow Leopard.

Streamkwaliteit

QuickTime X stelt Apple in staat om live te streamen via een http-protocol. Via een dergelijk protocol is het makkelijker om bijna realtime video te streamen. Volgens Apple heeft het ook verschillende voordelen boven andere streaming protocollen. De kwaliteit van de stream wordt automatisch aangepast op basis van de verbindingssnelheid. Dit heeft vooral voordelen bij het bekijken van live video via mobiele apparaten.

De software is nog niet geport naar Windows. Volgens het onofficiële Apple-blog Tuaw komt dit doordat het QuickTime team nog druk in de weer is met de nieuwe Mac-versies, en dat Windows daarom achterloopt. De laatste versie van QuickTime voor Windows is 7.6 die in januari werd vrijgegeven.

H.264-stream

Het http-protocol van Apple is inderdaad gebaseerd op op open standaarden en werd ook aangemeld bij de Internet Engineering Taskforce (IETF). Zij gaan overwegen of het protocol een universele standaard kan worden. Een jaar later lijkt het effectief om een gesloten standaard te gaan. Het protocol zou een stuk lastiger te implementeren zijn dan werd beloofd door Apple.

Niet iedereen is te spreken over de streamplannen van Apple. "Hoe kan Apple de loftrompet over 'open standaard'-videostreaming steken om vervolgens iedereen uit te sluiten?", vraagt John Nack, product manager bij Adobe, zich retorisch af. "Hadden ze echt geen h.264-stream op zo'n manier kunnen opzetten dat het ook met Windows werkt?"

Ook de Apple-fanboys van Túaw wijzen erop dat het aanbieden van een alternatieve stream of gewoon gebruik maken van het gangbare rtsp-protocol niet alleen een aardig gebaar zou zijn naar de rest van de wereld. Apple sluit namelijk nu ook alle Mac-gebruikers met een PowerPC uit.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Live videostream Apple-evenement alleen voor Macs

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.