KPN rolt 4G uit in Rotterdam

Door: rene-schoemaker | 22 maart 2013 10:25

Mac

KPN zegt een dekking te hebben van 23 procent van Nederland met zijn 4G-netwerk. In de zomer wil het telecombedrijf een dekking bereiken van 50 procent. Een jaar later is landelijke dekking bereikt.

Volgens Telecompaper heeft KPN tijdens een bijeenkomst gemeld inmiddels een dekkingspercentage van 23 procent te hebben bereikt met zijn 4G-netwerk. In februari is gestart met 4G in Amsterdam en een deel van de noordelijke Randstad, Den Haag is inmiddels ook voorzien en KPN is nu gestart met de uitrol van 4G in Rotterdam. Eind van dit jaar moet 65 procent van het oppervlakte van Nederland gedekt zijn

Het signaal kan nog wel wat beter, zegt KPN. De maximale downloadsnelheid ligt op 50 Mbps, maar dat wordt niet overal gehaald. Met de uploadsnelheid heeft KPN nog wat hobbels te nemen, meldt Telecompaper, de telco is bezig met configuratieaanpassingen. Op korte termijn moet de uploadsnelheid zijn opgekrikt naar 10 Mbps.

1800MHz als steunfrequentie in stad

KPN kan drie frequentiebanden inzetten, 800, 1800 en 2600 MHz. Die laatste wordt alleen gebruikt in extreme piekmomenten, zoals bij evenementen. Bij de inzet van UMTS had KPN één band tot zijn beschikking, de 1800 MHz. Die wordt nu in de grote steden gebruikt om de 800 MHz-band te ondersteunen in drukke gebieden.

Apple ondersteunt met zijn smartphones en tablets de 800 MHz-band niet. KPN vindt dat overigens voornamelijk niet zijn probleem, maar dat van Apple. T-Mobile heeft geen frequenties in de 800 MHz-band bemachtigd en gaat 4G uitrollen op 1800 MHz-band. Het voordeel is dat huidige iPhone-bezitters daarop kunnen aanhaken.

0 Reactie(s) op: KPN rolt 4G uit in Rotterdam

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.