Laat iBooks voorlezen in Mavericks

Door: Martin Gijzemijter | 03 januari 2014 07:30

How To

OS X Mavericks brengt een flink aantal vernieuwingen met zich mee, waaronder het bekende programma iBooks. Minder bekend is echter dat Apple het ook mogelijk heeft gemaakt om e-books voor te laten lezen door iBooks.

Voorlezen eerder al mogelijk

De mogelijkheid om e-books te laten voorlezen in iBooks is niet helemaal nieuw. In iOS was het al een tijdje mogelijk, maar dan op een nogal omslachtige manier. Op je iOS-apparaat kun je namelijk via het menu Instellingen / Algemeen / Toegankelijkheid de optie VoiceOver aanzetten. Hiermee is het in principe mogelijk om de tekst van een boek op te laten lezen, maar het is natuurlijk niet optimaal, omdat de rest van de interface ook wordt opgelezen. Het is dan ook een trucje, terwijl iBooks in OS X de optie daadwerkelijk ingebakken heeft zitten, zij het momenteel alleen voor Engelstalige boeken.

Het voorlezen van boeken in iOS gaat nogal omslachtig.

Voorlezen in OS X

Het inschakelen van de functie voorlezen in OS X is gelukkig heel eenvoudig. Open iBooks en vervolgens het boek dat je wilt laten voorlezen. Plaats je muisaanwijzer nu voor het woord waar je wilt dat iBooks begint met lezen. Klik nu op Bewerken in het menu bovenin en vervolgens op Spraak / Start spraakfunctie. iBooks zal nu het boek voorlezen en automatisch de pagina's omslaan wanneer het aan het einde van een pagina terecht is gekomen. Via hetzelfde menu kun je de spraak ook weer stopzetten. Een boek lezen...eh..luisteren, was nog nooit zo eenvoudig.

In OS X Mavericks is voorlezen een kwestie van de functie inschakelen.

0 Reactie(s) op: Laat iBooks voorlezen in Mavericks

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.