Leer muziek maken met deze apps en tools

Door: Richard Veenstra | 12 april 2017 14:16

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Een muziekinstrument leren bespelen kost tijd. Zeker als je noten wilt leren lezen of complexe stukken wilt kunnen spelen. Gelukkig kun je online een heleboel gratis informatie vinden. Wil je gewoon wat pingelen en snel muziek maken? Dan zijn er genoeg apps voor je smartphone of tablet te vinden.

Tip 01: Muziek maken

Iedereen die een instrument wil leren spelen, loopt tegen dezelfde twee obstakels aan. Ten eerste moet je je lichaam trainen om op de juiste manier geluid uit een instrument te halen. Om te drummen moet je je beide armen en benen onafhankelijk van elkaar in de maat kunnen bewegen. Wil je gitaar leren spelen, dan zul je de eerste weken veel eelt op je vingers hebben voordat je vingers gewend zijn om de snaren goed in te drukken. Daarnaast ontkom je niet aan een beetje theorie, je moet weten hoe je een C-akkoord speelt of hoe je verschillende ritmes uit elkaar kunt houden. Gelukkig hoef je hiervoor niet naar de muziekschool, op internet zijn genoeg gratis cursussen of workshops te vinden. In de appstore van je smartphone zijn bovendien erg leuke apps verkrijgbaar die je helpen bij het leren spelen van je instrument. Wil je muziek maken met behulp van je pc of smartphone, dan zijn er tientallen goede programma’s om je eerste track te maken. En kun je al een beetje pingelen, dan is het een fluitje van een cent om je liedjes op te nemen met je pc of smartphone.

Tip 01 Een muziekinstrument leren spelen doe je gewoon online.

Tip 02: Pianospelen

Vrijwel iedereen heeft weleens geprobeerd om een fatsoenlijk geluid uit een piano of keyboard te krijgen. Op www.zebrakeys.com vind je maar liefst vijftig gratis lessen. Het mooie van Zebra Keys is dat je geen piano nodig hebt, via een Flash-toepassing heb je een klavier in je browser. De cursus begint met het bekend worden met het pianoklavier en via de toetsen van je toetsenbord krijg je geluid uit de virtuele piano. Vanaf les drie leer je al een simpel liedje, dat je vervolgens op het eerstvolgende familieweekend kunt laten horen. Uiteraard leer je ook een beetje theorie. Handig om te begrijpen wat nou precies akkoorden zijn en waarom er tussen sommige witte toetsen geen zwarte toetsen zitten. Heb je de basislessen gedaan en wil je nieuwe songs leren, kijk dan eens naar de app Flowkey. Aan de hand van video’s aan de bovenkant en een notenbalk aan de onderkant, kun je vrij snel een simpel liedje leren spelen. Acht songs zijn gratis, daarna moet je een abonnement op de dienst nemen. Via video’s kun je natuurlijk ook piano leren spelen, een paar handige Nederlandstalige video’s vind je op het kanaal van PianolesOnlineTV.

Tip 02 Met Zebra Keys heb je geen echte piano nodig.
Aan de hand van video’s en een notenbalk, leer je vrij snel een simpel liedje spelen

Tip 03: Gitaar spelen

Een gitaar is een totaal ander instrument dan een piano en vereist ook een andere aanpak. Ook genoteerde muziek voor gitaar wordt vaak anders weergegeven dan voor een piano, tenminste als het over popmuziek gaat. Voor een piano vind je online akkoordenschema’s die worden aangegeven met letters. Zo staat G voor een G-akkoord en Em voor een E-mineur akkoord. Voor gitaren vind je vaak tabs, dit zijn kleine tabelletjes waar de vingerzetting op wordt weergegeven. Om te leren hoe je deze tabs moet lezen, neem je hier een kijkje. Een ontzettend goede app is die Justin Guitar (Beginner Song Course). Met de gratis app voor Android en iOS zie je hoe je snaren moet vastpakken, hoe je akkoorden vormt en leer je eveneens verschillende speelstijlen. De eerste lessen zijn gratis, wil je meer leren dan kun je voor 35 euro een jaar lang alle lessen volgen, een stuk goedkoper dan de muziekschool. Op de website www.justinguitar.com vind je bovendien honderden gratis lessen en tutorials.

Tip 03 www.justinguitar.com is een geweldige site voor gitaar-tutorials.

Akkoorden en tabs zoeken

Kun je al een beetje spelen en ben je op zoek naar akkoorden, songteksten of tabs voor songs, dan heb je genoeg keuze. De websites www.chordie.com, www.azchords.com en www.ultimate-guitar.com hebben duizenden songs in de database staan. De meeste zijn door andere gebruikers geüpload en kunnen foutjes bevatten. Doordat elke song een beoordeling heeft, zie je echter meteen welke akkoordenschema’s door de community het best zijn beoordeeld en dus weinig fouten bevatten.

Op Ultimate Guitar vind je gratis gitaar-tabs van duizenden songs.

Tip 04: Drums spelen

Om drums te leren spelen, kun je ook prima online beginnen. Belangrijk is dat je ritmes kunt lezen en een onafhankelijkheid in je armen en benen ontwikkelt. Voor de basics neem je een kijkje op de uitgebreide website www.freedrumlessons.com. Je vindt hier tientallen gratis lessen en video’s. Naast speeltechnieken en het lezen van drumpartituren wordt er ook op een goede houding en het juist vasthouden van je stokken gehamerd. Klik op Legacy Lessons voor de gratis lessen. De site heeft ook een nieuwere serie met geüpdatete informatie, maar voor deze serie moet je je portemonnee trekken. Ben je door de gratis informatie heen, kijk dan eens op www.drumeo.com. Hier vind je honderden video’s van gerenommeerde drummers. Een abonnement kost je zo’n 200 euro per jaar. Een fors bedrag, maar daarvoor krijg je dan ook hoogwaardige video’s met duidelijke instructies.

Tip 04 Op Free Drum Lessons heb je tientallen gratis lessen tot je beschikking.
Er wordt ook op een goede houding en het juist vasthouden van je stokken gehamerd

Tip 05: Samenwerken

Als je je eerste piano-, gitaar- of drumlessen achter de rug hebt, wil je misschien met andere muzikanten samen werken. Een briefje bij de Albert Heijn achterlaten is natuurlijk een optie, maar er zijn slimmere opties. Op www.muzikantenbank.eu kun je een advertentie plaatsen of klikken op Advertentie zoeken. Geef aan in welke stad of regio je woont (Nederland en België) en kies of je zelf op zoek bent naar een band of ensemble of dat je iemand voor jouw band nodig hebt. Andere opties zijn www.muzikantenbank.net of de muzikanten-afdeling van Marktplaats. Wil je online met andere muzikanten samenwerken, ga dan naar www.kompoz.com en maak een gratis account aan onder Register. Je kunt een opname van jezelf uploaden en een oproep plaatsen voor een gitaarsolo, een vocale bijdrage of een mooie pianopartij voor het intro van je song. Uiteraard moet je hiervoor wel de mogelijkheid hebben om je eigen songs op te nemen.

Tip 05 In Kompoz vind je projecten die nog een beetje hulp kunnen gebruiken.

Tip 06: Pingelen met apps

Je hoeft natuurlijk geen instrument te leren spelen. Als je liever op je smartphone een beetje wilt stoeien met loops, beats en melodieën, dan is er een ruime keuze. Met Magic Piano by Smule kun je op een Guitar Hero-manier songs spelen. Je hoeft alleen maar de gekleurde rondjes te volgen en deze op het juiste tijdstip te raken om een simpel liedje te spelen. Music Maker Jam is een stuk serieuzer en met deze app voor Android en iOS maak je je eigen tracks met behulp van ingebouwde audioloops. Leuk is dat je naderhand je eigen vocalen met de app kunt opnemen. Drum Machine is een gratis app voor Android waarmee je via de pads ritmes kunt maken. Deze ritmes kun je vervolgens in een loop afspelen. Een complexere app voor Android is Caustic, hiermee maak je niet alleen je eigen beats, de app bevat ook synthesizers, effecten en kost slechts 99 cent.

Via je touchscreen kun je melodieën op een soort virtuele gitaar spelen

0 Reactie(s) op: Leer muziek maken met deze apps en tools

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.